Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Καταδικαστέα και… περίεργα τα έκτροπα έξω από τον ΔΙΑ

Οι διαδηλωτές απέδειξαν με τις ύβρεις και τις απειλές που εκστόμιζαν, αλλά και στο τέλος με τις πράξεις τους, πως καθοδηγούνταν από τον φανατισμό και το μίσος, ωστόσο παραμένει άγνωστο από ποιους υποκινούνταν και γιατί επέλεξαν το δικό μας «σπίτι» για να διαδηλώσουν ενάντια στα μέτρα κατά της πανδημίας

Μιαν άνευ προηγουμένου προβοκατόρικη επίθεση δέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης (10/12) το Συγκρότημα ΔΙΑΣ και η τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ, όταν μία ομάδα ακραίων συνωμοσιολόγων, που αρχικά κατευθυνόταν προς το συνεδριακό Κέντρο, όπου στεγάζεται η Βουλή, ανακόπηκε από την Αστυνομία και αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να διαδηλώσει ενάντια στα μέτρα κατά της πανδημίας στο δικό μας κατώφλι. Η διαδήλωση, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ειρηνική, έλαβε τη μορφή μίας άδικης και αδικαιολόγητης επίθεσης κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος, Χρύσανθου Τσουρούλλη, και των λοιπόν εργαζομένων του ΔΙΑ, που κατέληξε σε σοβαρά επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί αλλά και ζημιές σε οχήματα ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι είχαν την ατυχία να βρίσκονται εκεί. Η περίεργη ως προς τις σκοπιμότητές της διαδήλωση, φαίνεται πως δεν ήταν καθόλου τυχαία. Οι διαδηλωτές απέδειξαν με τις ύβρεις και τις απειλές που εκστόμιζαν, αλλά και στο τέλος με τις πράξεις τους, πως καθοδηγούνταν από τον φανατισμό και το μίσος, ωστόσο παραμένει άγνωστο από ποιους υποκινούνταν και γιατί επέλεξαν το δικό μας «σπίτι» για να διαδηλώσουν.

Το χρονικό της επίθεσης

Όλα άρχισαν όταν δεκάδες διαδηλωτές, μετά από αυτοκινητοπομπή, συγκεντρώθηκαν γύρω στις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης (10/12), έξω από το Συγκρότημα ΔΙΑΣ και την τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των δημοσιογράφων, ενώ επιτέθηκαν λεκτικά στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο. Για δύο και πλέον ώρες προκαλούσαν οχληρία, ύβριζαν, απειλούσαν, πετροβολούσαν, ενώ από το μένος τους δεν γλίτωσαν ούτε τα διερχόμενα οχήματα ανυποψίαστων πολιτών, που περνούσαν από τη σκηνή, στα οποία προκάλεσαν ζημιές. Όπως οι ίδιοι υποστήριζαν, αφορμή για τα έκτροπα ήταν η αντίθεσή τους στα μέτρα που επιβάλλονται για αναχαίτιση της πανδημίας, αλλά και η διαφθορά. Οι διαμαρτυρόμενοι καταφέρθηκαν κατά του Συγκροτήματος και των δημοσιογράφων του, βρίζοντας κυρίως και κατηγορώντας όλους εμάς που δίνουμε τη δική μας μάχη στο λειτούργημα για τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση για διαπλοκή και διαφθορά. Και όλα αυτά υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής δύναμης και πάνοπλων μελών της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού και μάλιστα χωρίς να τηρούν τα μέτρα που προβλέπονται στα πρωτόκολλα και ενώ ξεκάθαρα στη βάση διατάγματος υπάρχει απαγόρευση διαμαρτυριών.

Η, κατά τα άλλα, «ειρηνική» διαδήλωση πήρε άσχημη τροπή, όταν οι διαδηλωτές απέκοψαν την κυκλοφορία παρά τον κυκλικό κόμβο και στη συνέχεια επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών που προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη. Έριχναν πέτρες προκαλώντας ζημιές σε διερχόμενα οχήματα που εγκλωβίστηκαν στον κυκλικό κόμβο, με αποτέλεσμα τότε και μόνο τότε να χρειαστεί η επέμβαση της Αστυνομίας, που απάντησε με ρίψη δακρυγόνων. Απολογισμός της προβοκατόρικης επίθεσης που δέχθηκε το ΣΙΓΜΑ ήταν η σύλληψη τριών διαδηλωτών, 28, 27 και 20 ετών και ο τραυματισμός ισάριθμων ατόμων (δύο αστυνομικών και ενός πολίτη).

Σε εξέλιξη έρευνες από την Αστυνομία

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, η Αστυνομία είχε δει τις προηγούμενες ημέρες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήταν προετοιμασμένη για τους χώρους στους οποίους θα συγκεντρώνονταν οι διαδηλωτές. Σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ, σημείωσε πως λόγω του ότι διακινούνταν με οχήματα δεν μπορούσαν να γίνουν συλλήψεις, καθώς δεν παραβίαζαν οποιοδήποτε διάταγμα για διασπορά του ιού. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης έχει παραληφθεί οπτικό υλικό, το οποίο θα τύχει επεξεργασίας, ως προς την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό προσώπων που είχαν άμεση εμπλοκή στα επεισόδια, καθώς επίσης και προσώπων τα οποία δεν έφεραν προστατευτικές μάσκες.

Χρ. Τσουρούλλης: "Δεν χρειάζεται καν να συστηθούμε"

Από πλευράς του ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, Χρύσανθος Τσουρούλλης, σε παρέμβαση στις «Τομές στα Γεγονότα» το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ της ζωής, με όλες μας τις δυνάμεις, με όλο μας το είναι, αφήνοντας στην ουσία τις οικογένειές μας, αδιαφορώντας για τα όποια οικονομικά προβλήματα που ήταν βέβαιο να έρθουν να μας βρουν και τώρα και στο προσεχές μέλλον. Κοιταχτήκαμε στα μάτια και είπαμε δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μιαν ανθρώπινη ζωή. Σήμερα έχουμε χάσει ήδη 72 συνανθρώπους μας. Κάποιοι αδυνατούν να συλλάβουν το μήνυμα της ημέρας και το μήνυμα των καιρών που διανύουμε. Έχουμε απέναντί μας μια πανδημία, άλλες χώρες στον κόσμο δεν προλαβαίνουν να ανοίγουν τάφους και εμείς εδώ προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα απ’ ό,τι είναι. Να φέρουμε τον νου μας, όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά, δεν επιτρέπεται κανένας να φεύγει από αυτόν τον κόσμο μόνος του σε μια αίθουσα νοσοκομείου, χωρίς τους δικούς του ανθρώπους».

Αναφερόμενος στη διαφθορά, είπε ότι «δεν χρειάζεται καν να συστηθούμε. Αξίζει κανείς να ανατρέξει στα όσα αποκαλύψαμε, να διαβάσει την κύρια γραμμή της εφημερίδας ‘‘Σημερινή’’, να μπει και να δει τις εκπομπές που παρουσιάζουμε, να παρακολουθεί τα δελτία μας και θα αντιληφθεί εάν είμαστε απέναντι ή στην ίδια πλευρά. Δεν δεχόμαστε διαπιστευτήρια από κανέναν, ούτε και περιμένουμε κάποιος να μας δώσει πιστοποιητικό αδιάφθορου ή πιστοποιητικό πατριωτισμού».

Πρόσθεσε ότι «τη δουλειά μας κάνουμε και θα την κάνουμε είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι. Και είναι καιρός ο καθένας από εμάς σε αυτήν την κοινωνία να αναλογιστεί πού πάμε, και εμείς και τα παιδιά μας πώς τα μεγαλώνουμε, με τι ανατροφή τα στέλνουμε στο σχολείο. Όλοι αυτοί που ήταν σήμερα στον δρόμο, αδυνατώ να συλλάβω ακόμα ποιο ήταν το κεντρικό τους μήνυμα. Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν. Προφανώς ήθελαν να εκτονωθούν και βρήκαν τον αγγελιαφόρο για να εκτονωθούν πάνω του. Πραγματικά λυπάμαι». Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η σκέψη μου είναι με όλους τους εργαζόμενους του συγκροτήματος, κάνουμε αυτό που πρέπει».

Καθολική καταδίκη

Πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος κι όχι μόνο εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή τη συμπαράστασή τους και παράλληλα καταδίκασαν έντονα τα όσα ντροπιαστικά εκτυλίχθηκαν «στ’ όνομα» της «αντίδρασης».

Η Κυβέρνηση καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο τα επεισόδια, που έλαβαν χώραν έξω από το δημοσιογραφικό συγκρότημα ΔΙΑΣ». «Οι επιθέσεις και η ρητορική μίσους εναντίον Μέσων Ενημέρωσης και δημοσιογράφων είναι επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας και, ως εκ τούτου, είναι πλήρως κατακριτέες και μη ανεκτές από πλευράς της Κυβέρνησης», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση. Πρόσθεσε πως «η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε επιβάλλει σε όλους να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή μετριοπάθεια και ωριμότητα. Ειδικότερα όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο έχουν ευθύνη να αποφεύγουν να πυροδοτούν μέσα από τις δηλώσεις ή τις ενέργειες τους, ανάλογες συμπεριφορές».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ είπε πως «τα έκτροπα και οι πράξεις βίας που διαδραματίστηκαν έξω από το δημοσιογραφικό συγκρότημα ΔΙΑΣ είναι καταδικαστέα και δεν έχουν καμία θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Τέτοιου είδους επιθέσεις είναι ενάντια στη δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης».

Σε δική του ανάρτηση, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου έγραψε πως «πράξεις βίας είναι καταδικαστέες. Aυτήν τη δύσκολη ώρα απαιτείται σύνεση και ομοψυχία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε «καταδικάζω με τον πλέον έντονο τρόπο τη στοχοποίηση και την επίθεση κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων, στην προκειμένη περίπτωση του SigmaTV, επειδή σε κάποιους δεν αρέσουν αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι του».

Στήριξη στη δημοσιογραφική οικογένεια του ΔΙΑ και του ΣΙΓΜΑ εξέφρασε και η συντεχνία των Αστυνομικών Κύπρου.

Την επίθεση καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι, η Αλληλεγγύη, το ΕΛΑΜ, η ΔΗΠΑ και η Συμμαχία Πολιτών.

Με τη σειρά της η Ένωση Συντακτών Κύπρου σε δική της ανακοίνωση ανέφερε πως «η δημοσιογραφία, ως βασικός πυλώνας δημοκρατικής έκφρασης, πρέπει να ασκείται ελεύθερα, ανεμπόδιστα και ανεπηρέαστα, χωρίς προπηλακισμούς, ύβρεις, εκφοβισμούς και τραμπουκισμούς. Τα επεισόδια που έλαβαν χώραν έξω από το οίκημα του δημοσιογραφικού συγκροτήματος ‘‘Δίας’’ είναι κατάπτυστα και καταδικαστέα. Προσβάλλουν τον πολιτικό πολιτισμό στη χώρα μας και συνιστούν ύβριν για την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης.

»Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καταδικάζει έντονα τα έκτροπα αυτά και καλεί τις αρμόδιες Αρχές όπως λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ούτως ώστε αυτά να μην επαναληφθούν. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του προς όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους του συγκροτήματος ‘‘Δίας’’ καθώς και στα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού. Η ελευθεροτυπία ούτε εκβιάζεται, ούτε εκφοβίζεται, ούτε και λοιδορείται. Η οχλαγωγία που σημειώθηκε έξω από το συγκρότημα ‘‘Δίας’’ συνιστά εκχυδαϊσμό της όποιας διαμαρτυρίας για οτιδήποτε. Η άλλη άποψη, η όποια άλλη άποψη, δεν υπηρετείται με πέτρες, ύβρεις και γιουχαΐσματα».

Επίσης, σχετικές ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν και οι συνάδελφοι από τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου και ξεχωριστά από το ΡΙΚ, την SPP Media, την MC Media, Alpha Κύπρου και την Digital Tree.

Το Συγκρότημα, καθώς και οι δημοσιογράφοι του ξεχωριστά, από το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου, λαμβάνουν πολλά μηνύματα συμπαράστασης από συναδέλφους και πολίτες.

Υποστηρίξτε τη