Διεθνή

Έχει δύο ολόιδια γραφεία σε Μόσχα και Σότσι ο Πούτιν;

Αυτό το κόλπο, αν ισχύει, του επιτρέπει να περνάει χρόνο κοντά στην παραλία, χωρίς τις πιθανές πολιτικές αντιδράσεις πως άφησε την Μόσχα και την πανδημία του κορωνοϊού. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι βλέπουν κόντρα μεταξύ μελών της ελίτ.

Η σκηνή με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να κάθεται σε ένα αραιά επιπλωμένο γραφείο, με δύο μπεζ καρέκλες και μια ρωσική σημαία για φόντο έχει γίνει γνωστή στην τηλεόραση φέτος καθώς αυτός, όπως και μεγάλο μέρος του πληθυσμού, εργάζεται με ασφάλεια μακριά από τον κορωνοϊό.

Ο περιορισμός δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον Πούτιν, άνθρωπο της δράσης που εμφανίζεται τακτικά και σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας αναλόγως της περίστασης.

merlin_180718758_7f8142a3-307e-47e8-aee4-23b59664a6d1-superJumbo[1].jpg

Όμως, πολιτικοί αντιπάλοι και αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ αναφέρουν πως ίσως να συμβαίνει κάτι παραπάνω, αναφέρει ο Andrew Kamer σε χθεσινό ρεπορτάζ στην «New York Times».

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται σε έρευνα της ρωσικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Proekt» που την περασμένη βδομάδα έγραψε πως ο Πρόεδρος Πούτιν έχει κάνει ένα κόλπο: έχει χτίσει δύο πανομοιότυπα γραφεία με σκοπό τις βιντεοσυναντήσεις, ένα στην κυβερνητική κατοικία έξω από τη Μόσχα και στην ζεστή ακτή της Μαύρης Θάλασσας, μια περιοχή για διακοπές.

Η αναφορά του «Proekt» βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε ανώνυμες πηγές και έμμεσα στοιχεία που δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν, δημιούργησαν όμως ένα κύμα σχολίων στη Μόσχα για τα τεχνάσματα του πρώην Ρώσου κατασκόπου και νυν προέδρου.

Ο Πούτιν έχει πρόσβαση σε μια σειρά από επίσημες κατοικίες, όπως αυτή στην περιοχή Novo-Ogaryovo έξω από την Μόσχα και ένα προεδρικό καταφύγιο στο Bocharov Ruchey στο Σότσι, την γνωστή παραλιακή πόλη στη Μαύρη Θάλασσα.

Πριν την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε η «Proekt», ο κ. Πούτιν εργάστηκε συχνά - και ανοιχτά - στην κατοικία του στο Σότσι σε μια προσπάθεια να προωθήσει την τουριστική βιομηχανία της πόλης ή να δεχθεί ξένους επισήμους σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον. Η πανδημία όμως μετατόπισε την πολιτική.

«Σε τέτοιες στιγμές, κατά το πως αντιλαμβάνεται το Κρεμλίνο τα πράγματα, ο λαός πρέπει να πιστεύει ότι ο Πρόεδρος βρίσκεται στην πρωτεύουσα ή κοντά σε αυτή», να εργάζεται για να πολεμήσει τον ιό, που κτύπησε πολύ δυνατά τη Ρωσία, και όχι να περνά χρόνο σε ένα θέρετρο.

Η Ekaterina Schulmann, πολιτικός σχολιαστής για το ραδιοσταθμό «Echo of Moscow», είπε πως η αναφορά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλα άρθρα που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του εσωτερικού κύκλου και της οικογένειας του Πούτιν. Κατά την Schulmann, η διαρροή τέτοιων πληροφοριών είναι ένδειξη πως υπάρχει εσωτερική σύγκρουση μεταξύ μελών της ρωσικής ελίτ τον τελευταίο καιρό και υπάρχει ανταγωνισμός για την πλήρωση θέσεων σε κυβερνητικές και κρατικές θέσεις οι οποίες απελευθερώνονται μετά την συνταξιοδότηση των παλαιοτέρων.

Η ιστοσελίδα «Proekt» ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από τον επικριτικό προς την κυβέρνηση δημοσιογράφο Roman Badanin και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με την «New York Times». Η ιστοσελίδα δημοσιοποίησε μια σειρά ρεπορτάζ τους τελευταίους μήνες για την οικογενειακή και ρομαντική ζωή του Πούτιν.

sochi-ogarevo-864x1024.jpg

Για να στοιχειοθετήση την θέση του περί δύο γραφείων, το «Proekt» χρησιμοποίησε φωτογραφίες από συναντήσεις που δόθηκαν στα ΜΜΕ.

Ο πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνυ, που βρίσκεται στο Βερολίνο, έγραψε στο Twitter πως τα δύο πανομοιότυπα γραφεία «είναι απολύτως το στυλ του Πούτιν - να ψεύδεται ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόβ είπε πως τα γραφεία σε Μόσχα και Σότσι δεν είναι πανομοιότυπα. «Αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη. Για τις αποκαλύψεις του «Proekt» για την προσωπική ζωή του Πούτιν ο Πεσκόβ είπε πως είναι «μια πληροφοριακή εκστρατεία, μια πληροφοριακή επίθεση» κατά του προέδρου της Ρωσίας.

«Ο πρόεδρος έχει πολλά γραφεία και όχι πανομοιότυπα γραφεία», πρόσθεσε ο Πεσκόβ. Αμφισβήτησε τα στοιχεία του «Proekt», όπως για παράδειγμα την σύγκριση των πτήσεων του προεδρικού αεροσκάφους αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος από τον Μάρτιο έχει πάρει εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για προστασία από τον κορωνοϊό, πολύ αυστηρότερα από άλλους ηγέτες κρατών. Επισκέπτες που θα τον δουν από κοντά πρέπει να τεθούν σε καραντίνα σχεδόν για δύο βδομάδες. Πριν την συνάντηση, πρέπει να περάσουν από ένα τούνελ απολύμανσης το οποίο τους ψεκάζει με αντισηπτικό.

Τόσες ήταν οι συναντήσεις και βιντεοκλήσεις που έκανε ο Πούτιν που η κρατική τηλεόραση έκανε αφιέρωμα για αυτές, προσδιορίζοντας ως τον χώρο που γίνονται την περιοχή έξω από την Μόσχα και όχι το Σότσι.