Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

ΓεΣΥ: Νέες υπηρεσίες από την 1η Δεκεμβρίου

Εισάγονται στο σύστημα οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, κλινικοί ψυχολόγοι και κλινικοί διαιτολόγοι και νοσηλευτές

Επεκτείνονται από αύριο Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου 2020, οι υπηρεσίες που παρέχει το ΓεΣΥ, αφού εντάσσονται και άλλοι επαγγελματίες υγείας. Συγκεκριμένα, στο σύστημα εντάσσονται οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, εργοθεραπευτές, κλινικοί ψυχολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι και νοσηλευτές. Αυτό που απομένει πλέον για την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι η ένταξη των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των κέντρων ανακουφιστικής και ιατρικής φροντίδας.

Την Τρίτη θα αναρτηθούν οι κατάλογοι

Αύριο, Τρίτη θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ οι σχετικοί κατάλογοι με τους επαγγελματίες υγείας που θα ενταχθούν στο σύστημα. Σε δηλώσεις της στη «Σημερινή», η Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), εξήγησε πως την πρώτη ημέρα ίσως να είναι μειωμένοι οι αριθμοί των ιατρών που θα περιλαμβάνονται στους καταλόγους, ωστόσο η διαδικασία εγγραφής θα είναι συνεχής, οπότε αναμένεται να αυξηθούν ώστε να συμπληρωθούν οι αριθμοί.

Δωρεάν ένας καθαρισμός δοντιών τον χρόνο

Όσον αφορά τους οδοντίατρους που θα εισαχθούν στο ΓεΣΥ, οι δικαιούχοι θα μπορούν να τους επιλέγουν βάσει του καταλόγου που θα αναρτηθεί από τον ΟΑΥ και να κλείνουν απευθείας το ραντεβού τους, χωρίς να χρειάζεται η απόκτηση παραπεμπτικού. Οι οδοντίατροι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ θα παρέχουν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε δικαιούχος του ΓεΣΥ θα μπορεί να απολαμβάνει δωρεάν -χωρίς καμία συμπληρωμή- μία επίσκεψη για καθαρισμό δοντιών τον χρόνο. Αυτό ισχύει τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, με τη διαφορά ότι τα παιδιά στο πλαίσιο της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας θα δικαιούνται επιπρόσθετα και μία φθορίωση. Σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, όπως σφραγίσματα, απονευρώσεις, εξαγωγές, κ.ά., τονίζεται πως οι πολίτες θα πληρώνουν κανονικά το κόστος όπως ισχύει σήμερα, αφού δεν προνοείται η κάλυψή τους από το ΓεΣΥ. Σημειώνεται πως όσον αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζονται με τα δόντια, ήδη καλύπτονται από το ΓεΣΥ καθώς έχουν ενταχθεί στο σύστημα γναθοχειρουργοί, οι οποίοι εκτελούν τις πράξεις που καλύπτει το σύστημα.

Μόνο με παραπεμπτικό στους υπόλοιπους επαγγελματίες

Πέραν των οδοντίατρων, για τους υπόλοιπους επαγγελματίες που εισάγονται στο σύστημα από την 1η Δεκεμβρίου, θα χρειάζεται η εξασφάλιση παραπεμπτικού από άλλο ειδικό γιατρό, ώστε να μπορούν οι δικαιούχοι να τους επισκέπτονται. Για κάθε επίσκεψη σε αυτούς τους επαγγελματίες, ο δικαιούχος θα καταβάλλει 10 ευρώ συμπληρωμή. Θα υπάρχει οροφή στον αριθμό των επισκέψεων, η οποία όμως διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Θα καλύπτονται οι βασικές θεραπείες που προσφέρουν οι εν λόγω επαγγελματίες, ενώ θα προσφέρουν και υπηρεσίες αξιολόγησης, για παράδειγμα, από φυσιοθεραπευτές.

Όσον αφορά τους νοσηλευτές, πρόκειται για νοσηλευτές που προσφέρουν κατ’ οίκον υπηρεσίες, αφού σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες απ’ όλα τα προαναφερόμενα επαγγέλματα. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η εξασφάλιση παραπεμπτικού.

Ακολουθούν τα ΤΑΕΠ

Τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, δεν κατέστη δυνατό να εισαχθούν στο σύστημα ακόμη, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του ΓεΣΥ από την 1η Δεκεμβρίου, όπως αρχικά αναμενόταν. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, θα ενταχθούν αργότερα, τονίζοντας παράλληλα πως ο νέος στόχος που τέθηκε είναι για τα μέσα Δεκεμβρίου.

Επόμενο και τελευταίο βήμα η ανακουφιστική φροντίδα

Περαιτέρω, αυτό που απομένει για την έναρξη της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι η ανακουφιστική και ιατρική αποκατάσταση. Για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, σύμφωνα με την κα Καμμίτση, υπάρχουν νομοθεσίες που εκκρεμούν, γι’ αυτό και θα ενταχθούν στο σύστημα πιο μετά. Πρόκειται για κέντρα που παρέχουν ανακουφιστική φροντίδα όπως το Μέλαθρον και η Αροδαφνούσα, για παράδειγμα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθεια γίνεται για να ενταχθούν κι αυτές οι υπηρεσίες στο σύστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Υποστηρίξτε τη