Κλήση από τους Elders προς τη Διεθνή Κοινότητα

Ο Covid-19 προκάλεσε μεγάλα και διάφορα προβλήματα στη διεθνή σκηνή. Δεν είναι μόνο το θέμα της κατάστασης της υγείας στον πλανήτη, αλλά επίσης και η σημερινή αναστάτωση στην παγκόσμια τάξη.

Οι Elders, δηλαδή ο όμιλος ηγετών που δημιουργήθηκε από τον Νelson Mandela τo 2007 και απολαμβάνει μεγάλο γόητρο διεθνώς, εξέδωσαν ανακοίνωση καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ομονοήσει για να εξαλείψει την οικονομική και κοινωνική ανισότητα μέσα στα κράτη και μεταξύ των κρατών, η οποία χειροτέρευσε, λόγω της πανδημίας.

Δυστυχώς, τα κράτη, αντί να συνεργαστούν μεταξύ τους και να αντιμετωπίσουν την τραγωδία από την πανδημία και την αναστάτωση από την κλιματική αλλαγή και την πυρηνική διαμάχη, βλέπουν μόνον τα δικά τους συμφέροντα, τα οποία στο τέλος βλάπτουν και αυτά τα ίδια.

Ένα παράδειγμα είναι ο κ. Trump, ο οποίος απεσύρθη από τη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη στιγμή μάλιστα της μεγαλύτερης κρίσης στην υγεία του κόσμου, με τη θανατηφόρα πανδημία του Covid-19.

Οι Elders, ορθότατα, διακήρυξαν την υποστήριξή τους για τον ΟΗΕ ως τον μόνο Οργανισμό μέσω του οποίου ο κόσμος και οι ηγέτες τους μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή.

Συμφώνησαν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι το σημερινό πολιτικό και οικονομικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου σε αυτήν την ώρα της κρίσης και κάλεσαν τους ηγέτες του κόσμου να κάμουν έναν Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος να προωθεί, στην πραγματικότητα, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Covid-19, λοιπόν, έφερε και συνεχίζει να φέρνει τεράστιες καταστροφές στον κόσμο. Από την άλλη μεριά, όμως, έδειξε τα μειονεκτήματα της σημερινής διεθνούς τάξης και, μέσα στην καταστροφή και στην πανδημία, έκαμε ανεξάρτητους παγκόσμιους ηγέτες που ανήκουν στον όμιλο των Elders, όπως ο Ban Kin Moon, η πρώην Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Mary Robinson, o Brahimi από την Αλγερία, να καλέσουν τη Διεθνή Κοινότητα για μια νέα παγκόσμια τάξη, στην οποία να λαμβάνονται τουλάχιστον υπ’ όψιν οι αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Σ΄ αυτόν τον κόσμο του συμφέροντος και του απομονωτισμού, ας ελπίσουμε ότι και λόγω της πανδημίας θα αρχίσουν να κυριαρχούν, σταδιακά και κατ’ ανάγκην, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των ανθρώπων και των κρατών.

*Δικηγόρος, Πολιτικός Επιστήμονας και Διεθνολόγος