Αναλύσεις

Το «καλό» και το «κακό» σενάριο για τα φετινά Χριστούγεννα

Η πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας επέφερε νέους περιορισμούς, αντί τις χαλαρώσεις που αναμέναμε, ωστόσο η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί λίγο πριν από τις γιορτές

Νέα και πιο αυστηρά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή, αφού η πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα, που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν επέτρεψε να επέλθουν οι χαλαρώσεις που αναμέναμε. Τα νέα μέτρα συνάδουν με αυτά που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη και στοχεύουν στον περιορισμό των συναθροίσεων και του υψηλού συγχρωτισμού που παρατηρείται σε καφετερίες, μπαράκια, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία προς το παρόν γνωρίζουμε ότι θα έχουν ισχύ μέχρι και το τέλος του έτους, ωστόσο παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν κάπως για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το πώς θα περάσουμε φέτος τις γιορτές θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση των επόμενων δέκα περίπου ημερών.

Οι αριθμοί τρομάζουν

Δυστυχώς, οι αριθμοί τρομάζουν. Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 106 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 20 σε σοβαρή κατάσταση. Από τους 20 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 10 είναι διασωληνωμένοι, οι τρεις νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 7 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Την ίδια ώρα, ραγδαία αύξηση σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα και στα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τρίτη (8/12), με 419 νέα περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν από μοριακά τεστ (PCR), άλλα 218 από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) και 5 θανάτους, συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες. Ακόμα δύο θάνατοι καταγράφηκαν την Τετάρτη (09/12), 363 νέα περιστατικά από τα μοριακά τεστ και 236 περιπτώσεις από τα rapid tests, ενώ την Πέμπτη (10/12) είχαμε άλλους δύο θανάτους, 403 νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 που επιβεβαιώθηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και άλλα 236 κρούσματα που καταγράφηκαν από rapid tests.

Τα νέα μέτρα

Μετά από αυτά τα δεδομένα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν επήλθαν οι χαλαρώσεις που περιλαμβάνονταν αρχικά στα πλάνα της Κυβέρνησης. Αντιθέτως, η πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα έφερε ανατροπές με την παράταση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και την ενίσχυσή τους με τα εξής επιπλέον μέτρα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από τις 11 Δεκεμβρίου: Τέλεση εκκλησιασμών χωρίς την παρουσία πιστών, αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away, αναστολή λειτουργίας υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, αιθουσών θεαμάτων, κλειστών εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και απαγόρευση αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για παιδιά κάτω των 18 ετών. Περαιτέρω, αύριο Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή και το μέτρο της λειτουργίας Λυκείων και Πανεπιστημίων με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται πως παραμένει το κέρφιου μετά τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ επιπρόσθετα επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, νοουμένου ότι δεν θα υπερβαίνουν τα δύο άτομα, ο αριθμός των παρευρισκόμενων σε οικίες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 άτομα όπως επίσης και σε θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες). Παράλληλα, παραμένουν κλειστά γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, παιδότοποι, λούνα παρκ, καζίνο, κολυμβητήρια, spa και νυκτερινά κέντρα.

Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες

Σημειώνεται πως τα πιο πάνω μέτρα θα επανεξεταστούν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να αποφασιστεί πώς θα περάσουμε φέτος τις γιορτές. Όπως τονίζουν οι επιδημιολόγοι, θα πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες προκειμένου ν’ αρχίσουμε να βλέπουμε σταδιακή ελαφρά μείωση των κρουσμάτων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη δέσμη μέτρων τέθηκε σε ισχύ στις 30 Νοεμβρίου, άρα θα πρέπει να αναμένουμε και την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να δούμε την εφαρμογή τους. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης, εξήγησε ότι οι επιδημιολόγοι θα αναμένουν να έχουν στα χέρια τους την εθνική αναφορά της πορείας της νόσου στη χώρα μας είτε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, είτε τη Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου ή ακόμα και την Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, ώστε να γνωρίζουν εάν η επιδημιολογική εικόνα θα επιτρέπει την όποια χαλάρωση για τις μέρες των Χριστουγέννων. «Πρέπει να δώσουμε 15 μέρες να δουλέψουν τα μέτρα και μετά να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», είπε, ενώ πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να ρίξουμε τόσο απότομα τα κρούσματα. Ο κ. Καραγιάννης έφερε ως παράδειγμα την Επαρχία Λεμεσού, λέγοντας πως σ’ εκείνη την περίπτωση χρειάστηκαν επιπλέον δύο εβδομάδες μετά την άρση του ειδικού καθεστώτος που είχε τεθεί σε ισχύ για να διαφανεί η πτώση στους αριθμούς των κρουσμάτων.

Τα σενάρια για τις γιορτές

Ερωτηθείς για το κακό σενάριο, στην περίπτωση που κατά την επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας μετά το πέρας του επόμενου δεκαημέρου διαπιστωθεί πως η κατάσταση παραμένει στάσιμη ή χειροτερεύει, είπε πως θα μελετηθεί τι μπορεί να γίνει, πάντως σίγουρα δεν θα επέλθουν χαλαρώσεις. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, είπε πως ευελπιστεί πως δεν θα χρειαστεί. Εξαρτάται από τον κόσμο, τόνισε, ο οποίος πρέπει να συγκρατηθεί και να ελέγχει τις συναθροίσεις του. Όσο για το καλό σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, σε περίπτωση που η κατάσταση ομαλοποιηθεί και υπάρξει μείωση στους αριθμούς των κρουσμάτων, η μόνη ελάφρυνση που βλέπει ο ίδιος για τις ημέρες των εορτών είναι να χαλαρώσουν λίγο οι ώρες περιορισμού τα βράδια. «Δεν θεωρώ ότι θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν χώροι εστίασης και εμπορικά κέντρα, εκτός κι αν πάμε εξαιρετικά ως τότε, πράγμα που το αμφιβάλλω», είπε. Τέλος, όσον αφορά τις συναθροίσεις σε σπίτια για τις γιορτές, όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης το καλύτερο σενάριο είναι να αυξηθούν στα 15 άτομα ανά οικία.