Παιδεία

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που μας τιμούν

Εάν με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις πιο ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως, φανταστείτε μέχρι πού μπορεί να φτάσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα εάν προσφέρουμε στους δασκάλους και τους καθηγητές μας τις ιδανικές και σύγχρονες συνθήκες διδασκαλίας. Υλικό υπάρχει, είναι στο χέρι μας πώς θα το αξιοποιήσουμε

Άξιοι επαίνων είναι τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί μας, αφού, βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων της διεθνούς έρευνας TIMMS 2019, οι Κύπριοι μαθητές κατέκτησαν την 18η και 30ή θέση παγκοσμίως στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες αντίστοιχα.

Οι νέοι μας απέδειξαν γι’ ακόμα μια φορά πως, εάν τους προσφέρουμε τα εφόδια και τις κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης, μπορούν κάλλιστα να διαπρέψουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, να κατακτήσουν κορυφές και να δουν στα μάτια κάθε πρόκληση, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, δίχως να νιώθουν μειονεκτικά.

Εύσημα, όμως, πρέπει να δοθούν, κυρίως, στους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι, ομολογουμένως, τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αυστηρής κριτικής και αμφισβήτησης.

Είναι καιρός να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και να αναγνωρίσουμε τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στον χώρο της Παιδείας, τόσο στον τομέα της τεχνολογίας – καινοτομίας όσο και στην υλικοτεχνική υποδομή. Οι εκπαιδευτικοί μας καλούνται να παραγάγουν έργο σε συνθήκες που δεν ευνοούν ουσιαστικά την εν λόγω παραγωγή, είναι κατώτερες των περιστάσεων και σαφώς βρίσκονται ακόμα πολύ μακριά από το ιδανικό εκπαιδευτικό οικοδόμημα, που οφείλουμε να δημιουργήσουμε για τις επόμενες γενιές.

Με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί μας και την ομολογουμένως αναιμική στήριξη που λαμβάνουν, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Τα θύματα αυτής της αναχρονιστικής ατμόσφαιρας, που περιβάλλει την παιδεία και την εκπαίδευση, είναι, σαφώς, η νέα γενιά - οι μελλοντικοί μας πολίτες.

Αποτελέσματα παρόμοια με την πρόσφατη έρευνα του TIMMS αποδεικνύουν ότι υπάρχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στα σχολεία της Κύπρου, γεγονός που αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα των μελλοντικών ωφελημάτων που θα μπορούσε να επιφέρει ένας ανθρωποκεντρικός εκσυγχρονισμός της παιδείας μας. Η δημιουργία ενός υγιούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος με σύγχρονα μέσα, το οποίο θα επικεντρωνόταν στη διαμόρφωση του αυριανού πολίτη βάσει των αναγκών της αγοράς και της εργασιακής πραγματικότητας, πρέπει να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της πολιτικής μας ατζέντας εδώ στην Κύπρο.

Αποτελέσματα σαν ετούτα, είναι αποτελέσματα που μας τιμούν και αποδεικνύουν τις πραγματικές δυνατότητες των Κυπρίων, μας γεμίζουν αισιοδοξία αλλά, ταυτοχρόνως, δημιουργούν νέες ευθύνες αφού καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αυτό το ανεκτίμητο δώρο που πρέπει να φυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού.

Θα ήταν ωφελιμότερο να αποφεύγαμε τις συχνές, έντονες και άδικες, πολλές φορές, επικρίσεις κατά των εκπαιδευτικών μας και να τους επικροτούμε για τέτοιου είδους επιτυχίες, την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να εκπονήσουμε σχέδια ανασχηματισμού ώστε να τους εξασφαλίσουμε τα κατάλληλα εφόδια για την ορθή εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς πολιτών του τόπου μας.

Εάν με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις πιο ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως, φανταστείτε μέχρι πού μπορεί να φτάσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα εάν προσφέρουμε στους δασκάλους και τους καθηγητές μας τις ιδανικές και σύγχρονες συνθήκες διδασκαλίας. Υλικό υπάρχει, είναι στο χέρι μας πώς θα το αξιοποιήσουμε.