Διεθνή

Trump vs Biden, η πρώτη ανάγνωση: Εκλογές με ιδεολογική φόρτιση, κορωνοϊό και φανατισμό στη βάση

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και όπως φαίνεται τα τελικά αποτελέσματα θα κριθούν μέχρι το τέλος αφού η μάχη δίνεται στήθος με στήθος. Σημειώνεται πως και τα δύο στρατόπεδα ανησυχούν πως οι αντιπάλοι τους δεν θα αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα. Αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί η μάχη των εκλογών να συνεχισθεί στις δικαστικές αίθουσες ή, ακόμη χειρότερα, στους δρόμους μεταξύ των φανατικών των δύο πλευρών.

Μέσα σε ένα κλίμα πολωμένο ιδεολογικά και πολιτικά, με τη βαριά σκιά του κορωνοϊού και των οικονομικών συνεπειών του αλλά και με φανατισμό στην εκλογική βάση που οδήγησε ήδη πολλές φορές τον προηγούμενο καιρό σε βία διεξήχθησαν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι ψήφοι βρίσκονται μέχρι αυτή τη στιγμή στη φάση της καταμέτρησης και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιος προηγείται.

Ο Joe Biden δήλωσε μιλώντας σε υποστηρικτές του ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» και ότι «αισθανόμαστε καλά για το πού βρισκόμαστε» αλλά αναγνώρισε πως «δεν περιμέναμε ότι θα χρειαζόταν τόσο πολύς χρόνος», καθώς το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό «το πρωί της Τετάρτης (σ.σ. το απόγευμα της Πέμπτης ώρα Κύπρου), αν όχι αργότερα».

«Πρέπει να φανούμε υπομονετικοί», ωσότου καταμετρηθούν «όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αναμένει «να νικήσουμε στην Πενσιλβάνια».

«Συνεχίστε να το πιστεύετε, παιδιά, θα νικήσουμε», ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβαση του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, εκφράζοντας «αισιοδοξία». Την ίδια φράση, «συνεχίστε να πιστεύετε», επανέλαβε αμέσως μετά μέσω Twitter.

Επιπλέον, πάλι με ανάρτησή του, ανέφερε πως οι πολίτες θα αναδείξουν τον νικητή.

Η δήλωση του Μπάιντεν έτυχε άμεσης απάντησης από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε πως «ανεβαίνουμε ΠΟΛΥ, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές. Δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν. Δεν μπορούν να ριχθούν ψήφοι μετά που έκλεισαν οι κάλπες!» Για να προσθέσει: «Θα κάνω δήλωση απόψε. Μια μεγάλη ΝΙΚΗ!»

Το Twitter επέβαλε έλεγχο στο πρώτο τουΐτ του Προέδρου των ΗΠΑ. «Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το Tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία», αναφέρει η πλατφόρμα στην επισήμανσή της στο μήνυμα του Τραμπ.

Όπως αναμενόταν πριν τις εκλογές, υπάρχει ανησυχία για το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δύο υποψηφίων. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τις εθνικιστικές παραστρατιωτικές ομάδες από τη μια και τους Antifa και τους BlackLivesMatter από την άλλη. Καταστήματα και πολυκατοικίες έχουν οχυρωθεί με ξύλα και υπάρχει τεράστια κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα.

Ήδη έχουν σημειωθεί διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης μιας έξω από τον Λευκό Οίκο.

Η καταμέτρηση των ψήφων χαρακτηρίστηκε μέχρι στιγμής από αυξομειώσεις και κρίνεται ως «θρίλερ».

result.JPG

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και όπως φαίνεται τα τελικά αποτελέσματα θα κριθούν μέχρι το τέλος αφού η μάχη δίνεται στήθος με στήθος.

Σημειώνεται πως και τα δύο στρατόπεδα ανησυχούν πως οι αντιπάλοι τους δεν θα αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα. Αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί η μάχη των εκλογών να συνεχισθεί στις δικαστικές αίθουσες ή, ακόμη χειρότερα, στους δρόμους μεταξύ των φανατικών των δύο πλευρών.

Για τις τελευταίες εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μείνετε συντονισμένοι στο «Live» του «SigmaLive»:

LIVE/Εκλογές ΗΠΑ: Πώς εξελίσσεται η μάχη ανά πολιτεία- Διαδραστικός χάρτης

08:35 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ιράν για αμερικανικές εκλογές

«Η πολιτική μας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ξεκάθαρα καθορισμένη και δεν αλλάζει με την κίνηση των ατόμων », δήλωσε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναφερόμενος στις εκλογές που διεξάγονται στις ΗΠΑ.

08:10 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Το Twitter ελέγχει το τουΐτ του Trump

Σημειώνεται πως το Twitter επέβαλε έλεγχο στο πρώτο τουΐτ του Προέδρου των ΗΠΑ.

dt2.JPG

dt3.JPG

dt4.JPG

08:00 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Τουΐτ από τον Donald Trump

Σε δύο αναρτήσεις του στο Twitter αμέσως μετά την δήλωση του ανθυποψηφίου του, ο Πρόεδρος Donald Trump ανέφερε: «Ανεβαίνουμε ΠΟΛΥ, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές. Δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν. Δεν μπορούν να ριχθούν ψήφοι μετά που έκλεισαν οι κάλπες!»

«Θα κάνω δήλωση απόψε. Μια μεγάλη ΝΙΚΗ!»

dt.JPG

07:50 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ανακοίνωση του Joe Biden

Σε σύντομη δήλωσή του, ο υποψήφιος Joe Biden είπε «πιστεύουμε πως είμαστε στο δρόμο της νίκης. Υπομονή και πίστη.»

biden2.JPG

Ο Biden δεν ανακήρυξε τον εαυτό του νικητή και ανάφερε πως ούτε αυτός ούτε ο Donald Trump είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε πως μπορεί να χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα.

15fa2403546257.JPG

07:45 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Δημοψηφίσματα για τα ναρκωτικά

Σύμφωνα με το «SigmaLive», οι ψηφοφόροι στην Ουάσινγκτον, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ, και στην πολιτεία Νιού Τζέρζι φαίνεται πως τάχθηκαν υπέρ της αποποινικοποίησης της μαριχουάνας και ορισμένων ψυχεδελικών ναρκωτικών σε δύο δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις εκλογές χθες Τρίτη.

Στην Ουάσινγκτον το 77% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της αποποινικοποίησης ενός φάσματος ψυχεδελικών φυτών και μανιταριών, με την καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται.

Στο Νιού Τζέρζι, με το 49% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, το 67% των ψηφοφόρων ενέκρινε την πρόταση να αποποινικοποιηθεί η χρήση μαριχουάνας, σύμφωνα με το NBC News.

Η πολιτεία αυτή θα προστεθεί σε πάνω από δέκα άλλες στις ΗΠΑ όπου είναι η νόμιμη η χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αν και σύμφωνα με ειδικούς, θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος προτού το μέτρο να έχει εφαρμογή.

07:30 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Διαδήλωση και στο Λος Άντζελες

Διαδηλωτές έχουν μαζευτεί και στο Λος Άντζελες. Οι καταστηματάρχες και η Αστυνομία προετοιμάζονται για την περίπτωση εκτρόπων.

07:15 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσπάθησαν να κάψουν την αμερικάνικη σημαία

Σε βίντεο που ανάρτησε ο δημοσιογράφος Elijah Schaffer από την πορεία των Antifa διακρίνονται άτομα που προσπαθούν να κάψουν την αμερικανική σημαία.

Σε άλλο βίντεο ακούγονται να φωνάζουν συνθήματα τόσο κατά του Trump όσο και κατά του Biden.

06:50 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Πορεία Antifa στην Ουάσινγκτον - Επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο

Μασκοφόροι των Antifa μαζεύονται έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινκτον. Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο YouTube και στο Twitter δείχνουν άτομα με μάσκες και ρόπαλα. Σε ένα βίντεο, του οποίου η γνησιότητα ακόμα δεν έχει διασταυρωθεί, κάποιοι εξ αυτών κτυπούν με ρόπαλο ένα άνδρα. 

antifa.JPG

Σε άλλο βίντεο που ανέβασε ο Αμερικανο-Βιετναμέζος δημοσιογράφος Andy Ngo, ο ίδιος δέχεται επίθεση από τους Antifa. Μετά που του κτύπησαν την κάμερα του είπαν «φύγε αλλιώς θα χειροτερεύσει». Ο ίδιος δημοσιογράφος είχε δεχθεί βίαιες επιθέσεις από Antifa και στο παρελθόν.

Άλλη σκηνή δείχνει πορεία των Antifa με πανό που γράφει «κάψτε την αμερικανική φυτεία».

Στο Πόρτλαντ, διαδηλωτές των BlackLivesMatter ζήτησαν την κατάργηση της Αστυνομίας. Μερικοί από αυτούς ήταν οπλισμένοι. Ένας εξηγεί μέσω τηλεβόα στους υπόλοιπους διαδηλωτές πως να σπάζουν παράθυρα.

06:20 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Με προστατευτικό εξοπλισμό θα καλύψουν την επόμενη μέρα οι δημοσιογράφοι

Ο David Pakman αναφέρει πως οι δημοσιογράφοι του «Reuters» και άλλων ΜΜΕ είναι προετοιμασμένοι με γιλέκα, κράνη και μάσκες αερίου, καθώς και όλο τον εξοπλισμό για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Υπάρχει ανησυχία για «θυμωμένους ψηφοφόρους» στους δρόμους των ΗΠΑ και για συγκρούσεις με την Αστυνομία. Ο Pakman ανησυχεί πως θα υπάρξει βία κατά των δημοσιογράφων από οπαδούς του Trump, σε περίπτωση που χάσει, αφού έχει αυξήσει τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον τους, κατηγορώντας τους για άδικη μεταχείριση της διακυβέρνησης και της προεκλογικής εκστρατείας τους.

Οι δημοσιογράφοι επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν την Αστυνομία, κυρίως τις πλαστικές σφαίρες κατά τη διάρκεια καταστολής διαδηλώσεων.

Είναι μια σοβαρή εξέλιξη, σημειώνει, το ότι η δημοκρατική διαδικασία στις ΗΠΑ καλύπτεται πλέον από τους δημοσιογράφους προετοιμασμένους ως πολεμικούς ανταποκριτές σε εμπόλεμη ζώνη.

06:00 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Εταιρείες στοιχημάτων βλέπουν πλέον νίκη του Τραμπ

Σύμφωνα με το «SigmaLive», οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν πλέον προβάδισμα νίκης στις εκλογές στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζοντας τελείως την αρχική πρόβλεψή τους, κατά την οποία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ήταν ο επικρατέστερος.

Κατά τη βρετανική Betfair, η πιθανότητα νίκης του Τραμπ υπολογίζεται πως ανέρχεται στο 60%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες το πρωί χθες Τρίτης. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 40% από 61%.

Σύμφωνα με τη Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, ο Τραμπ έχει ακόμα πιο υψηλή πιθανότητα νίκης, 65%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 35% από 61%.

05:55 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Γιατί δεν επιβεβαιώθηκε ο εκλογικός θρίαμβος του Μπάιντεν

Αναλυτές διαβλέπουν ότι το σενάριο της εύκολης νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, δεν φαντάζει πλέον καθόλου πιθανό.

Μάλιστα, προβλέπουν ότι όσο προχωράει η ώρα, η μάχη των δύο υποψηφίων θα εξελίσσεται σε παιχνίδι για γερά νεύρα.

Σύμφωνα με το Skynews, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι εκλογολόγοι δεν είχαν υπολογίσει τη διαφορά της συμπεριφοράς μεταξύ των ψηφοφόρων που προσήλθαν την ημέρα των εκλογών με τους ψηφοφόρους που ψήφισαν το προηγούμενο διάστημα ή μέσω επιστολικής ψήφου.

Διαβάστε περισσότερα στο «SigmaLive».

05:50 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Διαδηλώσεις στη Black Lives Matter Plaza στη Ουάσινγκτον

Αναφορές στο Twitter μιλούν επίσης για λευκό άνδρα ο οποίος κτυπήθηκε από πλήθος διαδηλωτών.

05:40 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Στις 6:00 κλείνουν οι κάλπες στη Δύση

Οι κάλπες κλείνουν στις 6 το πρωί (ώρα Κύπρου) στη Δύση (Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Χαβάη). Αυτές οι πολιτείες είναι πιθανό ότι θα δώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Κρίσιμο μέγεθος η Καλιφόρνια με 55 εκλέκτορες.

05:30 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ο μισθός και τα περίεργα προνόμια του προέδρου των ΗΠΑ

Πέρα από την ισχύ που συγκεντρώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, λαμβάνει και έναν αξιοσέβαστο μισθό με διάφορα άλλα επιδόματα και προνόμια.

Διαβάστε περισσότερα στο «Economy Today».

05:20 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Οι θεατές των παραδοσιακών μέσων

Το «Sky News» την ίδια στιγμή έχει 55,800 θεατές στη ζωντανή κάλυψη των αμερικανικών εκλογών. Η «USA Today» 43,000, το «CBS» 382,000, το «EuroNews» 6,600, το «ABC News» 235,000, το «TIME» 39,000 και η «Telegraph» 66,000.

Συγκρίνοντας με τα πιο κάτω, βλέπουμε πως τα παραδοσιακά μέσα από μόνα τους δεν ήταν οι μοναδικές πηγές πληροφόρησης για τις αμερικανικές εκλογές, όπως επίσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως φάνηκε στις εκλογές του 2016, ο Donald Trump χρησιμοποίησε τα εναλλακτικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ πιο αποτελεσματικά από την αντίπαλό του, Hillary Clinton.

05:10 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Η δύναμη των μικρών εναλλακτικών μέσων

Μεγάλη ακροαματικότητα έχει η διεθνής κάλυψη των αμερικανικών εκλογών από «εναλλακτικά μέσα», αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, τα οποία άνθησαν τα τελευταία χρόνια στο YouTube και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι προσωπικές πρωτοβουλίες ατόμων όπως ο Joe Rogan και ο Steven Crowder οι οποίοι με το χάρισμα και την προσωπικότητά τους έχουν αποκτήσει κοινό που θα ζήλευαν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία με προϋπολογισμό εκατομμυρίων και στρατιές από προσωπικό. 

Αυτή τη στιγμή, την live κάλυψη των εκλογών από το «Louder with Crowder» του Steven Crowder παρακολουθούν 460,100 άτομα. Το «Joe Rogan Show» παρακολουθούν 605,500 άτομα. 

04:50 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Memes και εκλογές

Κατακλύζουν ήδη το Twitter διάφορα memes για την επαύριο των εκλογών...

04:25 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Τι λέει η τουρκική κρατική προπαγάνδα για τις αμερικανικές εκλογές

Σε σχέση με τις αμερικανικές εκλογές, το κρατικό κανάλι της Τουρκίας «TRT» τόνισε στην αγγλόφωνη έκδοσή του την άνοδο αντιμεταναστευτικών, συνωμοσιολογικών και αντιισλαμικών κινημάτων που στηρίζουν τον Donald Trump. 

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ρατσισμό που υπάρχει στις ΗΠΑ και την δράση των οργανώσεων που πιστεύουν πως απειλείται η λευκή φυλή με το να γίνει μειονότητα. 

Παρά τις σχέσεις Trump-Erdogan, το «TRT» ασκεί έντονη κριτική στον Trump πως δεν καταδίκασε αυτά τα κινήματα, όπως των Proud Boys, Boogaloo και QAnon, υπογραμμίζοντας τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ και την και την αντίθεσή του προς τα ακροαριστερά κινήματα και τους Antifa. 

Υπογραμμίζει το κάλεσμα του γιου του Trump για δημιουργία «Στρατού του Τραμπ» για επιτήρηση των καλπών από καλπονοθεία. 

Το «TRT» καταλήγει με το ερώτημα «μπορούν οι ΗΠΑ να εξέλθουν της διαδικασίας με τις δημοκρατικές διαδικασίες άθικτες ή μήπως οι ΗΠΑ γίνονται μάρτυρες μιας νέας μορφής εξτρεμισμού που δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης;»

Στο δεύτερο του βίντεο, πριν από λίγες ώρες, το τουρκικό «TRT» δίνει τρεις λόγους που αυτές οι αμερικανικές εκλογές, σύμφωνα με την εκτίμησή του, είναι διαφορετικές από τις άλλες: (1) Μεγάλη αναμονή για τον νικητή λόγω των επιστολικών ψήφων. (2) Η άρνηση του Trump να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών, εάν δεν κερδίσει. (3) Ο κορωνοϊός και η ανεργία ώθησε πολλούς Αμερικανούς να οπλιστούν με αποτέλεσμα πολλές παραστρατιωτικές ομάδες να περιμένουν την επόμενη μέρα. 

03:40 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Τα πρώτα αποτελέσματα και οι μεγάλες διακυμάνσεις

Όπως αναμενόταν, μεγάλες διακυμάνσεις αναμένονται σχετικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο «SigmaLive».

03:20 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Μπάιντεν 16 εκλέκτορες - Τραμπ 13 εκλέκτορες

Οι πρώτες νίκες της βραδιάς,σύμφωνα με το «SigmaLive»:

Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες) - Τζο Μπάιντεν

Βερμόντ (3 εκλέκτορες) - Τζο Μπάιντεν

Κεντάκι (8 εκλέκτορες) - Ντόναλντ Τραμπ

Δυτική Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες) - Ντόναλντ Τραμπ

03:10 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

77% των Αμερικανών ανησυχούν για βίαιη αντίδραση στις εκλογές

Δημοσκόπηση του «Yahoo News/YouGov» αναφέρει πως 77% των Αμερικανών πολιτών αναμένουν κάποιου είδους βίαιη αντίδραση στις εκλογές. Σε όλη τη χώρα, οι πόλεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ταραχών, σύμφωνα με το «Inside Edition». 

Στο Μπέβερλυ Χιλλς της Καλιφόρνα, στρατιωτικού τύπου οχήματα της Αστυνομίας της Σάντα Πάολα περιπολούν τους δρόμους. Αυτό είναι μια επιπλέον προσθήκη στους 80 ένοπλους φρουρούς από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας που στρατολογήθηκαν για να υποστηρίξουν την Αστυνομία του Μπέβερλυ Χιλλς. Και για τις επόμενες δύο μέρες, η πόλη θα κλείσει το Rodeo Drive για το κοινό. 

Μεγάλες εταιρείες κλείνουν επίσης τα καταστήματα τους όπως οι CVS, η GAP και η Target με 10,000, 2,000 και 1,900 καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ. 

Η κατάσταση είναι το έντονη, που ένας ραδιοσταθμός στο Ορλάντο αποφάσισε να βάλει χριστουγεννιάτικη μουσική για να χαλαρώσει τους ακροατές του. 

03:05 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των BlackLivesMatter έξω από τον Λευκό Οίκο και αλλού.

02:55 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Φωτογραφίες της απαρέσκειας προς τον Trump

Μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες της απαρέσκειας κατά του προσώπου του Trump. Πολίτες αντιδρούν στην θέα της αυτοκινητοπομπής του με χειρονομίες.

02:35 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

FBI: Ανησυχία για χάος και παραπληροφόρηση αν δεν ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο Πρόεδρος

Ο Pierre Thomas, ανταποκριτής για θέματα Δικαιοσύνης του «ABC News» αναφέρει ότι το FBI ανησυχεί:

«Αν δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο πρόεδρος για δύο μέρες, αναμένουν και προβλέπουν πως θα δουν ξένα έθνη και άλλους που θα προσπαθήσουν να βάλουν φωτιές με παραπληροφόρηση και χάος και να υποσκάψουν την δημοκρατία».

02:25 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Συνθήματα των BlackLivesMatter κατά του Trump

Πανό και συνθήματα κατά του Trump ενώ γίνεται ακόμα η καταμέτρηση των ψήφων. Έξω από τον Λευκό Οίκο έγινε μια σύλληψη μέλους των BLM.

02:20 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

«Οι ημέρες της κόλασης μας έρχονται»

Με αυτή τη τοποθέτηση αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών ο γνωστός θεωρητικός της συνωμοσιολογίας Alex Jones, ο οποίος στήριξε τον Trump στις προηγούμενες εκλογές επηρεάζοντας ένα μεγάλο μέρος της εθνικιστικής, πατριωτικής και συντηρητικής αμερικανικής βάσης.

Προειδοποιεί για την πρόοδο της παγκοσμιοποίησης με δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων αλλά και προσωπικοτήτων που οι ψηφοφόροι του Donald Trump αντιπαθούν, όπως ο Tony Blair και ο Bill Gates. Μετά ακολουθεί δήλωση του Trump και τοποθέτηση του Alex Jones, μαζί με σκηνές από διαδηλώσεις κατά του Trump. Αναφέρουν πως αν χάσει ο Trump, οι Δημοκρατικοί, οι Κινέζοι κομμουνιστές, το ριζοσπαστικό Ισλάμ, οι μεγάλες πολυεθνικές και το Χόλυγουντ σκοπεύουν να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα, να οδηγήσουν την χώρα στο χάος και να προκαλέσουν απόσχιση των Δυτικών Πολιτειών μαζί με ταυτόχρονη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου.

02:10 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Σωροί με τούβλα βρέθηκαν σε διάφορες αστικές περιοχές

Νωρίτερα σήμερα, πολλοί Αμερικανοί πολίτες ανέφεραν πως είδαν σωρούς με τούβλα κοντά σε επιχειρήσεις. Πολλοί θεωρούν πως είναι διαδηλωτές που τα έβαλαν εκεί ούτως ώστε να τα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που η κάλπη δεν δώσει το αποτέλεσμα που περίμεναν.

01:45 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ο Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King's του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάνος Καραγιάννης στο «Σίγμα» για τις αμερικανικές εκλογές και το ζήτημα του ΝΑΤΟ και του ευρωαμερικανικού εμπορίου.

01:30 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Με τι κριτήρια ψήφισαν οι Αμερικανοί

Ως πρώτο κριτήριο που καθόρισε την ψήφο τους ανέφεραν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι την οικονομία, με 34%, όπως ανέφερε πριν από λίγο το αμερικανικό δίκτυο CNN, στα πρώτα στοιχεία από το exit poll του.

Δεύτερο κριτήριο, με 21%, αναφέρεται η αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων, ενώ η πανδημία του κορονοϊού αναφέρεται ως τρίτο κριτήριο, με 18%.

Η πολιτική για τα ζητήματα εγκληματικότητας και γενικότερα για την υγειονομική περίθαλψη ακολουθούν, αμφότερες με 11%.

Η ψήφος με βάση την οικονομία φέρεται να ευνοεί τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η ψήφος που επηρεάζεται έντονα από τις επιδόσεις του αμερικανικού κράτους στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού φαίνεται να ευνοεί τον αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε περισσότερα στο «SigmaLive».

00:55 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Τραμπ-Μπάιντεν και το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία

Για το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία, ο Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης ανέφερε στον Γιάννη Καρεκλά του «Σίγμα» πως «αν παραμείνει ο Τραμπ θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε ακριβώς που θα πάει αυτή η φιλία του με τον Ερντογάν». Υπενθύμισε πως στο τέλος Σεπτεμβρίου ο Γερουσιαστής Ρόμπερντ Μενέντεζ είχε στείλει γράμμα και ζητούσε απαντήσεις για τις επαφές Τραμπ-Ερντογάν. «Ούτε απαντήσανε». Ο κ. Ζεμενίδης ανέφερε ότι ο Μπόλντον, ο οποίος υπήρξε Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ έδωσε μια συνέντευξη στην «Καθημερινή» και στον Αλέξη Παπαχελά και τον συμβούλευσε πως το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να περιμένουν για τον Μπάιντεν.

Ο κ. Ζεμενίδης είπε πως «εμείς τώρα στηριζόμαστε σε ένα άτομο, στον Μάικ Πομπέο. Ο Μάικ Πομπέο δεν είναι υποψήφιος και όπως είδαμε πριν 2-3 βδομάδες ο Τραμπ άρχισε να συζητάει αν δεν βγάλει έξω τα e-mails της Χίλαρυ μπορεί να διώξω τον Πομπέο. Ξέρουμε ότι ο Τραμπ είχε πει θα διώξω τον διευθυντή του CIA, τον διευθυντή του FBI και τον ΥΠΕΘΑ μετά την εκλογή. Αν έτσι στηριζόμαστε στον Πομπέο όταν ξέρουμε πως είναι ο Τραμπ... God be with us!»

00:40 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προετοιμάζονται για «πολιτικό τυφώνα» και οχυρώνουν καταστήματα και πολυκατοικίες

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «Σίγμα» Δημήτρη Φιλιππίδη, στο κέντρο του Μανχάταν πάρα πολλές τζαμαρίες έχουν αντικατασταθεί ή καλυφθεί με ξύλινα κόντρα-πλακέ. Υπάρχουν ανακοινώσεις σε πολυκατοικίες σε όλες τις ΗΠΑ για να μαζέψουν έπιπλα απ' έξω ή να κλειδώνουν τις πόρτες. Για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση έχει ζητηθεί η συνδρομή της Εθνικής Φρουράς αν χρειαστεί και δημιουργηθούν επεισόδια. Υπάρχει ο φόβος των επεισοδίων λόγω των όσων έγιναν νωρίτερα φέτος και αυτό είναι κάτι το οποίο πότε άλλοτε δεν έχει γίνει υπό μορφή «πολιτικού τυφώνα» όπως τώρα. 

Δείτε πιο κάτω σχετικές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του.

00:30 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Εκλογές ΗΠΑ: Που πόνταραν οι δύο υποψήφιοι Πώς θα επανεκλεγεί ο Τραμπ

Στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα» φιλοξενήθηκε ο εκλογικός αναλυτής Δρ. Νάσιος Ορεινός, ο οποίος μίλησε για τις αμερικανικές εκλογές, εξηγώντας που πόνταραν οι δύο υποψήφιοι και τι πρέπει να συμβεί για να επανεκλεγεί ο Τραμπ.

Αρχικά ανέφερε ότι το εκλογικό σώμα στην Αμερική αντιπροσωπεύεται από 70% λευκούς, 12% από αφροαμερικανούς, 11% από ισπανόφωνους και 4% Ασιάτες. Πρόσθεσε ότι ο Τράμπ πήρε στις προηγούμενες εκλογές το 60% των λευκών, το 8% των αφροαμερικανών  και 30% των ισπανόφωνων, τονίζοντας ότι σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αυξηθεί το ποσοστό σε αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους αλλά θα χάσει τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες.

Διαβάστε περισσότερα στο «SigmaLive».

00:15 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Φορτηγά και κιγκλιδώματα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης έχουν δημιουργήσει ένα τείχος γύρω από τον «Πύργο Τραμπ», γνωστό ως «Trump Tower», στη Νέα Υόρκη.

00:10 πμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ, από τον ανταποκριτή του «Σίγμα» στις ΗΠΑ Δημήτρη Φιλιππίδη

Συνεχίζεται η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες και ήδη 98 εκατομμύρια έχουν ψηφίσει με επιστολική ψήφο ή με παρουσία στις κάλπες.

Χωρίς προηγούμενο η κατάσταση στα εκλογικά κέντρα.

11:50 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Διαβάστε στο «SigmaLive»: Αμερικανικές εκλογές: Τι ώρα αναμένεται το αποτέλεσμα

5a511dbf5c2b50f79ac4882b97471b3c.jpg

11:40 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Η ένταση στα εκλογικά κέντρα

Ένα δείγμα της έντασης που επικρατεί στα εκλογικά κέντρα φαίνεται από τα πιο κάτω βίντεο που ανάρτησε στο Instagram του ο κωμικός Terrence Williams, ένας μαύρος υποστηρικτής του Donald Trump ο οποίος έγινε πολύ διάσημος τα τελευταία χρόνια.

Στα βίντεο, δύο Αμερικανοί πολίτες συζητούν για το αν επιτρέπεται να υπάρχει διαφημιστική πινακίδα υπέρ του Biden και των Δημοκρατικών δίπλα από την είσοδο εκλογικού κέντρου στην Πενσιλβάνια. Στο τέλος, αναγκάζονται να κατεβάσουν την πινακίδα των Δημοκρατικών.

11:30 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Οι πολιτείες-κλειδιά

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ μπορεί να χάσει τη λαϊκή ψήφο (όπως είχε γίνει και το 2016), αλλά οι πιθανότητες επανεκλογής του δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.

Για να αναδειχθεί πρόεδρος, ένας υποψήφιος δεν χρειάζεται να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων: να εκλέξει δηλαδή τουλάχιστον 270 σε σύνολο 538 «μεγάλων εκλεκτόρων».

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν μια χούφτα πολιτείες, όπου οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Απόψε τη νύχτα, όλα τα βλέμματα θα είναι αρχικά στραμμένα στη Φλόριντα (29 εκλέκτορες). Αν δεν καταφέρει να κερδίσει την Πολιτεία αυτή, όπως έκανε το 2016, η επανεκλογή ίσως αποδειχθεί ανέφικτη για τον Τραμπ.

Στην περίπτωση που διατηρήσει τη Φλόριντα, η επόμενη Πολιτεία κρίσιμης σημασίας είναι η Πενσιλβάνια. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Μπάιντεν, όμως η διαφορά του από τον Τραμπ εμπίπτει στο περιθώριο στατιστικού σφάλματος.

Διαβάστε περισσότερα στο «SigmaLive»: Εκλογές ΗΠΑ: Οι τελευταίες εκτιμήσεις, οι προσδοκίες και το χρονοδιάγραμμα

11:15 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

«Ο Trump προσπαθεί να υποσκάψει τη δημοκρατική διαδικασία στο τέλος της εκστρατείας»

Το «CNN», σε άρθρο του με τον πιο πάνω τίτλο, αναφέρει ότι η ρητορική του Trump στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις, όπως μια στο Wisconsin όπου μίλησε για περιστατικά που μπορεί να περιλαμβάνουν νοθεία, εκλαμβάνεται ως προσπάθεια να κτίσει ένα κλίμα αμφισβήτησης του αποτελέσματος, εάν αυτό δεν βγει υπέρ του.

Το «CNN» ανησυχεί επίσης πως ο Trump θα κηρύξει τη νίκη του πριν την οριστική καταμέτρηση των ψήφων με σκοπό την «δημιουργία ψεύτικων πολιτικών πραγματικοτήτων και για να κτίσει μομέντουμ πίσω από τις μετέπειτα νομικές προκλήσεις».

11:10 μμ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ζωντανή κάλυψη από «SigmaLive» και ανάλυση από «Σημερινή Online»

Ζωντανή κάλυψη προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και της αναμέτρησης μεταξύ Donald J. Trump και Joe R. Biden από το «SigmaLive» και παράλληλη ανάλυση από την «Σημερινή Online».

Μείνετε συντονισμένοι με τακτική ανανέωση/refresh της σελίδας.

10:50 μμ