Υγεία

Στις 27 Δεκεμβρίου «η αρχή του τέλους»

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εμβόλια: Το εμβολιαστικό πλάνο της Κυβέρνησης, οι ποσότητες εμβολίων που θα φτάσουν στην Κύπρο και οι ομάδες πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα

Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας, όπως είπε κι ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την παρουσίαση του πλάνου εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19. Η αρχή του τέλους, λοιπόν, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την ΕΕ θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου 2020, όταν θα αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Το εμβόλιο θα δώσει την ευχέρεια στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σταδιακά σε άρση αρκετών απαγορεύσεων, που ισχύουν σήμερα, ωστόσο τονίζεται πως ακόμα και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς, στην κοινότητα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα απλά μέτρα ατομικής προστασίας -όπως οι μάσκες, η ατομική υγιεινή και η κοινωνική αποστασιοποίηση- αλλά και κάποιοι πιο χαλαροί περιορισμοί.

Η παράδοση των εμβολίων

Σύμφωνα με το πλάνο παράδοσης των εμβολίων, στη χώρα μας αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να φτάσει η πρώτη παρτίδα του εμβολίου της Pfizer-Biontech, ενώ εντός του 1ου τριμήνου του 2021 θα παραληφθεί και δεύτερη παρτίδα από την ίδια εταιρεία. Εκτιμάται ότι οι πρώτες ποσότητες από τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca θα παραληφθούν επίσης το 1ο τρίμηνο του 2021. Το χρονοδιάγραμμα στο πλάνο που έχει καταρτιστεί εξαρτάται από τις τελικές ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται στη βάση των αξιολογήσεων της κάθε αίτησης. Σύμφωνα με το πλάνο παράδοσης, στη χώρα μας αναμένεται να υπάρχουν μέχρι το τέλος του έτους συνολικά 168.159 διαθέσιμες δόσεις εμβολίων, το πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένονται άλλες 273.517 δόσεις, το δεύτερο τρίμηνο 404.681 δόσεις, το τρίτο τρίμηνο 812.431, το τέταρτο τρίμηνο 751.545, το πρώτο τρίμηνο του 2022 267.606 και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναμένονται άλλες 3.12.409 δόσεις.

Η διαδικασία εμβολιασμού

Τονίζεται πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, εφόσον πρόκειται για σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν σε όσους πολίτες το επιθυμούν. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ονομαστικό ραντεβού, το οποίο θα μπορεί να προγραμματιστεί από το ίδιο το άτομο ή εκπρόσωπό του μέσω του Λογισμικού Προγράμματος Εμβολιασμού. Το άτομο θα λαμβάνει γραπτό μήνυμα στο κινητό του με τις λεπτομέρειες για το ραντεβού του, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για αποστολή υπενθύμισης. Ο εμβολιασμός θα γίνεται στο Κέντρο Εμβολιασμού που έχει δηλωθεί από τον κάθε πολίτη και θα χορηγείται αποδεικτικό χορήγησης της 1ης δόσης είτε ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή (κάρτα εμβολιασμού). Ταυτόχρονα με τη χορήγηση της 1ης δόσης, θα διευθετείται ραντεβού για τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Τα Κέντρα Εμβολιασμού

Τα Κέντρα Εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν στην Κύπρο θα είναι: στα 38 Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ανάλογα με τη ροή εμβολίων, σταδιακά θα ενταχθούν όλα τα Κέντρα με τη λειτουργία 1-3 συνεργείων σε κάθε Κέντρο), σε μεγάλους χώρους εκδηλώσεων ή άλλους χώρους σε όλες τις επαρχίες, σε υποδομές υγείας όπου θα γίνεται επί τόπου εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας και σε κινητές μονάδες για κλειστές δομές και υποστήριξη κέντρων ΠΦΥ. Το ωράριο λειτουργίας των Κέντρων Εμβολιασμών θα είναι από τις 8:00 π.μ. – 6:00 μ.μ. (ή σε ειδικές περιπτώσεις μέχρι και 7:00 μ.μ.). Οι εμβολιασμοί θα γίνονται μόνο με ραντεβού, ενώ θα γίνονται 100-120 ανά συνεργείο με μέγιστο αριθμό τους 300-350 εμβολιασμούς ανά Κέντρο Εμβολιασμών κάθε μέρα. Τα Κέντρα θα στελεχώνονται με επισκέπτες υγείας και νοσηλευτικούς λειτουργούς, με υποστηρικτικό προσωπικό, ιατρούς και προσωπικό ασφαλείας.

Οι ομάδες πληθυσμού που

θα έχουν προτεραιότητα

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, αλλά και στη βάση των κλινικών μελετών που διενήργησε η κάθε εταιρεία, ετοίμασε έναν κατάλογο προτεραιοποίησης των ομάδων του πληθυσμού που θα κληθούν να λάβουν το εμβόλιο.

Η ιεράρχηση που ετοιμάστηκε είναι η ακόλουθη:

  1. Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας και ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων ενηλίκων (2.294 άτομα προσωπικό και 3.882 διαμένοντες), καθώς και επαγγελματίες υγείας: Εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID-19, και σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ, Τμήματα Ασθενοφόρων (1.000 άτομα).
  2. Άτομα > 80 ετών κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες (33.530 άτομα).
  3. Άτομα > 75 ετών κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες (27.667 άτομα).
  4. Άτομα >= 16 ετών υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.
  5. Άτομα που εργάζονται σε κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ακολουθούμενα από υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας/προσωπικό, και διαμένοντες σε λοιπές κλειστές δομές, όπως φυλακές και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  6. Ηλικιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο βασικότερος στόχος, νοουμένου ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, είναι εντός του πρώτου μισού του 2021, να έχει ολοκληρωθεί η εμβολιαστική κάλυψη πέραν του 40% των πολιτών της Κύπρου, στους οποίους εμπίπτουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που εργάζονται σε κλειστές δομές, καθώς και οι επαγγελματίες υγείας και τα άτομα με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η προφύλαξη των ατόμων αυτών από πιθανή επιμόλυνση από τον ιό, ενώ ο εμβολιασμός θα συμβάλει στην αποφόρτιση των νοσοκομείων από νοσηλείες και θανάτους ασθενών COVID-19 και, κατ’ επέκτασιν, θα προστατεύσει το Σύστημα Υγείας.

Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν σε όλη την ΕΕ

Τα ευχάριστα για την ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών στην ΕΕ ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη. Μετά την ανακοίνωση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν σε όλη την ΕΕ στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως «εν αναμονή της έγκρισης από EMA θα ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς στις 27/12 μαζί με τις υπόλοιπες χώρες ΕΕ». Με μήνυμα «η αρχή του τέλους». Νωρίτερα η Φον ντερ Λάιεν έγραψε, ότι είναι η ώρα της Ευρώπης. Η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΑ, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech στην Ε.Ε θα ληφθεί νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ειδικότερα, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση για αύριο Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, αντί στις 29 του μήνα, που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Κύπρια γιατρός εμβολιάστηκε στη Βρετανία

Στο μεταξύ, σχεδόν 140.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 κατά την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα. Το εμβόλιο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε για κατεπείγουσα χρήση πριν από δύο εβδομάδες, άρχισε να διατίθεται στις 8 Δεκεμβρίου, καθώς η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε το εμβόλιο αυτό για χρήση εκτός κλινικών δοκιμών. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Σημερινής», από τους πρώτους που έλαβαν το εμβόλιο στη Βρετανία ήταν μία Κύπρια γιατρός, η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη μόνιμα στη χώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τον εμβολιασμό δεν παρουσίασε οποιεσδήποτε σοβαρές παρενέργειες και είναι καλά στην υγεία της.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς άρχισαν επίσης να χορηγούν το εμβόλιο αυτό την περασμένη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ έδωσαν στις 11 Δεκεμβρίου το πράσινο φως για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης σε όλη τη χώρα, η οποία ξεκίνησε τρεις ημέρες μετά, ενώ ακολουθεί η έναρξη της χρήσης του εμβολίου της Moderna, αφού έλαβε άδεια για κατεπείγουσα χρήση από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA).