Τοπικά

Στον αναπνευστήρα οι ιδιοκτήτες σχολών, ακαδημιών και κέντρων στην Πάφο

Οι επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το αύριο, μόνο το ίδιο δεν θα είναι

Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί εδώ και καιρό στην Πάφο, λόγω των μέτρων που αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση για αναχαίτιση της πανδημίας. Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, η Πάφος -όπως αποδεικνύεται και από τους αριθμούς- πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα, αφού τόσο οι αριθμοί όσο και τα ποσοστά δείχνουν ότι μπορούσε να αποφύγει το τοπικό lockdown, το οποίο στη συνέχεια έγινε γενικό, αλλά δεν λήφθηκε υπόψη η καλή επιδημιολογική εικόνα στην ανάλυση και την έννοια τού «παίρνω μέτρα μόνο όπου υπάρχει πρόβλημα».

Οι επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το αύριο, μόνο το ίδιο δεν θα είναι. Ιδιοκτήτες σχολών χορού, μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων, ακαδημιών, σωματείων πολεμικών τεχνών ή ακόμη και επαγγελματίες του χώρου εστίασης βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση, που, εκτός από οικονομικά προβλήματα, έχει δημιουργήσει και θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα ψυχολογικά προβλήματα.

Το ψυχολογικό σκέλος, μάλιστα, δεν αγγίζει μόνο τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και όλους όσοι είναι παράπλευρες απώλειες ή, καλύτερα, παράπλευρα θύματα. Παιδιά και γονείς εδώ και δυο μήνες σταμάτησαν κάθε αθλητική δραστηριότητα, εργαζόμενοι στην επισιτιστική βιομηχανία έμειναν δίχως μισθό και δεν θα κάνουν Χριστούγεννα και πολλές παρόμοιες θλιβερές ιστορίες, με τις οποίες καθημερινά έρχεται κανείς αντιμέτωπος.

Αφουγκραζόμενοι την κατάσταση που επικρατεί στην Πάφο θελήσαμε στη «Σημερινή» της Κυριακής να δώσουμε τη δυνατότητα στους επηρεαζόμενους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Πώς κρίνουν τα μέτρα, πώς βλέπουν την κατάσταση, αλλά και πώς θα περάσουν τα Χριστούγεννά τους δεδομένης της κατάστασης που πιο πάνω περιγράφουμε.

«Κρίνονται αποτυχημένα τα μέτρα»

Ο Στέλιος Παπαγεωργίου, πτυχιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής, θεωρεί πως «τα έως τώρα μέτρα της Κυβέρνησης για αναχαίτιση της πανδημίας εκ του αποτελέσματος και μόνο, με απλή κοινή λογική και χωρίς ίχνος υπερβολής, κρίνονται αποτυχημένα, αφού τα κρούσματα καθημερινά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αρνητικά ρεκόρ μάλιστα!!

»Ο αθλητισμός και οι χιλιάδες ακαδημίες και σχολές χορού είναι κλειστές (Πάφο και Λεμεσό από τις 22 Οκτωβρίου), για πoιο σκοπό και για ποιο λόγο κανένας δεν έχει καταλάβει! Από τη στιγμή που με περιορισμούς το μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία διεξάγεται κανονικά και καλώς. Όμως, όπως στα σχολεία δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες, γιατί να μη γινόταν το ίδιο και για τους συλλόγους και σχολές; Δεν θέλουν και αδυνατούν, γιατί πολύ απλά δεν έχουν να χάσουν, ως κράτος οικονομικά, τίποτα! Έχασαν όμως τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδες παιδιά αλλά και γονείς.

»Για τους προπονητές, ούτε λόγος! Χωρίς δουλειά, χωρίς βοήθεια, χωρίς ούτε ευρώ στην τσέπη, καλούνται να κάνουν Χριστούγεννα. Πώς; Κανείς δεν ξέρει! Ποια η βοήθεια σε όλους αυτούς τους επαγγελματίες του αθλητισμού και του πολιτισμού; Καμία! Για άλλη μια φορά θα δώσουν τον δικό τους αγώνα, εκτός γηπέδων και παρκέ, με αξιοπρέπεια, αφού ελάχιστα επαγγέλματα μπορούν να κάνουν, γιατί απλώς είναι μαθημένοι σε δύσκολους αγώνες και μεγάλες παραστάσεις!

»Η Πολιτεία με υπευθυνότητα και λογική καλείται και πρέπει να δει με προσοχή τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Πάφο, άμεσα! Πόσο δύσκολο είναι να συσταθεί μια τοπική επιδημιολογική ομάδα για επί τόπου έλεγχο και οδηγίες, σε συνεργασία με αντιπροσώπους του κάθε κλάδου, για άμεσες πληροφορίες και διευκρινίσεις και κοινές αποφάσεις για το καλό όλων;

»Ο διάλογος από αρχαιοτάτων χρόνων έλυνε προβλήματα και βελτίωνε το βιοτικό, και όχι μόνο, επίπεδο. Γιατί να μην μπορούν να αφουγκραστούν τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες μια πόλης; Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε μερικούς, το αξίζουμε και το δικαιούμαστε. Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει...».

«Άνισα και άδικα για την Πάφο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις του Φίλιου Αδάμου, ο οποίος είναι υπεύθυνος ακαδημίας ποδοσφαίρου. Ο Φίλιος είναι από τους ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν θεωρώντας τα μέτρα άνισα και άδικα για την Πάφο. Θεωρεί, μάλιστα, ότι η επαρχία θυματοποιήθηκε και αδίκως μπήκε σε τοπικό lockdown.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στη «Σημερινή», από τις 22 Οκτωβρίου έχουν ανασταλεί όλες οι απογευματινές αθλητικές δραστηριότητες Κ18 σε Πάφο και Λεμεσό, κάτι που για τους επαγγελματίες του αθλητισμού, όπως φυσικά και για τον ίδιο, έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Ειδικά εμείς που είμαστε ιδιοκτήτες-διαχειριστές των αθλητικών εγκαταστάσεών μας, έχουμε τα ενοίκια να τρέχουν, τη συντήρηση των γηπέδων, στην περίπτωσή μας, μιας και μιλάμε για ποδόσφαιρο, την ανάγκη επανασποράς και πολλά άλλα τεχνικά και πρακτικά θέματα, που δεν μπορούν να μπουν στο περιθώριο. Αυτό, από την άλλη, έχει ‘στραγγαλίσει’ τον παιδικό αθλητισμό, αφού εδώ και σχεδόν τρεις μήνες τα παιδιά μένουν σπίτι πάνω σε έναν καναπέ, με ένα μοχλό στο χέρι.

»Εμείς στις Ακαδημίες μας ακολουθήσαμε όλες τις υγειονομικές οδηγίες που μας δόθηκαν, τηρούσαμε ευλαβικά το πρωτόκολλο, με στόχο να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας, μάλιστα ούτε ένα κρούσμα δεν παρουσιάστηκε σε καμιά Ακαδημία, αλλά η απόφαση όλα αυτά δεν τα έλαβε υπόψη τη στιγμή που τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, τα φροντιστήρια μέχρι πρόσφατα ήταν επίσης ανοικτά, και τα επικαλούμαι γιατί και εκεί είναι χώροι που συναθροίζονται παιδιά.

»Θεωρούμε, περισσότερο ελπίζουμε, πως οι επιδημιολόγοι σύντομα θα κάνουν δεύτερες και σοφότερες σκέψεις και θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε πίσω στα γήπεδα, προτού παρουσιαστούν άλλα προβλήματα σοβαρότερα.

«Μη αναστρέψιμη η ζημιά»

Ο Μαρίνος Στεφάνου, ιδιοκτήτης Σωματείου πολεμικών τεχνών, θεωρεί ότι η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη. «Ευχαριστούμε που μας δίνετε το δικαίωμα και τον λόγο να εκφραστούμε, αλλά δυστυχώς πλέον είναι αργά. Η ουσία είναι μια, μετά από δυο και πλέον μήνες που η Πάφος είναι κλειστή και ξεχασμένη, μπορώ να σας πω ότι τα πράγματα για μας έφτασαν στον πάτο».

«Προσωπικά», συμπληρώνει, «εγώ ως πιο ρεαλιστής νιώθω ότι είμαστε μόνοι μας, αλλά έστω και έτσι θα επιβιώσουμε. Το καταλάβαμε, δύσκολα μεν, αλλά θα τα καταφέρουμε. Με αυτήν την ευκαιρία που μας δίνει η ‘Σημερινή’ θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στους Παφίους, που έχουν κάποιο βήμα και εκπροσωπούν όλους εμάς, είτε αφού έλαβαν τη ψήφο του λαού είτε ως διορισμένοι κάπου, που θα μπορούσε η άποψή τους και ο λόγος τους να εισακουστούν.

»Ερώτηση ουσιαστικά θέλω να απευθύνω, αλλά να λάβουν και το μήνυμα μέσω αυτής. Τι έκαναν όλοι αυτοί για να βοηθήσουν την Επαρχία τους; Και όταν θα μας απαντήσουν πως έκαναν, θα πάρουν απάντηση την επόμενή μας ερώτηση. Και τι πέτυχαν με αυτό που έκαναν; Λογικά η απάντησή τους θα πρέπει να είναι "τίποτα". Αν δεν το καταλάβουν από μόνοι τους, τότε να τους το πούμε εμείς. Να πάνε σπίτι τους, δεν κάνουν για να μας εκπροσωπούν. Ο θυμός μας είναι μεγάλος, μας άφησαν ξεκρέμαστους, μόνους μας. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ούτε ζητιανεύουμε, αλλά οι αποφάσεις τους μας άφησαν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους και νιώθουμε μόνοι μας και εγκαταλειμμένοι. Όπως λέει και ένα λαϊκό άσμα, τώρα είναι πλέον αργά και δυστυχώς εμάς ως συνήθως θα μας χρειαστούν και θα μας αναζητήσουν σε λίγους μήνες, που και πάλι θα έχει εκλογές. Κλείνω λέγοντας ότι επικρατεί στους συναδέλφους και στον κόσμο, απογοήτευση, λύπη, θυμός αγανάκτηση, και πολλά άλλα αρνητικά συναισθήματα».

«Σπασμωδικές και χωρίς πλάνο οι αποφάσεις»

Ο Θανάσης Μαστορή, πρώην καλαθοσφαιριστής και προπονητής σε Ακαδημία μπάσκετ, αναφέρει πως «η όλη μας προσπάθεια στο σωματείο έχει πληγεί σε σημείο που αν είχαμε πάγια έξοδα υπό την μορφή εταιρείας (ενοίκια, δόσεις και μεγάλο αριθμό εργοδοτουμένων), μπορεί και να κλείναμε. Λυπάμαι πολύ τα παιδιά και σε επίπεδο πρωταθλητισμού αλλά και όσον αφορά τα παιδιά που κάνουν αθλητισμό, για τα γενικότερα οφέλη. Πιστεύω ότι το πλήγμα θα είναι τεράστιο και ότι έχουμε χαλάσει ό,τι κτίσαμε και δεν ξέρω αν η ζημιά για κάποια παιδιά ταλαντούχα είναι ανεπανόρθωτη.

»Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις θα πρέπει να δουν τα ευεργετικά οφέλη του αθλητισμού και άμεσα να ενεργοποιήσουν αθλητισμό και τέχνες με αυστηρά πρωτόκολλα υγειονομικά, για τα οποία οι παραβάτες θα πληρώνουν σοβαρά πρόστιμα.

»Θα ήθελα επίσης να τους πω ότι οι αποφάσεις τους είναι σπασμωδικές, χωρίς πλάνο και δείχνουν να μη λογαριάζουν τους άμεσα εμπλεκομένους. Επικρατεί δυστυχώς η ευθυνοφοβία, οι προχειρότητες με αποφάσεις που αναιρούν η μία την άλλη σε ένα πολύ ανησυχητικό σενάριο. Σίγουρα, αν όλα αυτά κρατήσουν τα παιδιά μακριά από το γήπεδο και δεν γίνει κάτι οργανωμένα, πιθανόν με πιο αυστηρά μέτρα, οι επεκτάσεις του προβλήματος θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές».

«Μας οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση»

Ο Χάρης Παναγιώτου, ιδιοκτήτης κέντρων αναψυχής, θεωρεί ότι «η Κυβέρνηση χειρίστηκε εντελώς λάθος την κατάσταση από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά. Τα μέτρα τα οποία αποφάσισαν ήταν καταστροφικά και λανθασμένα, ειδικά το τοπικό lockdown. Κατά την άποψή μου έπρεπε εκείνη την περίοδο να κλείσει όλη η χώρα, ούτως ώστε από αρχές Δεκέμβρη να μπορέσει να επανέλθει η επιδημιολογική εικόνα σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με ό,τι αυτό εξυπακούεται. Για μας στον χώρο της εστίασης, ειδικά στην Πάφο, τα συνεχόμενα lockdown μάς οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική εξαθλίωση και στο κλείσιμο των επιχειρήσεών μας. Πολλοί που εξαρτώνται αποκλειστικά από τις δικές μας επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα όπως τα ξέρουμε, και πολλά παιδάκια, δυστυχώς, με δάκρυα στα ματιά το λέω, δεν θα τα επισκεφθεί ο Άγιος Βασίλης φέτος.

»Δυστυχώς, ό,τι και να πούμε εμείς αυτήν τη στιγμή, η απόφαση θεωρώ ότι είναι ήδη ειλημμένη και δεν πρόκειται να μας αφήσουν να λειτουργήσουμε. Όπως ήρθαν τα πράγματα και με τα νούμερα να κυμαίνονται ακόμα ψηλά, δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια. Πληρώνουμε τα λάθη των προηγουμένων μηνών. Να ’στε σίγουροι, όμως, ότι αν μας αφήσουν κλειστούς και χάσουμε μια τεράστια οικονομική ένεση, όπως είναι η περίοδος των Χριστουγέννων, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να επανέλθουμε.

»Καλό θα ήταν να μας επιτρέψουν να ανοίξουμε έστω και με πιο αυστηρά μετρά, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους πελάτες. Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλον τον κόσμο και υπομονή. Πάλι με χρονιά με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι».

«Δεν ζητούμε σανίδα σωτηρίας, αλλά ένα θαύμα»

Τέλος, η Λίνα Κωνσταντινίδου, ιδιοκτήτρια σχολής χορού μαζί με την αδελφή της Δόξα, μετά από 9 μήνες ταλαιπωρίας, μόνο απογοήτευση και θυμό μπορεί να νιώθει. «Με τα μέτρα μιας κυβέρνησης, η οποία ολοφάνερα πειραματίζεται με τους ανθρώπους της, μιας κυβέρνησης που υπηρετεί μόνο το κεφάλαιο και αφήνει στο έλεος του Θεού τον πολιτισμό, τα παιδιά και τους νέους, τον μικρό ιδιώτη επιχειρηματία, η οργή μου μεγαλώνει αφού βλέπουμε τους κόπους μιας ζωής να σβήνουν και να χάνονται, ξεριζώνοντας μαζί τους κάθε ελπίδα σωτηρίας.

»Στον δικό μας χώρο, της δημιουργίας και της εκπαίδευσης, δεν υπήρξε ποτέ πραγματική στήριξη και αναγνώριση από το κράτος. Ένα κράτος που δεν υπάρχουμε στα χαρτιά του, ούτε καν ως επάγγελμα στις αιτήσεις επιδομάτων ή χορηγιών, με αποτέλεσμα πολλοί από τους συναδέλφους μας που δηλώνουν αυτοεργοδοτούμενοι να παίρνουν το 30% του μισθού τους για να περάσουν τα Χριστούγεννά τους στο δεύτερο κύμα πανδημίας, στο οποίο μας έχουν κλειστούς από τις 23/10.

»Με έναν κύκλο εργασιών μόνο της τάξης των 4 1/2 μηνών σε ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, οι σχολές χορού, έντεχνου και μη, καλούνται να καταφέρουν να επιβιώσουν, με όλα τα έξοδα τους να τρέχουν (ενοίκια, δάνεια, ρεύμα, κ.λπ) χωρίς έμπρακτη στήριξη από το κράτος μας, με εξαίρεση το εφάπαξ ποσό που πήραν οι επιχειρήσεις τον Μάιο-Ιούνιο.

»Οι σχολές χορού εάν δεν στηριχτούν άμεσα και έμπρακτα θα κλείσουν ή μάλλον θα πεθάνουν, και μαζί τους θα πεθάνουν όλα τα όνειρα των παιδιών, των δικών σας παιδιών που έχουν την ανάγκη έκφρασης και εκγύμνασης και πίστεψαν σε αλλά ιδεώδη και αρχές, πλην του χρήματος.

»Χριστούγεννα δεν θα κάνουν πολλοί από μας. Όχι μόνο λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αλλά και της μαυρίλας στην οποία μας έχουν βουτήξει.

»Το μήνυμα σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι ‘‘Κύριοι, μακάρι ο Θεός και η Γέννηση του Κυρίου να φωτίσει τις ψυχές σας και να δείξει σε όλους σας την πραγματική εικόνα του λαού σας. Μακάρι να δείτε έστω και μετά από τόσο καιρό την κατάντια του κάθε μικρού πολίτη που σας στήριξε με την ψήφο του και πίστεψε σε ένα αξιοκρατικό δίκαιο κράτος. Δεν ζητούμε σανίδα σωτηρίας, αλλά ένα θαύμα! Καλά Χριστούγεννα;».