Παιδεία

Κάθε σχολείο έχει τις «επαφές» του

Οι αριθμοί αυξάνονται, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά - Η τηλεκπαίδευση προσπαθεί να σώσει την κατάσταση

Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα στα σχολεία, με την κατάσταση να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί. Ο ιός μπήκε σε όλες τις βαθμίδες, έστω και αν η απόφαση για κλείσιμο των σχολικών κτηρίων αφορούσε μόνον τα Λύκεια, τις Τεχνικές Σχολές και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τουλάχιστον μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, γονείς και εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην απόφαση της Κυβέρνησης, λέγοντας πως και τα γυμνάσια θα έπρεπε να ακολουθήσουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον το πρόβλημα παρατηρείται έντονο και εκεί.

Ανοίγουν και κλείνουν τάξεις

Σε κάθε σχολείο πλέον υπάρχουν κλειστά τμήματα. Αυτό δήλωσε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Θέμης Πολυβίου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, που επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα. «Να φανταστείτε στο σχολείο που είμαι εγώ, ένα τμήμα ενώ επέστρεφε μετά από καραντίνα δύο και πλέον εβδομάδων, ξανάκλεισε μέσα σε δύο ώρες γιατί εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα. Καθημερινά προστίθενται τμήματα που κλείνουν. Δεν υπάρχει σχολείο που να μην έχει επηρεαστεί».

Για την απόφαση να προχωρήσουν μόνο τα Λύκεια και οι Τεχνικές Σχολές με τηλεκπαίδευση, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις. Υπάρχουν οι ειδικοί, που βλέπουν τα στοιχεία που παραθέτουμε και αποφασίζουν. Σε κάθε σχολείο υπάρχουν κλειστά τμήματα. Δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις. Παραθέτουμε στοιχεία και τα βλέπουν οι επιδημιολόγοι. Αυτό που μένει να κάνουμε, είναι βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε την κατ’ οίκον εκπαίδευση».

Εκπαίδευση μετ’ εμποδίων

Η προσπάθεια μετάδοσης γνώσεων και παροχής ενός αποτελεσματικού μαθήματος μέσα από ειδικά διαμορφωμένες διαδικτυακές πλατφόρμες, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει κανείς είναι αρκετά, αλλά όχι ανυπέρβλητα. Κυριότερος εχθρός του εγχειρήματος, όμως, ο χρόνος, ο οποίος θα πρέπει να είναι λιγότερος από την κανονική περίοδο που έχουν οι μαθητές σε μια κανονική αίθουσα διδασκαλίας. Και όταν η μορφή και το καθεστώς εκπαίδευσης αλλάζουν, χωρίς ν’ αλλάζει ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η διδασκαλία -βλέπε ύλη, μορφές αξιολόγησης, κ.λπ-, τότε η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Πολυβίου επισήμανε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εφαρμόζεται ήδη εκεί όπου οι μαθητές παραμένουν σπίτι, ωστόσο δεν έκρυψε το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα. «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατ’ οίκον εκπαίδευση. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα με συνδεσιμότητα κ.λπ και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα. Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε αν θα αντέξουν τα συστήματα στα Λύκεια όταν οι εκπαιδευτικοί θα είναι όλοι εκεί να εργάζονται διαδικτυακά. Θα χρειαστεί πάλι να τρέχει ο κάθε Διευθυντής και οι συνάδελφοι της Πληροφορικής θα προσπαθούν να επιλύουν το όποιο πρόβλημα προκύψει».

Και τα γυμνάσια με τηλεκπαίδευση

Οι τάξεις αδειάζουν και οι μαθητές παραμένουν στο σπίτι «παρακολουθώντας» το μάθημα διαδικτυακά, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι αν και δεν είναι θέμα διαβούλευσης, εντούτοις θεωρεί πως «και τα γυμνάσια θα έπρεπε να ξεκινήσουν την τηλεκπαίδευση. Τα μέτρα τα παίρνουν οι ειδικοί και δεν είναι θέμα διαβούλευσης. Η ΟΕΛΜΕΚ έχει στείλει επανειλημμένα ανακοινώσεις και προειδοποιούσε για την κατάσταση που υπάρχει μέσα στα σχολεία».

Όσο για το σχέδιο χορηγίας που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι θα μελετηθεί η απόφαση αυτή την ερχόμενη Δευτέρα στη Γραμματεία. Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του, ενέκρινε σχέδιο χορηγίας σε εκπαιδευτικούς για τη χρήση των δικών τους ηλεκτρονικών συσκευών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το σχέδιο, χορηγίας 200 ευρώ, αφορά 2.500 εκπαιδευτικούς, για νεοαποκτηθείσα συσκευή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο κ. Πολυβίου ωστόσο δήλωσε πως «η πράξη αυτή δείχνει ότι αναγνωρίζεται η σημασία του να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί τον ατομικό τους εξοπλισμό».

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοι που εξέφρασαν την άποψή τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, λέγοντας πως η χορηγία καλό θα ήταν να στραφεί προς την εξόπλιση των σχολείων και όχι προς τους ίδιους. Έτσι κι αλλιώς, όπως λένε, ήδη έχουν και χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τα δικά τους μέσα, αφού πλέον είναι μέρος της δουλειάς τους.