Κόστος Ζωής

Φθηνότερο το κρέας, ακριβότερα τα εδέσματα

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών, οι φετινές αγορές για το τραπέζι του ρεβεγιόν έχουν αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι, αφού η γαλοπούλα και το κρέας για τη σούβλα είναι πιο φθηνά, ενώ οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα είναι πολύ πιο ακριβά

Φθηνότερα διατίθενται φέτος στην αγορά τα κρέατα για το τραπέζι του ρεβεγιόν, ενώ πολύ πιο ακριβά σε σχέση με πέρσι πωλούνται τα εδέσματα.

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τιμών για τη φετινή εορταστική περίοδο, που ετοίμασε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, μετά από έρευνα με συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης νωπών κρεάτων και εδεσμάτων για τιμές που ίσχυαν στις 17.12.2020. Όσον αφορά τα νωπά κρέατα, λήφθηκαν τιμές από 97 σημεία πώλησης (μεγάλες και μικρές υπεραγορές και συνοικιακά κρεοπωλεία), ενώ για τα εδέσματα από 56 σημεία πώλησης (μεγάλες υπεραγορές και αρτοποιεία). Το Παρατηρητήριο καλύπτει όλες τις επαρχίες.

Οι τιμές των βασικών προϊόντων

Από τα κρέατα επιλέξαμε τα βασικά και παρουσιάζουμε τις μέσες τιμές τους: τα μικρά ντόπια αμνοερίφια το κιλό στοιχίζουν €8,56, ο χοιρινός (λαιμός) λαπάς με κόκκαλο το κιλό €4,85, ο χοιρινός κιμάς (καθαρός χωρίς λίπος) το κιλό είναι στα €5,08, η χοιρινή κουτάλα με κόκκαλο το κιλό στοιχίζει €3,63, ενώ το χοιρινό μερί με κόκκαλο το κιλό είναι στα €3,91. Το κοτόπουλο ολόκληρο το κιλό στοιχίζει €3,69, η ντόπια γαλοπούλα το κιλό είναι στα €5,04 και η εισαγόμενη το κιλό στοιχίζει €3,69. Όλα αυτά τα κρέατα είναι πιο φθηνά από πέρσι, εκτός από το κοτόπουλο που παρουσιάζει μικρή αύξηση. Από τη σύγκριση τιμών διαφαίνεται πως τα κρέατα διατίθενται πολύ φθηνότερα στις μεγάλες υπεραγορές παρά στα συνοικιακά κρεοπωλεία, όπου τα βρίσκουμε ακριβότερα κατά 21-38%.

Όσον αφορά τα εδέσματα, τα βασικά είναι όλα πιο ακριβά σε σύγκριση με πέρσι. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η μέση τιμή για τα μελομακάρονα ανά κιλό φέτος είναι στα €10,53, για τα συσκευασμένα μελομακάρονα (500 gr) είναι στα €5,25, ενώ για τους κουραμπιέδες αμυγδάλου ανά κιλό η μέση τιμή είναι στα €10,55 και για τους συσκευασμένους (500 gr) είναι στα €5,04. Σε όλες τις περιπτώσεις από τη σύγκριση τιμών, προκύπτει ότι τα εδέσματα είναι φθηνότερα στις μεγάλες υπεραγορές παρά στα αρτοποιεία, όπου είναι ακριβότερα κατά 15-24%.

Το συνολικό κόστος για μια οικογένεια

Στο μεταξύ, αξίζει να αναφέρουμε ότι έρευνα αγοράς για το εορταστικό τραπέζι πραγματοποίησε και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. Η έρευνα διεξήχθη από τις 10 μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2020, κάλυψε μόνο τη Λευκωσία και περιελάμβανε συνολικά 35 είδη τροφίμων και ποτών. Η έρευνα επεξεργάστηκε τα στοιχεία με σκοπό τον υπολογισμό του κόστους του εορταστικού τραπεζιού για έξι άτομα. Στο κόστος του τραπεζιού λήφθηκαν υπόψη και οι αναγκαίες ποσότητες κάθε είδους που συνήθως χρειάζεται μια εξαμελής οικογένεια. Ένα επιπρόσθετο κόστος 5% στο σύνολο του κόστους προστέθηκε για τα διάφορα συμπληρωματικά είδη που χρειάζονται στο τραπέζι, όπως νερό, λεμόνια, αλάτι, λάδι, ξύδι, χαρτοπετσέτες κ.ά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το συνολικό κόστος ενός εορταστικού τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα €156 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια στα €224 ευρώ. Για το 2020, σε σύγκριση με το 2019, παρατηρήθηκε μια γενική μέση μείωση των τιμών των αγαθών που περιλαμβάνονται στο εορταστικό τραπέζι κατά 5%.