Το Brexit…

Πλησιάζουμε αργά, αλλά σταθερά, στην ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Φαίνεται ότι φθάνουμε προς το τέλος της προθεσμίας, αλλά οπωσδήποτε όχι στο τέλος των δυσκολιών.

Μέχρι σήμερα (17/12/2020) καμία συμφωνία δεν έχει γίνει. Οι δύο πλευρές είναι σε επαφή και ο κόσμος, παρ’ όλο τον κορωνοϊό, σε διέγερση.

Το προτιμότερο και για τις δύο πλευρές είναι μια φιλική αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, έχοντας υπ’ όψιν επίσης το μέλλον και τις μελλοντικές επαφές μεταξύ των δύο μερών.

Και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους με το Brexit, με περισσότερα προβλήματα να αντιμετωπίζει το ΗΒ. Δεν σημαίνει όμως ότι η ΕΕ δεν έχει προβλήματα. Το τελευταίο είναι η στάση των καθεστώτων της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που αντιτίθενται στη γενική πολιτική της ΕΕ.

Το ΗΒ, όμως, θα έχει και αυτό πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Ακόμη και προβλήματα της ενότητάς του. Είναι γνωστή η θέση της Σκωτίας, που μέχρι σήμερα επιμένουν να παραμείνουν στην ΕΕ και γίνονται δηλώσεις εκ μέρους των Αρχών της για δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος στη Σκωτία. Επίσης υπάρχει το πρόβλημα της απουσίας φυσικής μεθορίου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που το ΗΒ αντιμετωπίζει.

Οι βρετανικές εταιρείες άρχισαν από καιρό να προετοιμάζονται για τη μετά Brexit εποχή. Το ίδιο και η ίδια η βρετανική Κυβέρνηση σε ορισμένους κλάδους.

Για το θέμα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας π.χ. οι επαγγελματίες προσπαθούν να προετοιμαστούν για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί και να μπορέσουν να διατηρήσουν την εργασία τους.

Είναι επίσης προς το συμφέρον των χωρών της ΕΕ, όπως αναφέρεται πιο πάνω, να έχουν ένα «φιλικό» Brexit και καλές σχέσεις με το ΗΒ για το μέλλον.

Είναι φανερόν ότι, οτιδήποτε και αν συμβεί, το Brexit θα φέρει βραχυχρόνιους, τουλάχιστον, αν όχι και μακροχρόνιους, κραδασμούς στο οικοδόμημα της Ευρώπης και του ΗΒ.

Τα δύο μέρη δεν ζουν απομονωμένα στον πλανήτη. Βρίσκονται σε ένα παγκόσμιο σύστημα, με πολλούς παίκτες. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Αν βγουν υπερβολικά εξασθενημένοι από το Brexit, δεν θα μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής σκακιέρας και στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ακόμα, όμως, είναι η αρχή. Ο κορωνοϊός επισκίασε κάπως τη σημασία του Brexit, η οποία όμως παραμένει η ίδια, όπως πάντοτε. Αναμένουμε στο μέλλον τις εξελίξεις.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων