Παιδεία

Aνοιχτά μέχρι νεωτέρας

Και εκεί που περίμεναν οι περισσότεροι ότι τα Λύκεια και οι Τεχνικές Σχολές θα έκλειναν μέχρι το 2021, στο παρά πέντε άνοιξαν και αυτά που παρέμειναν κλειστά

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία, αυτά δεν περιλαμβάνονται στις αποφάσεις με τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας λίγο μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων από τον Υπουργό Υγείας, τα Λύκεια και οι Τεχνικές Σχολές στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου ανοίγουν ξανά τις πύλες τους σήμερα Δευτέρα, για να υποδεχτούν τους μαθητές πίσω στα θρανία. Το ίδιο ισχύει και για τα Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία από σήμερα θα μπορούν να υποδέχονται τους φοιτητές ξανά πίσω.

Επιστροφή στα σχολεία

Οι εβδομάδες κατά τις οποίες οι μαθητές σε Λεμεσό και Πάφο παρακολούθησαν τα μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως εβδομάδες χαλάρωσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Θέμη Πολυβίου. «Οι συνάδελφοι σε Λεμεσό και Πάφο έκαναν το παν ώστε να προσφέρουν στους μαθητές όσα έπρεπε για να προχωρήσει η ύλη. Να επαναλάβουμε, όμως, ότι αν δεν χρησιμοποιούσαν τα δικά τους μέσα, δεν θα γινόταν εφικτή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Την επιστροφή στα σχολεία χαιρετίζουν και οι οργανωμένοι γονείς, που με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την ικανοποίησή τους, ενώ παράλληλα τονίζουν πως προτεραιότητα είναι οι μαθητές να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις τετράμηνες εξετάσεις και για τις παγκύπριες. «Η επιστροφή των μαθητών των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου αποτέλεσε το τελευταίο διάστημα το επίκεντρο των προσπαθειών μας και χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη χαρά την επανέναρξη της διά ζώσης διδασκαλίας. Οι επίμονες προσπάθειες είχαν ως στόχο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να επιτευχθεί η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα παιδιά, η καλύτερη προετοιμασία τους για απρόσκοπτη διενέργεια των Παγκυπρίων Εξετάσεων όπως και του θεσμού των τετραμήνων για τους μαθητές της Α’ κα Β’ τάξης των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών».

Η φήμη για πρόωρο κλείσιμο

Οι φήμες για κλείσιμο των σχολείων πριν από τις προκαθορισμένες αργίες των Χριστουγέννων δεν επιβεβαιώθηκαν με την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Οι ημερομηνίες που ακούγονταν μέχρι σήμερα ως τελευταία ημέρα λειτουργίας των σχολείων με φυσική παρουσία των μαθητών ήταν 16, 17 ή 18 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η τελευταία σχολική μέρα παραμένει η 23η Δεκεμβρίου. Στην ανησυχία, όμως, μήπως τροποποιηθούν τελικά οι κανονισμοί και προσαρμοστούν ανάλογα οι σχολικές αργίες, η ΟΕΛΜΕΚ τοποθετήθηκε.

Συγκεκριμένα, η ΟΕΛΜΕΚ στην ανακοίνωσή της που προκύπτει ως απάντηση στην επιστολή του ΥΠΠΑΝ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην επιστολή σας, οι οποίες αφορούν την αναπλήρωση του διδακτικού χρόνου, σε περίοδο αργιών». Όπως εξηγεί η ανακοίνωση, η προσωρινή αναστολή της φυσικής παρουσίας επιφέρει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία θεσμικά ισοδυναμεί πλέον με τη συμβατική φοίτηση. Επιπρόσθετα, «ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος έχει αυξηθεί, αφού με οδηγίες του ΥΠΠΑΝ είτε δεν πραγματοποιούνται καθόλου είτε υλοποιούνται διαφοροποιημένα αρκετές δραστηριότητες, όπως επισκέψεις, εκδρομές, εκδηλώσεις, εορτασμοί, όμιλοι κ.λπ. Τέλος, η προτεινόμενη τροποποίηση των κανονισμών που αφορά την εξασφάλιση δυνατότητας επαναπροσδιορισμού και προσαρμογής των αργιών Χριστουγέννων/Πάσχα, πέρα από το γεγονός ότι διαφωνούμε, είναι και αχρείαστη».