Παιδεία

Θέμα χρόνου η τηλεκπαίδευση

Το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι στα πλάνα κανενός, ωστόσο η ετοιμότητα θα πρέπει να είναι δεδομένη

Μετά την Ελλάδα, που έκλεισε τα σχολεία, η Γαλλία ανακοίνωσε το μερικό κλείσιμο των Λυκείων και την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Η απουσία αναφοράς στα σχολεία στην εξαγγελία των μέτρων περιορισμού του πληθυσμού για αναχαίτιση της διασποράς του ιού, καθόλου δεν εφησυχάζει την κοινότητα της Εκπαίδευσης. Όλα είναι έτοιμα, αναφέρουν στο Υπουργείο. Διαφορετικές λύσεις σε κάθε περίπτωση διαμηνύει ο Υπουργός Παιδείας, με απώτερο σκοπό όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν στον βαθμό που θα χρειαστεί και με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με τα υφιστάμενα δεδομένα η εξ αποστάσεως δεν μπορεί να λειτουργήσει, σε περίπτωση που τα σχολεία αναγκαστούν να κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επαναλαμβάνει η ΟΕΛΜΕΚ.

Αναπροσαρμογή των σχολείων

Η επιδημιολογική εικόνα που αναγκάζει την επιπρόσθετη λήψη μέτρων δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστα τα σχολεία. Μπορεί να μην ακούστηκαν πρόσθετα μέτρα για τα σχολεία, ωστόσο υπάρχουν οδηγίες για προσαρμογή των όσων προβλέπονται στις βασικές εγκυκλίους, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Προδρόμου, σε περίπτωση που παιδιά παραμείνουν στο σπίτι είτε ως άτομα είτε ως μέλη ολόκληρου τμήματος, μετά από εντοπισμό ή επαφή με κρούσμα, υπάρχουν οδηγίες για αξιοποίηση έτοιμων βιντεογραφημένων μαθημάτων από την ψηφιακή τράπεζα του αντίστοιχου Υπουργείου στην Ελλάδα.

Εκτός αυτού, συνεχίζεται η αναβάθμιση της σύνδεσης στο διαδίκτυο για όλα τα σχολεία που εξασφαλίζει η ΑΤΗΚ, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η προμήθεια ηλεκτρονικών συσκευών.

Το υβριδικό δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ, ότι η εξ αποστάσεως δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην παρούσα φάση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της οργάνωσης, Θέμης Πολυβίου. «Στη συνάντηση που είχαμε με τον Υφυπουργό Καινοτομίας και Τεχνολογίας συζητήσαμε όλα τα θέματα που άπτονται των ψηφιακών ζητημάτων και αναφέραμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Για την αναβάθμιση που χρειάζονται τα συστήματα στα σχολεία, για τον ρόλο των συναδέλφων της πληροφορικής σε καιρό πανδημίας κ.ά.

»Εμείς συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι το υβριδικό δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Εκτός του ότι τα σχολεία δεν έχουν τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα, εξακολουθεί να είναι παράνομο να εφαρμοστεί με τη χρήση κάμερας, θέση και της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Στόχος να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος

Δεν είναι δύσκολο να κερδηθεί η χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου. «Με βάση το πλαίσιο που έστειλε το Υπουργείο για την κατ’ οίκον εκπαίδευση, θεωρούμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν κρατηθούμε κατά τον Νοέμβριο, μετά θα κλείσουμε για τα Χριστούγεννα και αυτό ίσως βελτιώσει την κατάσταση».

Όσον αφορά τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη στα σχολεία, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι, «αν αυτά εφαρμόζονται, τότε θα βελτιωθεί η κατάσταση. Αλλά η δυσκολία εξακολουθεί να παρουσιάζεται στο να επιβάλεις στον μαθητή να χρησιμοποιεί μάσκα μέσα και έξω από την αίθουσα και να διατηρήσει αποστάσεις».

Για τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, οι αριθμοί που καταγράφονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. «Όταν επιβεβαιωθεί κρούσμα, τότε κλείνει το συγκεκριμένο τμήμα για λίγες ημέρες και ακολουθούνται πιστά οι διαδικασίες που αναγράφονται στο πρωτόκολλο και φυσικά ακολουθείται η τηλεδιάσκεψη».