Αναλύσεις

Ύστατη λύση το καθολικό lockdown

Στο χέρι μας είναι να το γλιτώσουμε - Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε ξεκάθαρα: οι πολίτες πρέπει να ανταποκριθούν στα νέα μέτρα για να αποφύγουμε αυστηρότερους περιορισμούς που τέθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επέβαλαν καθολικά lockdown

Την πιο κρίσιμη περίοδο της πανδημίας στη χώρα μας διανύουμε τις τελευταίες ημέρες, με την Κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η εκτόξευση των κρουσμάτων, που αυτήν τη βδομάδα σημείωσαν νέο ρεκόρ, αλλά και η παράλληλη αύξηση των νοσηλευομένων στο νοσοκομείο αναφοράς, καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα νέα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Πέμπτη, έχουν ως στόχο τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ή, στη χειρότερη περίπτωση, τη σταθεροποίησή τους. Διαφορετικά θα πρέπει να ληφθούν και άλλα, πιο αυστηρά μέτρα, από τα οποία, βέβαια, δεν εξαιρείται το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Εδώ είναι που εισέρχεται και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, αφού είναι στο χέρι μας να το γλιτώσουμε. Άλλωστε το δήλωσε ξεκάθαρα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στο τελευταίο διάγγελμά του, απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, κάλεσε τους πολίτες να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα, «για να αποφύγουμε τους αυστηρότερους περιορισμούς που η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν», εννοώντας τα lockdown.

Ύστατη λύση το lockdown

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα και έχει πλάνο για τη συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω πλάνο περιλαμβάνει βαθμιαία μέτρα, με ύστατη επιλογή να αποτελεί το καθολικό lockdown, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ σε περίπτωση που διαφανεί ότι τα υπόλοιπα μέτρα δεν αποδίδουν. Επί του παρόντος, η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη, γι’ αυτό και σε δύο βδομάδες θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης. Στόχος είναι να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα ή να αρχίσουν να κατεβαίνουν οι αριθμοί τους. Αν αυτό, όμως, δεν συμβεί, θα τεθούν εκ νέου πιο αυστηροί περιορισμοί και στη συνέχεια, αν και πάλι δεν βελτιωθεί η κατάσταση, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από την επιβολή ενός νέου καθολικού lockdown.

Μέτρα μέχρι και το 2021

Στο μεταξύ, υπενθυμίζουμε πως τα νέα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από την Πέμπτη, κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες. Η μία εξ αυτών, η Κατηγορία Α, αφορά μεσοπρόθεσμα μέτρα με ισχύ σε παγκύπρια βάση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021. Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

Συνεχίζει να ισχύει η ρύθμιση για τη λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.

Επιτρέπεται η διοργάνωση συνεδρίων, συνελεύσεων ή/και εκδηλώσεων σε συνεδριακούς εσωτερικούς χώρους με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 250 άτομα, τηρουμένου του πρωτοκόλλου και του μέτρου για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε υποστατικού. Δεν επιτρέπεται η διακοπή για διάλειμμα ή να προσφέρεται καφές/σνακ/cocktail στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κρεοπωλεία, κ.λπ) και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 9 π.μ. και από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, καθίσταται υποχρεωτική στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση γάμων και βαφτίσεων από τις 13 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, απαγορεύονται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 150 άτομα. Νοείται ότι ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.

Κέρφιου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Στην Κατηγορία Β περιλαμβάνονται έκτακτα μέτρα με ισχύ σε παγκύπρια βάση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου:

Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων.

Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Ως χώροι εστίασης νοούνται τα εστιατόρια, οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων, οι χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων και malls, οι ταβέρνες, οι καφετερίες, οι πιτσαρίες, οι μπυραρίες, τα σνακ-μπαρ, τα μπαρ, τα καφενεία και οι χώροι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κοκ. Διευκρινίζεται ότι οι πιο πάνω χώροι δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) μετά τις 10:30 μ.μ.. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι χώροι εστίασης στους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση/τραπέζι/ομάδα σε χώρους εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.

Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα, τηρουμένων των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.

Επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 50 άτομα σε κλειστούς παιδότοπους και τα 150 άτομα σε ανοιχτούς παιδότοπους τηρουμένου του μέτρου για απόσταση στη βάση των τετραγωνικών μέτρων του κάθε χώρου. Νοείται ότι δεν επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων σε παιδότοπους (π.χ. πάρτι παιδικών γενεθλίων) πέραν των 10 προσώπων ανά εκδήλωση, περιλαμβανομένων των παιδιών.

Απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων εντός γυμναστηρίων.

Υπό ειδικό καθεστώς Λεμεσός και Πάφος

Τέλος, στην Κατηγορία Γ, περιλαμβάνοναι έκτακτα μέτρα με ισχύ στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου:

Απαγορεύονται όλες οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών (π.χ. ποδόσφαιρο, χορός, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, θέατρο, χορωδία, κ.λπ).

Απαγορεύονται οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων αθλητών κάτω των 18 ετών των ομάδων των οποίων η έδρα είναι στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Για παράδειγμα, εάν μια ομάδα με έδρα την Επαρχία Λεμεσού ή Πάφου αγωνίζεται με ομάδα της Επαρχίας Λευκωσίας, ο αγώνας αναβάλλεται μέχρι τη λήξη των μέτρων.

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των παιδότοπων, ανοικτών και κλειστών, όπως επίσης και των γυμναστηρίων.

Επιπλέον, και με βασικότερη στόχευση τη μείωση του αριθμού εργαζομένων και, κατ’ επέκτασιν, τον περιορισμό της έκθεσής τους στον ιό στους χώρους εργασίας και τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας τους, συστήνεται όπως υιοθετηθεί σειρά πρακτικών, όπως: τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό (για παράδειγμα, κυκλικά σε ένα σημαντικό ποσοστό 30-50% του συνολικού προσωπικού, κ.ο.κ.) με προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, διαχωρισμός και ομαδοποίηση του προσωπικού, ώστε να μην έχουν επαφή μεταξύ τους, με διαφορετικά ωράρια στη διάρκεια της μέρας ή με κυκλικό ωράριο, διαφορετικούς χώρους εργασίας ή άλλο τρόπο, ξεχωριστά διαλείμματα προσωπικού και αποφυγή κοινόχρηστων χώρων διαλείμματος, εξ αποστάσεως συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις και περιορισμός κατά το δυνατόν του αριθμού και του χρόνου παραμονής των εξωτερικών επισκεπτών.

967 κρούσματα σε 5 ημέρες

Το φράγμα των 5 χιλιάδων έσπασαν τα θετικά κρούσματα στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκαν άλλα 967 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 5.333. Έντονο προβληματισμό προκαλεί επίσης η ραγδαία αύξηση των νοσηλευομένων που την Πέμπτη έφτασαν τους 65, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανερχόταν σε 34, εκ των οποίων οι 26 είχαν τελική αιτία τη νόσο COVID-19.