Ειδήσεις

Τα καγκουρό έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους ανθρώπους όπως οι σκύλοι

Μελέτη με 16 καγκουρό που ζούσαν σε αιχμαλωσία, αλλά δεν είχαν εξημερωθεί. Δείτε στο βίντεο το καγκουρό να ζητά την βοήθεια του ανθρώπου όπως ο σκύλος.

Πειράματα με καγκουρό έδειξαν πως τα συμπαθητικά ζώα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο που το κάνουν τα άλογα και οι σκύλοι, δηλαδή χρησιμοποιώντας το βλέμμα τους για να δείξουν κάτι ή να ζητήσουν βοήθεια.

Σύμφωνα με άρθρο του «NewScientist», η μελέτη έγινε με 16 καγκουρό που ζούσαν σε αιχμαλωσία, αλλά δεν είχαν εξημερωθεί. Τα καγκουρό προέρχονταν από τρία διαφορετικά υποείδη και χρησιμοποιήθηκαν μεθόδοι πειραματισμού που έγιναν και για άλογα, σκύλους και κατσίκες.

Τα καγκουρό εκπαιδεύονταν στο να βρίσκουν λιχουδιές όπως καρότα, καλαμπόκι και γλυκοπατάτα από ένα μικρό κουτί. Μετά οι ερευνητές έκλειναν το κουτί κάνοντας το αδύνατο για τα καγκουρό να το ανοίξουν με σκοπό να παρατηρήσουν πως θα αντιδράσουν.

Όπως έκαναν και τα εξημερωμένα ζώα, τα καγκουρό κοιτούσαν επίμονα τους ερευνητές όταν αδυνατούσαν να ανοίξουν το κουτί με τις λιχουδιές. Ακόμη, κοίταξαν στη συνέχεια τον άνθρωπο που είχαν απέναντί τους και ύστερα το κλουβί τους, ως έναν τρόπο να του υποδείξουν προς την κατεύθυνση του αντικειμένου και μερικά τον άγγιξαν κιόλας.

Το κωδικοποιήσαμε ως μια συνειδητή μορφή επικοινωνίας, μία έκκληση για βοήθεια, ανέφερε ο Alan McElligott του Πανεπιστημίου City του Χονγκ Κονγκ που ήταν και ο επικεφαλής της έρευνας. «Τα άγρια είδη δεν είναι συνηθισμένο να συμπεριφέρονται όπως αυτά τα καγκουρό, και αυτό μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη».

Περίπου 50 εκατομμύρια καγκουρό κυκλοφορούν ελεύθερα στην Αυστραλία και θεωρούνται «το αντίστοιχο του ελαφιού στην Ευρώπη».

Πάντως, τα ευρήματα της μελέτης θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή αντίληψη που θεωρεί πως μόνο τα εξημερωμένα ζώα, όπως οι σκύλοι, τα άλογα, ή οι κατσίκες επικοινωνούν με τους ανθρώπους, και αναδεικνύει ότι πολλά περισσότερα ζώα έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται νοήματα με ανθρώπους. Φαίνεται πως αυτή είναι μια συμπεριφορά που υιοθετείται περισσότερο όταν οι συνθήκες του περιβάλλοντος είναι γόνιμες.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την κοινωνική συμπεριφορά και τις γνωστικές ικανότητες των καγκουρό και η νέα έρευνα ανοίγει νέα πεδία εξερεύνησης της συμπεριφοράς των μη-εξημερωμένων ειδών.