Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Το Υπ. Υγείας εξηγεί: Πώς τα απαγορευτικά μέτρα συμβάλλουν πρακτικά στην αναχαίτιση του κορωνοϊού

Το Υπουργείο Υγείας απαντά στα πιεστικά ερωτήματα των πολιτών για το πως τα απαγορευτικά μέτρα βοηθούν πρακτικά στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Εξηγήσεις γιατί παραμένουν ανοιχτά τα mall και τα μεγάλα καταστήματα, γιατί κλείνουν εστιατόρια, μπαρ και καφενεία στις 7:00μμ, γιατί απαγορεύεται η κυκλοφορία στις 9:00μμ, τι συμβαίνει με τον εκκλησιασμό, τι επιτρέπεται σε σχέση με τη μετάβαση στο αεροδρόμιο για αφίξεις/αναχωρήσεις και τι συμβαίνει με τους περιπάτους των σκύλων μετά τις 9:00μμ. Εξηγήσεις για γυμναστήρια και εμβόλια.

Ομολογουμένως τα απαγορευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στους Κύπριους πολίτες που βλέπουν την κοινωνική τους ζωή να συρρικνώνεται αλλά και την οικονομική δραστηριότητα να πνίγεται και να νιώθουν την πίεση.

Πολλοί βρίσκουν τα μέτρα αντιφατικά και απορούν κατά πόσο έχουν πρακτικά αποτελέσματα, ενώ άλλοι ανησυχούν πιο έντονα και δυναμικά, όπως μερίδα της Εκκλησίας και της ακροαριστεράς, οι οποίοι βλέπουν μορφές ολοκληρωτισμού και καταπίεσης του Χριστιανισμού ή της εργατικής τάξης αντίστοιχα.

Λόγω ακριβώς της πίεσης των πολιτών είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε με διαδηλώσεις, είτε εμμέσως μέσα από τη συμμετοχή στον εκκλησιασμό, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε σήμερα και προχθές λίστα ερωτοαπαντήσεων για όλα τα κρίσιμα ερωτήματα.

Γιατί παραμένουν ανοικτά εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και άλλα μεγάλα καταστήματα, ενώ οι χώροι εστίασης λειτουργούν μέχρι τις 7 το βράδυ;

Στα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο κόσμος δεν παραμένει συγχρωτισμένος και σταθερός σε ένα σημείο, αλλά μετακινείται και μένει στο ίδιο σημείο για σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, εντός των εμπορικών κέντρων/πολυκαταστημάτων, η χρήση μάσκας από τους πολίτες είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια που βρίσκονται εντός των υποστατικών.

Μετά τον εντοπισμό συρροών κρουσμάτων σε χώρους εστίασης, προκλήθηκε δυσκολία στον εντοπισμό των στενών επαφών των κρουσμάτων, τον περιορισμό και την ιχνηλάτησή τους. Επιπλέον, σύμφωνα και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC, οι χώροι εστίασης έχουν αυξημένη επικινδυνότητα ως προς τη μετάδοση του ιού, ενώ παράλληλα η λειτουργία τους εμπίπτει στη γενική φιλοσοφία των μέτρων για περιορισμό της κινητικότητας και των επαφών.

Γιατί αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ και όχι αργότερα, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι χώροι εστίασης;

Η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αποφασίστηκε στη βάση της ευρύτερης προσέγγισης για μείωση των μετακινήσεων και κατ’ επέκταση των επαφών. Κρίθηκε ότι η έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ δίνει το περιθώριο στην κοινωνία να λειτουργεί κατά το δυνατό φυσιολογικά.

Γιατί ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται στις εκκλησίες/χώρους θρησκευτικής λατρείας καθορίστηκε στα 75 πρόσωπα;

Η λειτουργία των εκκλησιών/χώρων θρησκευτικής λατρείας διέπεται ήδη από πρωτόκολλο και συγκεκριμένες οδηγίες. Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων, οι πιστοί είναι καθήμενοι και χρησιμοποιούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στον ναό/χώρο θρησκευτικής λατρείας.

Σε ό,τι αφορά στο μέγιστο όριο προσώπων που μπορεί να βρίσκεται σε έναν ναό αυτό καθορίστηκε στα 75 άτομα. Διευκρινίζεται ότι το μέγιστο όριο των 75 ατόμων αφορά στους εσωτερικούς χώρους των ναών, αφού τα προαύλια των χώρων θρησκευτικής λατρείας θεωρούνται δημόσιοι χώροι, όπου με βάση το Διάταγμα, απαγορεύεται η συνάθροιση προσώπων. Παράλληλα, ο αριθμός των παρευρισκόμενων εξαρτάται και από τα τετραγωνικά μέτρα ενός ναού/χώρου θρησκευτικής λατρείας. Συγκεκριμένα, εάν μια εκκλησία διαθέτει 60 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν είναι 20 πρόσωπα. Εάν ένας χώρος θρησκευτικής λατρείας είναι 450 τ.μ., ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα, ο επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκόμενων είναι τα 75 πρόσωπα.

Ποιο είναι το ανώτατο όριο ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν σε κηδεία τόσο στην εκκλησία όσο και στην ταφή;

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν σε μια κηδεία είναι 10 άτομα. Το όριο των συνολικά 10 ατόμων εφαρμόζεται τόσο στο τελετουργικό μέρος της κηδείας στην εκκλησία (εσωτερικά και εξωτερικά) όσο και στην ταφή στο κοιμητήριο.

Μπορώ να βγάλω βόλτα τον σκύλο μου μετά τις 9 το βράδυ;

Μπορεί κάποιος να βγάλει βόλτα τον σκύλο του μετά της 9 το βράδυ νοουμένου ότι η βόλτα θα περιοριστεί έξω από το σπίτι και δεν θα απομακρυνθεί από τη γειτονιά σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Μπορώ να μεταβώ στο αεροδρόμιο για να μεταφέρω ή να παραλάβω επιβάτες μετά τις 9 το βράδυ;

Νοουμένου ότι θα υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο (εισιτήριο) με την ώρα και την ημερομηνία αναχώρησης/άφιξης, επιτρέπεται η μετακίνηση μετά τις 9 το βράδυ και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την μετακίνηση από/προς το αεροδρόμιο.

Τα άτομα που εμπίπτουν στις ομάδες πληθυσμού που θα έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό, πώς θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο; Θα μπορεί κάποιος να αγοράσει το εμβόλιο ιδιωτικά όπως συμβαίνει με το εμβόλιο κατά της Γρίπης Α;

Τα εμβόλια που βρίσκονται σε τελικό στάδιο για αδειοδότηση και κυκλοφορία παρασκευάζονται με πολύ συγκεκριμένες τεχνολογίες. Η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα εξαρτηθεί από το ρυθμό παραγωγής της κάθε εταιρείας , ενώ η ε μεταφορά και φύλαξή τους θα γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα δέσει η παρασκευάστρια εταιρεία κατά την αδειόδότησή τους. Συγκεκριμένα για τα εμβόλια νέας τεχνολογίας όπως της Pfizer, η φύλαξη και μεταφορά διέπεται από πολύ ιδιάζουσες και ευαίσθητες συνθήκες και θα φυλαχθούν σε ψυγεία και χώρους ειδικά διαμορφωμένους, και θα μεταφέρονται στα σημεία εμβολιασμού με συγκεκριμένη διαδικασία.

Πρόθεση της Κυβέρνησης για πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, εφόσον πρόκειται για ζήτημα Δημόσιας Υγείας, και θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός εμβολιασμού μέσω των Κέντρων Εμβολιασμών που υπάρχουν ήδη στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα και τις τμηματικές παραδόσεις των εμβολίων σε συνδυασμό με την ιεράρχηση των κατηγοριών που θα πρέπει να το λάβουν, δωρεάν.

Η κυκλοφορία ενός φαρμακευτικού προϊόντος και στον ιδιωτικό τομέα εξαρτάται από την πρόθεση του Κάτοχου Αδείας Κυκλοφορίας, αφού εξασφαλίσει μέγιστη χονδρική τιμή πώλησης και διασφαλίσει την ασφαλή διανομή και χορήγησή του.

Οι εξηγήσεις του Υπουργείου Υγείας στις 30 Νοεμβρίου 2020

Απαντήσεις σε πέντε βασικά ερωτήματα δίνει το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τα νέα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 30 Νοεμβρίου.

Σε ποιο σκεπτικό στηρίχθηκαν οι αποφάσεις για τα μέτρα και ποιος είναι ο στόχος τους;

Λαμβάνοντα υπόψη ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες και με στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργία της κοινωνίας με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, αποφασίστηκε η δέσμη μέτρων με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για να έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα και να υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Τα μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στον περιορισμό των στενών επαφών ενός ατόμου, αλλά και στη μείωση των μετακινήσεων και της κινητικότητας των πολιτών. Παράλληλα, με τα μέτρα περιορίζονται οι χώροι και οι δραστηριότητες όπου μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός και άρα ευκολότερη μετάδοση του ιού.

Γιατί επιτρέπεται η παρουσία 75 ατόμων στις εκκλησίες;

Η παρουσία 75 ατόμων είναι το ανώτατο όριο, το όποιο ισχύει και σε άλλους κλειστούς χώρους (π.χ. χώροι εστίασης, χώροι διεξαγωγής συνεδρίων και συνελεύσεων), όπου συναθροίζεται κόσμος. Το μέγιστο όριο των 75 ατόμων στις εκκλησίες/χώρους θρησκευτικής λατρείας εφαρμόζεται παράλληλα με τις άλλες προϋποθέσεις και οδηγίες του σχετικού πρωτοκόλλου όπως, μεταξύ άλλων:

  • Οι παρευρισκόμενοι οφείλουν να είναι καθήμενοι, χωρίς έντονη μετακίνηση.
  • Οι παρευρισκόμενοι οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στην εκκλησία.
  • Πέραν του ανώτατου ορίου των 75 ατόμων, ισχύει η ρύθμιση για παρουσία ενός ατόμου ανά 3 τ.μ.. Για παράδειγμα, εάν ένας ιερός ναός διαθέτει 300 τ.μ. εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσαν να βρίσκονται μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Αντίστοιχα εάν ένας ιερός ναός διαθέτει 150 τ.μ. εσωτερικό χώρο ο αριθμός των ατόμων που θα παρευρεθούν θα είναι 50.

Γιατί ενώ επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 75 ατόμων κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού/άλλων μορφών θρησκευτικής λατρείας, ενώ η τέλεση γάμων, βαφτίσεων και κηδειών επιτρέπεται με την παρουσία μόνο 10 άτομα;

Το όριο των 10 ατόμων ισχύει σε όλες τις κοινωνικές συνάθροισες, καθώς και στις συγκεντρώσεις ατόμων σε οικίες. Οι γάμοι, οι βαφτίσεις και οι κηδείες θεωρούνται κοινωνικές συναθροίσεις, εφόσον τα άτομα γνωρίζονται μεταξύ τους και αναπόφευκτα λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης και της κοινωνικής δραστηριοποίησης, είναι εκδηλώσεις αυξημένου κινδύνου και υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας.

Κατά την ιχνηλάτηση το προηγούμενο διάστημα διαφάνηκε ότι μεγάλες συρροές κρουσμάτων είχαν προκύψει μετά από κηδείες ή γάμους και βαφτίσεις, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη και τη διερεύνησή τους, αλλά και τον περιορισμό της διασποράς.

Γιατί αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων όπως τα γυμναστήρια και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης;

Τα γυμναστήρια λόγω της φύσης της δραστηριότητας κατατάσσονται στους χώρους όπου ο δείκτης επικινδυνότητας και μετάδοσης είναι πολύ ψηλός (κατηγορία επικινδυνότητας «κόκκινη») σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιπλέον, λόγω του ότι πρακτικά οι αθλούμενοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν μάσκες, και να τηρούν απόλυτα τα μέτρα προστασίας, θεωρούνται χώροι με αυξημένο βαθμό μετάδοσης του ιού.

Σε σχέση με τους χώρους εστίασης, σε πολλές χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, τα υποστατικά εστίασης ήταν από τους πρώτους κλάδους που είτε ανεστάλη η λειτουργία του ή λειτουργούν με περιορισμούς από τον Σεπτέμβρη λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας ως προς τον βαθμό μετάδοσης του ιού. Στην Κύπρο το προηγούμενο διάστημα, έχουν καταγραφεί αλυσίδες κρουσμάτων, που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την ιχνηλάτηση, αλλά και την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Παράλληλα, το μέτρο για τη λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 7 το βράδυ εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της κινητικότητας και του συγχρωτισμού.

Γιατί ενώ παραμένουν ανοικτά τα σχολεία, απαγορεύονται οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών;

Η λειτουργία των σχολείων διέπεται από πρωτόκολλο και κατευθυντήριες οδηγίες, και η εφαρμογή τους τηρείται με μεγάλη προσοχή. Συνεπώς, η κατάσταση εντός των σχολικών μονάδων είναι ελεγχόμενη και υπάρχει διαδικασία που εφαρμόζεται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος. Παράλληλα, τα παιδιά στις τάξεις είναι σταθερά (bubbles), υποβοηθώντας τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και μείωσης του αριθμού των στενών επαφών.

Αντίθετα, στις εξωσχολικές αθλητικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες συγκεντρώνονται παιδιά από διαφορετικά σχολεία και η εμφάνιση κρούσματος από αυτούς τους χώρους μπορεί να διασπείρει τον ιό στους μαθητές άλλων σχολείων και κατ’ επέκταση σε περισσότερες σχολικές μονάδες, με κίνδυνο η μετάδοση να μην μπορεί να ελεγχθεί.

Υποστηρίξτε τη