Αναλύσεις

Μες στην τρελή χαρά!

Έρχεται στην Κύπρο η κ. Λουτ, η οποία ενεργεί ως μισθοφόρος και απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Και τι είναι σήμερα ο κ. Γκουτέρες; Μια αναξιόπιστη καρικατούρα του διεθνούς συστήματος, αφού αποδεικνύεται, καθημερινώς, ότι είναι υπάλληλος αυτών που τον διόρισαν. Των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία υπηρετεί, αναλόγως των συμφερόντων τους και όχι με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Κύπρος δεν συνιστά εξαίρεση, αλλά την επιβεβαίωση του κανόνα. Αλλιώς το Κυπριακό θα ήταν λυμένο και οι Τούρκοι θα επέστρεφαν σπίτι τους. Όπως και οι πρόσφυγές μας. Και η Αμμόχωστος δεν θα ήταν κάτω από τη μόνιμη απειλή εποικισμού.

Τέρμα λοιπόν οι μύθοι για το ποιόν και τις δυνατότητες και της κ. Λουτ και του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Δεν μπορούν να απονέμουν δίκαιο. Και πώς άλλωστε να επιβάλουν το δίκαιο, όταν η δική μας ηγεσία σηκώνει τα χέρια ψηλά. Και φορτώνει τις δικές της ευθύνες στον ΟΗΕ. Πού είναι οι κόκκινες γραμμές του Προέδρου; Συνεθλίβησαν από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και από λάθη και δημαγωγίες. Έλεγε ο Πρόεδρος στις 15 Αυγούστου ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε μέτρα στην Αμμόχωστο, θα θέσει βέτο στην ενταξιακή της πορεία και θα πολεμήσει για την επιβολή κυρώσεων. Το αντίθετο συνέβη. Πάει σε Πενταμερή, χωρίς όρους. Και τι μας είπε τις προάλλες ο Αβέρωφ Νεοφύτου; Εάν δεν πάμε σε Πενταμερή, θα προχωρήσουν οι Τούρκοι σε νέα τετελεσμένα.

Τι προτρέπει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τον Νίκο Αναστασιάδη; Να σπεύσει στις συνομιλίες υπό την απειλή νέων τουρκικών τετελεσμένων. Διότι, τι θα συμβεί στην Πενταμερή; Εκβιασμοί επί εκβιασμών. Και να μην πουν στον Πρόεδρο ευθέως ότι θα τον απειλήσουν, θα το αντιληφθεί επί τόπου. Άλλωστε, του το λένε από τώρα. Ή θα δεχθείς τις διχοτομικές μας θέσεις ή θα προχωρήσουμε σε τετελεσμένα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Απλά πράγματα: Ο συνεργάτης του Προέδρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, συμμαχεί με την ηγεσία του ΑΚΕΛ και του βάζουν μαζί με την Τουρκία το πιστόλι των εκβιασμών στον κρόταφο! Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Χωρίς ο Πρόεδρος να απαλλάσσεται των ευθυνών του. Διότι, ενώ μιλούσε για κυρώσεις, τελικώς υπαναχώρησε και πάει σε συνομιλίες με τουρκικούς όρους. Ενώ καλούσε την ΕΕ να τερματίσει την πολιτική τού εξευμενισμού, ο ίδιος την εφαρμόζει στο έπακρον! Και η πολιτική της αποτροπής και του κόστους κάνει φτερά. Διότι, πώς θα ζητήσει κυρώσεις ο Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εάν θα πάει σε Πενταμερή; Ο ίδιος θα γίνει δικηγόρος της Άγκυρας κάτω από τον εξής ισχυρισμό: Όχι κυρώσεις, διότι η Άγκυρα δεν θα συμμετάσχει στην Πενταμερή. Ξέρει τη δουλειά. Το έχει κάνει και στο τελευταίο Συμβούλιο. Άλλωστε, έχει αποσύρει και την τελευταία κόκκινη γραμμή. Δεν είναι προϋπόθεση πια η απόσυρση του «Μπαρμπαρός» και του τουρκικού στόλου από την κυπριακή ΑΟΖ.

Με την άφιξη της κ. Λουτ στην Κύπρο προσφέρεται άλλοθι για να γλιτώσει η Τουρκία τις κυρώσεις από την ΕΕ και όχι για δημοκρατική και βιώσιμη λύση. Εάν αυτή ήταν η πρόθεση της μισθοφόρου του Γ.Γ. του ΟΗΕ και του ίδιου του κ. Γκουτέρες, δεν θα μιλούσε για Πενταμερή εφόσον η Τουρκία επιμένει σε συνομοσπονδία και δυο κράτη. Γιατί όμως να το πράξει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ όταν δεν το αξιώνουμε εμείς από τον κ. Γκουτέρες; Όχι μόνο δεν το αξιώνουμε, αλλά σπεύδουμε να μπούμε στο τουρκικό ναρκοπέδιο της Πενταμερούς. Και είναι μάλιστα η ηγεσία μας άνετη όπως πάντα. Χωρίς άγχος. Μες στην τρελή χαρά!