Επιχειρείν

Λουκέτο λόγω πανδημίας

Η ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων στήριξης από την Υπουργό Εργασίας ανακούφισε μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, όχι όμως όλους

Με αγωνία προσμένουν τις επόμενες ημέρες οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και αναψυχής που βλέπουν τις εργασίες να μειώνονται, τα έσοδα να διαιρούνται και τα έξοδα να στοιβάζονται. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δήλωσαν ότι θα βάλουν λουκέτο εξαιτίας της πανδημίας, μη γνωρίζοντας αν θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν την επιχείρησή τους, όταν με το καλό ο ιός περάσει στην ιστορία.

Τα μέτρα δεν ικανοποιούν τους επιχειρηματίες

Τα κέντρα αναψυχής είναι αναρίθμητα με πολλές ιδιαιτερότητες. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, κ. Φάνος Λεβέντης, μιλώντας στη «Σημερινή», εξέφρασε την απογοήτευσή του που για άλλη μια φορά το κράτος παρουσιάζεται ανήμπορο να στηρίξει τα μέλη του συνδέσμου. «Αν κρίνω από τα τηλεφωνήματα που λαμβάνω συνεχώς, κυρίως από Λεμεσό, θα σας αναφέρω ότι τα μέτρα φαίνεται να μην ικανοποιούν τους επιχειρηματίες στη Λεμεσό και προφανώς ούτε σε άλλες επαρχίες. Με λύπη μου το λέω αυτό και ελπίζουμε στην εξαγγελία πρόσθετων μέτρων από το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα ανακουφίζουν περισσότερο τις επιχειρήσεις. Όπως είναι τα πράγματα τώρα είναι πολύ δύσκολα».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι «τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν μόνο με το εργοδοτικό κομμάτι. Αποφορτίζουν ένα μέρος της δαπάνης που απαιτείται για την εργασία, αλλά είναι τόσοι πολλοί οι όροι και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν, που ενδεχομένως να προβληματίζουν τους επιχειρηματίες. Εμείς ζητούμε και αναμένουμε πρόσθετη στήριξη που έχει να κάνει με λειτουργικές δαπάνες και με το ζήτημα των ενοικίων. Ένα ζήτημα που δεν ακουμπά ακόμη η πολιτεία, εφόσον θεωρεί ότι δεν μπορεί να το χειριστεί και αφήνει τα δύο συμβαλλόμενα μέρη να τα βρουν μόνα τους, ενώ το ένα από τα δύο μέρη έχει ελαχιστοποιήσει τα έσοδα. Δεν μπορεί όμως η μια πλευρά να επωμίζεται το βάρος αυτό, θα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα το Σύνταγμα».

Τι γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με καμιά χώρα της Ευρώπης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης. «Είμαστε μια χώρα που δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο, πιο μικρή και από το Δήμο Περιστερίου στην Αθήνα. Το λέω αυτό για να τονίσω τη διαφορά μας στο θέμα της διασποράς του ιού. Όσον αφορά τη στήριξη των χώρων εστίασης και αναψυχής στην Ευρώπη, να αναφέρω απλώς ότι στην Ελλάδα για δεύτερη φορά τώρα επιβάλλεται μείωση των ενοικίων κατά 40%. Η Γερμανία προνοεί αποζημιώσεις του ύψους των 10 χιλιάδων ευρώ, ανάλογα βέβαια και με τη μορφή της επιχείρησης. Όμως σε μια ευρωπαϊκή χώρα διακινούνται εκατομμύρια άνθρωποι την ημέρα και η διασπορά του ιού είναι ανεξέλεγκτη. Και αντιγράφουμε τα μέτρα και όχι τους τρόπους στήριξης».

Κατεβάζουν ρολά

Η πανδημία συνεχίζει να ανατρέπει ζωές και επιχειρήσεις με τους επαγγελματίες να νιώθουν έρμαιο ενός άγνωστου μέλλοντος. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που θα κατεβάσουν ρολά λόγω της έκτακτης κατάστασης και των μέτρων, που ίσως να μην τα ανεβάσουν ξανά. Ο κ. Λεβέντης μίλησε για τη ραγδαία μείωση των εργασιών των χώρων εστίασης. «Με το μέτρο του περιορισμού της ώρας παρατηρήθηκε μια μείωση στον κύκλο των εργασιών πέραν του 40% σε χώρους που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και 80% σε χώρους που λειτουργούν μόνο κατά τις βραδινές ώρες».

Όσον αφορά την ώρα 22:30 που αποφασίστηκε ως ώρα κλεισίματος των χώρων εστίασης, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι πρόκειται για μιαν αυθαίρετη επιλογή. «Πιστεύουμε ότι ήταν μια ώρα αυθαίρετη, βασιζόμενοι στις πολλές καφετερίες που υπάρχουν και παραμένουν ανοιχτές μέχρι αργά. Σκέφτηκαν ότι μπορεί κατά τις 8 κάποιος να δειπνήσει και κατά τις 10 να αποχωρήσει. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, εφόσον υπάρχουν διαφόρων ειδών χώροι, όπως είναι και τα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν πέρα από τις 9. Επίσης ένας τέτοιος χώρος δεν είναι χώρος σίτισης όπως ακούγεται συχνά, αλλά χώρος αναψυχής».

Από την άλλη μεριά η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που είχε την περασμένη Παρασκευή, ξεκαθάρισε ότι το κλείσιμο των χώρων εστίασης στις 22:30 είναι ένα μέτρο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο εβδομάδες στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και τώρα είναι σε εφαρμογή σε όλες τις επαρχίες. Το κλείσιμο στη συγκεκριμένη κοινή ώρα για όλους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διασποράς, αφού, όπως λέχθηκε, σε «πολλές χώρες αποδείχθηκε ότι χώροι νυκτερινής συγκέντρωσης αποτελούσαν χώρους πολύ υψηλής μετάδοσης. O κόσμος μετά τη συγκεκριμένη ώρα αρχίζει και χαλαρώνει, παρατηρείται μια άρση αναστολών και δεν τηρούνται τα μέτρα».

Χαιρετίζει τα μέτρα η ΟΕΒ

Ως πολύ καλά, στοχευμένα και αποτελεσματικά χαρακτήρισε τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κ. Αιμιλιανίδου, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ κ. Μιχάλης Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου, μιλώντας στη «Σ», τόνισε τη σημασία της ετοιμότητας και της συλλογικής προσπάθειας ώστε να αναχαιτιστεί ο αόρατος εχθρός και να επιστρέψουμε σε μεγάλους ρυθμούς παραγωγικότητας και ανάπτυξης της οικονομίας. «Τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά και είναι αυτό που χρειάζονται τώρα οι επαγγελματίες, ώστε να δουν με αισιοδοξία την επόμενη μέρα. Οι μέρες που διανύουμε είναι πραγματικά πολύ δύσκολες, όμως ο στόχος είναι κοινός. Συμβάλλοντας στην παρεμπόδιση της διασποράς θα επιστρέψουμε μια ώρα αρχύτερα στην κανονικότητά μας χωρίς περιορισμούς».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Αντωνίου δήλωσε ότι «η αποτίμηση της κατάστασης παραμένει η ίδια. Οι εκτιμήσεις μας και του Υπουργείου Οικονομικών λένε για ύφεση κάτω από 6% για φέτος. Αν επαληθευτούν τα σενάριά μας θα έχουμε 4,5% ανάπτυξη εντός του 2021. Αυτό σημαίνει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 -νοουμένου ότι επαληθεύονται οι παραδοχές μας- θα είμαστε πίσω στο 2019. Υπάρχει λοιπόν μια αισιόδοξη νότα, υπάρχει μια ανθεκτικότητα στην οικονομία και επενδύουμε πολύ στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσό σε δωρεές και παροχές πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από πρόγραμμα της ΕΕ. Έτσι έχουμε τη στήριξη των εταίρων μας. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ενότητα και των πολιτικών δυνάμεων για να λαμβάνονται αποφάσεις γρήγορα και να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα».

Κυκλική τηλεργασία

Ανάμεσα στα μέτρα για περιορισμό του πληθυσμού με απώτερο στόχο την αναχαίτιση της διασποράς, υπήρξαν οι συστάσεις για τηλεργασία. Ο κ. Αντωνίου ανέφερε στη «Σ» ότι «από τον περασμένο Μάρτιο συστήσαμε στις επιχειρήσεις με εγκυκλίους να εργαστούν μέσω της τηλεργασίας. Μεγάλος αριθμός εργοδοτών ανταποκρίθηκαν θετικά και έτσι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έστειλαν κόσμο σπίτι για να εργάζεται από εκεί. Τώρα με την αύξηση των κρουσμάτων εννοείται ότι θα ξαναστείλουμε κόσμο σπίτι του. Με θετικό μάτι το βλέπουν οι εργοδότες».

Πέρα από την τηλεργασία, όμως, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή στη δημοσιογραφική διάσκεψη σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ισχύουν στους εργασιακούς χώρους, ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι και να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς σε αυτούς, ανέφερε διά στόματος Κωνσταντίνου Τσιούτη ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει πολύ αυξημένη μετάδοση σε χώρους εργασίας. Μιλάμε για μια ετερογενή ομάδα, σε πολλές δραστηριότητες, σε ηλικιακές ομάδες, σε πληθυσμούς ανεξαρτήτως ευπάθειας. Εργαζόμενοι στην Κύπρο προσβάλλονται από τον ιό από το καλοκαίρι και μετά βλέπουμε αρκετές εστίες μετάδοσης σε άλλους χώρους, εκτός από τα νοσοκομεία και τους επαγγελματίες υγείας», δήλωσε.

Εργασιακοί χώροι και πρωτόκολλα

Ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι οι εργασιακοί χώροι θα πρέπει να οργανωθούν πολύ καλά. «Από τη μια, λοιπόν, θέλεις να οργανωθούν καλά αυτοί οι χώροι με τα πρωτόκολλα, από την άλλη, θέλεις αυτοί οι χώροι να έχουν μια βιωσιμότητα. Εδώ μπαίνει η σημασία όταν υπάρχει ένα άτομο ως άτομο αναφοράς, το οποίο θα βοηθήσει στην ενίσχυση των λειτουργιών ασφάλειας και υγείας, που θα επιβλέπει όσα χρειάζονται και θα είναι και το άτομο που θα αναλάβει όταν παρουσιαστεί θετικό περιστατικό. Θα ξέρει πώς θα συμβουλεύσει και θα υπάρχει ενεργοποίηση των διαδικασιών», επεσήμανε.

«Ένα άλλο θέμα είναι το θέμα του συγχρωτισμού και των επαφών. Μιλάμε για τη βελτίωση του αερισμού, όσο το δυνατόν κάποια άτομα να μη βρίσκονται στον χώρο εργασίας, όσο γίνεται εργασία από το σπίτι και ομαδοποίηση του προσωπικού, κατανομή ωραρίου ανάλογα. Όταν ομαδοποιείται το προσωπικό σημαίνει ότι αυτές οι ομάδες είναι σταθερές και είναι σταθερές και στα ωράριά τους. Έχουν ένα ωράριο σταθερό, που είναι είτε εβδομαδιαίο είτε ημερήσιο. Προτείνουμε εβδομαδιαίο διότι έτσι όταν έχεις την ιχνηλάτηση έχεις τα συγκεκριμένα άτομα», ανέφερε ο κ. Τσιούτης, ενώ επεσήμανε το γεγονός πως σε κάποιες επιχειρήσεις παρατηρήθηκαν κοινά διαλείμματα, παρόλο που τηρούνταν τα υπόλοιπα μέτρα. Αυτό, συνέχισε, «προκάλεσε μεταδόσεις, ενώ, λόγω του μεγάλου φορτίου που υπάρχει πλέον καθημερινά, οι μεταδόσεις στον εργασιακό χώρο δυσχεραίνουν τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται στον ίδιο τον χώρο εργασίας να γίνεται ιχνηλάτηση από τους υπεύθυνους ασφαλείας».