Valéry Giscard D’ Estaing

Στις 2 Δεκεμβρίου 2020 ο Valéry Giscard D’ Estaing (VGE), πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, πέρασε στην αιωνιότητα. Ήταν 94 χρονών.

Ήταν μια λαμπρή προσωπικότητα, που διακρινόταν σε όποια ομήγυρη βρισκόταν και το πέρασμά του σημάδεψε τη Γαλλία και την Ευρώπη. Eμείς οι Έλληνες μόνον ευγνωμοσύνη πρέπει να έχουμε στο πρόσωπό του, αφού ήταν λάτρης του αρχαίου πνεύματος και της Ελλάδας, όπως πολλοί από τους συμπατριώτες του σε άλλες εποχές.

Πρωτοφάνηκε στην πολιτική ως ο λαμπρός νεαρός Υπουργός των Οικονομικών του στρατηγού De Gaulle. H Tante Yvonne, η γυναίκα του στρατηγού, διέκρινε τον νεαρό ευπατρίδη ανάμεσα στους άλλους υπουργούς του συζύγου της. Δεν υπήρξε από τους παρακοιμώμενους του στρατηγού, αλλά ένας συνεργάτης που έκανε την παρουσία του έκδηλη.

Αφού μαθήτευσε στον στρατηγό, πήρε τη θέση του στη πολιτική ζωή της χώρας και το 1974 εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας για 7 χρόνια (1974-1981). Ήταν σε ηλικία 48 ετών ο νεότερος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ήταν γνωστός ως ο «μοντέρνος» Πρόεδρος. Έκαμε πολλές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, όπως την αποποινικοποίηση της έκτρωσης, περιλαμβανομένης της θεληματικής διακοπής της εγκυμοσύνης, και τον ορισμό της ενηλικίωσης στα 18 χρόνια από τα 21, που ήταν προηγουμένως.

Επιπλέον, ο VGE ισχυροποίησε τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Έλαβε δε ηγετικό μέρος στην ανάπτυξη της Ευρώπης.

Η ηγετική του φυσιογνωμία βοηθούσε τη χώρα του. Είχε μια αγάπη προς την Αφρική, όπως πολλοί άλλοι. Δυστυχώς, η αγάπη του αυτή τον έφερε σε στενή επαφή και με τον δικτάτορα της

Κεντρικής Αφρικής, Bokassa, με τη γνωστή υπόθεση των διαμαντιών, που ήταν ίσως ο κύριος λόγος της ήττας του στις εκλογές του 1981. Η λαμπρή αυτή καριέρα διεκόπη άδοξα, λόγω αυτού του γεγονότος.

Για μας τους Έλληνες, επαναλαμβάνω, ο VGE ήταν ένας σεβαστός φίλος και ηγέτης. Κλασικιστής, θαύμαζε την αρχαία Ελλάδα και αγαπούσε τη μοντέρνα. Τον Ιούλιο του 1974 παραχώρησε αεροπλάνο για την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα. Και αργότερα προήδρευσε στο Ζάππειο της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Με μεσίστια σημαία ο Ελληνισμός αποχαιρετά τον διακεκριμένο φίλο του, τον πραγματικό αριστοκράτη Valéry Giscard D’ Estaing.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων