Αναλύσεις

Ρεβεγιόν… με μέτρο

Αλλιώτικο θα είναι το φετινό ρεβεγιόν, αφού τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλουν μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων στα σπίτια τα 10 άτομα, ενώ στη 1 το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς τίθεται σε ισχύ το κέρφιου

Ένα αλλιώτικο ρεβεγιόν θα περάσουμε φέτος, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, που πάει από το κακό στο χειρότερο, δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα. Θα αποχαιρετήσουμε αυτό το έτος, που τόσο μας ταλαιπώρησε, με τον στενό οικογενειακό μας κύκλο στο σπίτι και θα υποδεχθούμε με αισιοδοξία το 2021, που φαντάζει ελπιδοφόρο μετά και την έναρξη των εμβολιασμών του πληθυσμού από σήμερα.

Τα μέτρα για το ρεβεγιόν

Δυστυχώς, τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δεν επέτρεψαν στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στις ελαφρύνσεις που περιμέναμε για τις γιορτές. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει αυξημένος και αυτό αντανακλάται και στη συνεχιζόμενη αύξηση του ποσοστού θετικότητας από τα τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου παγκυπρίως. Ο δε αριθμός των νοσηλευομένων κυμαίνεται καθημερινά μεταξύ των 110 και 130 ατόμων, ενώ υψηλός είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επιβαρύνοντας το Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι καθημερινοί θάνατοι που συνεχίζουν να καταγράφονται και να επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για προστασία των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πάνω δεδομένα και, συνυπολογίζοντας τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς και την κόπωση που αισθανόμαστε όλοι οι πολίτες, η Κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2021, ενώ ταυτόχρονα έλαβε αποφάσεις για ελαφρές χαλαρώσεις για το ρεβεγιόν. Με βάση αυτές τις χαλαρώσεις, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα επιτρέπεται η μετακίνηση μέχρι τη 1 π.μ., ενώ παραμένει ο περιορισμός των 10 ατόμων σε συναθροίσεις εντός οικιών, περιλαμβανομένων των ανηλίκων.

Έλεγχοι Αστυνομίας

Σημειώνεται πως, από πλευράς Αστυνομίας, έλεγχοι σε οικίες θα γίνονται κατόπιν καταγγελίας για παραβίαση των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας. Ερωτηθείς σχετικά, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως στόχος δεν είναι οι καταγγελίες, αλλά η τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από την Αστυνομία για την περαιτέρω εντατικοποίηση των μέτρων και την πλήρη εφαρμογή των διαταγμάτων με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Έμιλυ Γιολίτη και ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου αποφάσισαν να ενισχύσουν τους τρόπους επικοινωνίας των πολιτών με την Αστυνομία, όπως επίσης και να συσταθεί προσωρινή μονάδα στην Αστυνομία, σε κάθε επαρχία, για καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Πέραν των υφιστάμενων διαφόρων τρόπων υποβολής καταγγελιών από το κοινό για παραβίαση των διαταγμάτων, οι πολίτες θα μπορούν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα να υποβάλλουν παράπονα ή να διαβιβάζουν πληροφορίες που αφορούν παραβίαση των σχετικών διαταγμάτων από πολίτες, υποστατικά ή επιχειρήσεις στα τηλέφωνα 1460, 22606803 και 22606804.

Υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές από αυτήν την επίπονη και πολύμηνη περιπέτεια είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση, μέχρι να είμαστε ασφαλείς. Με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών από αυτό το Σαββατοκύριακο, απηύθυνε θερμή παράκληση προς όλους να κάνουν υπομονή για λίγο ακόμα διάστημα, έως ότου εξασφαλίσουμε την εμβολιαστική κάλυψη ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού. Το εμβόλιο, όπως είπε, είναι η αρχή του τέλους της μεγάλης αυτής διαδρομής και είναι μόνο το μισό κομμάτι της προσπάθειας, που μας προσφέρει η επιστημονική κοινότητα. Το άλλο μισό κομμάτι, πρόσθεσε ο Υπουργός, βρίσκεται στα χέρια του καθενός από εμάς, που καλούμαστε να δείξουμε υπευθυνότητα, τηρώντας με προσοχή τα μέτρα.

Ελπιδοφόρο το 2021: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα έλαβε την έγκριση της ΕΕ το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, σημαίνοντας έτσι την έναρξη της διανομής στα κράτη μέλη. Στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα αναμενόταν να φτάσει χθες, 26 Δεκεμβρίου 2020, ενώ οι εμβολιασμοί αρχίζουν και επίσημα σήμερα Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από την παρασκευάστρια εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα εμβόλια θα παραδίδονται τμηματικά σε εβδομαδιαία βάση και υπολογίζεται ότι η Κύπρος θα λάβει κατά το 1ο τρίμηνο του 2021 περίπου το 28% της συνολικής ποσότητας που έχει παραγγείλει και το 86% της αναμενόμενης ποσότητας εμβολίων όπως είχε υποδειχθεί από την Επιτροπή στη βάση της συμφωνίας για το υπό αναφορά τρίμηνο. Δεδομένης της ιεράρχησης των ομάδων πληθυσμού με προτεραιότητα για εμβολιασμό, με τις πρώτες παρτίδες εμβολίων θα εμβολιαστούν περίπου 8.000 άτομα, με προτεραιότητα στο προσωπικό και τους διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και τους επαγγελματίες υγείας στο νοσοκομείο αναφοράς.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο Comirnaty

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το εμβόλιο που έλαβε το πράσινο φως είναι το Comirnaty. Πρόκειται για ένα εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις (δύο ενέσεις), συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα, σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον 21 ημερών. Δουλεύει προετοιμάζοντας το σώμα για να αμυνθεί έναντι του COVID-19. Περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται mRNA και έχει οδηγίες για την παραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2, με την οποία ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα του σώματος. Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, μερικά από τα κύτταρά του θα διαβάσουν τις οδηγίες mRNA και θα παράγουν προσωρινά αυτήν την πρωτεΐνη. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει τότε αυτήν την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθούν. Εάν, αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα τον αναγνωρίσει και θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον οργανισμό εναντίον του. Το mRNA από το εμβόλιο δεν παραμένει στο σώμα, αλλά διασπάται λίγο μετά τον εμβολιασμό.

Μια πολύ μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξε ότι το εμβόλιο Comirnaty ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν περίπου 44.000 άτομα συνολικά. Οι μισοί έλαβαν το εμβόλιο και οι υπόλοιποι μισοί έλαβαν εικονική ένεση. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν την κλινική δοκιμή δεν γνώριζαν κατά πόσο έλαβαν το εμβόλιο ή την εικονική ένεση. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπολογίστηκε σε περισσότερα από 36.000 άτομα άνω των 16 ετών (συμπεριλαμβανομένων ατόμων άνω των 75 ετών), που δεν είχαν καμία ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης. Η μελέτη έδειξε μείωση κατά 95% στον αριθμό των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 στα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο (8 από τις 18.198 περιπτώσεις εμφάνισαν συμπτώματα COVID-19) σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονική ένεση (162 περιπτώσεις από τις 18.325 εμφάνισαν συμπτώματα της COVID-19). Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο έδειξε 95% αποτελεσματικότητα στην κλινική δοκιμή. Η κλινική δοκιμή έδειξε επίσης περίπου 95% αποτελεσματικότητα στους συμμετέχοντες με σοβαρό περιστατικό COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με άσθμα, χρόνια πνευμονική νόσο, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή δείκτη μάζας σώματος ≥ 30 kg / m2.

Όσο αφορά τους κινδύνους που συνδέονται με το εμβόλιο, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με το Comirnaty στην κλινική δοκιμή ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετός. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες επηρεάζουν περισσότερα από 1 στα 10 άτομα. Ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης και ναυτία εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα. Ο κνησμός στο σημείο της ένεσης, ο πόνος στα άκρα, οι διευρυμένοι λεμφαδένες, η δυσκολία στον ύπνο και το αίσθημα αδιαθεσίας ήταν ασυνήθιστες παρενέργειες (επηρεάζουν λιγότερα από 1 στα 100 άτομα). Η αδυναμία των μυών στη μία πλευρά του προσώπου (οξεία περιφερική παράλυση του προσώπου ή παράλυση) εμφανίστηκε σπάνια σε λιγότερα από 1 στα 1.000 άτομα. Έχουν εμφανιστεί αλλεργικές αντιδράσεις με το εμβόλιο Comirnaty, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ μικρού αριθμού περιπτώσεων σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία) που έχουν συμβεί όταν το εμβόλιο Comirnaty έχει χρησιμοποιηθεί σε εκστρατείες εμβολιασμού. Όπως για όλα τα εμβόλια, το εμβόλιο Comirnaty πρέπει να χορηγείται υπό στενή παρακολούθηση με κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Τέλος, τονίζεται ότι το εμβόλιο Comirnaty δεν συνιστάται επί του παρόντος για παιδιά κάτω των 16 ετών, καθώς αναμένεται να γίνει μία νέα κλινική δοκιμή του εμβολίου σε παιδιά σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ όσον αφορά τις εγκύους, τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του είναι πολύ περιορισμένα. Η απόφαση σχετικά με το εάν θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο σε έγκυους γυναίκες θα πρέπει να ληφθεί σε στενή συνεννόηση με τον επαγγελματία υγείας αφού ληφθούν υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι.