Κυπριακό

Διαμαρτυρίες Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα γιατί έκλεισαν τα οδοφράγματα - Πλήγηκε και ο τουρισμός

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την λεγόμενη «πρωθυπουργία» του αποσχιστικού καθεστώτος όπου μετέφεραν ξανά το αίτημα τους για ανάκληση της απόφασης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, η «Yeni Düzen» (16/12/2020) γράφει ότι οι διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και των οποίων η καθημερινή πρόσβαση στην εργασία τους εμποδίστηκε μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν από την «Ανώτατη Επιτροπή Λοιμωδών Ασθενειών»,  συνεχίστηκαν και σήμερα.

Με την απόφαση της επιτροπής, απαγορεύεται η διέλευση στις ελεύθερες περιοχές μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την λεγόμενη «πρωθυπουργία» του αποσχιστικού καθεστώτος όπου μετέφεραν ξανά το αίτημα τους για ανάκληση της απόφασης.

Η εφημερίδα σημειώνει πως ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής TÜRK-SEN  Αρσλάν Μπιτσακλί, επέκρινε έντονα την απόφαση της παράνομης «κυβέρνησης», λέγοντας ότι επιτρέπεται σε αυτούς που θέλουν να πάνε στα καζίνο να μεταβούν στα κατεχόμενα, αλλά δεν αφήνουν τους εργαζομένους να περάσουν στον «νότο» όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές, για να εργαστούν. «Αν είναι να κλείσετε τις εισόδους, να τις κλείσετε για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, η Yeni Düzen δημοσιεύει και δηλώσεις του λεγόμενου «υπουργού υγείας» Αλί Πιλλί, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι δεν λαμβάνουν τις αποφάσεις για να εμποδίσουν τους εργαζομένους να βγάλουν το ψωμί τους, αλλά για να διασφαλίσουν την δημόσια υγεία.

Εξάλλου, η «Kıbrıs Postası» (16/12/2020) γράφει ότι οι εργάτες εξέφρασαν έντονη αντίδραση στις δηλώσεις που έκανε ο Πιλλί μιλώντας στον παράνομο «Bayrak»,  όπου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι εντοπιστήκαν 10 κρούσματα με τον ιό Covid-19 από Τουρκοκύπριους εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές. Οι εργάτες, σημειώνει η εφημερίδα, αντέδρασαν έντονα και κατηγόρησαν τον λεγόμενο «υπουργό υγείας» ότι λέει ψέματα.

Επηρεάζεται και ο τουρισμός στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με τη «Halkın Sesi» (16/12/2020), ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων», Ντιμάρ Τσιαγίνερ σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, αξιολόγησε τις αποφάσεις που λήφθηκαν από το «ανώτατο συμβούλιο για την υγεία», και υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα στα κατεχόμενα.

Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο «ξενοδοχειακό τομέα» έχουν περιθωριοποιηθεί, ο Τσιαγίνερ επέκρινε έντονα τη ψευδοκυβέρνηση αφού δεν έχει καταβάλει τη στήριξη ύψους 1,500 ΤΛ που εξήγγειλε για τους εργαζόμενους.

Υποστηρίζοντας ότι 10,000 εργαζόμενοι στον «ξενοδοχειακό τομέα» αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία, ο  ο Τσιαγίνερ κατηγόρησε την κατοχική «κυβέρνηση» ότι δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσε, αφού από το Σεπτέμβριο δεν έχει προχωρήσει στην καταβολή στήριξης προς τους εργαζόμενους.

Καλώντας την λεγόμενη «κυβέρνηση» να καταβάλει τη στήριξη προς τις οικογένειες των εργαζομένων, ο Τσαγίνερ διερωτήθηκε από που θα βρουν οικονομική στήριξη αυτοί και οι οικογένειες τους, αν δεν την έχουν από το «κράτος».