Αναλύσεις

«Δεν είμαστε δυνάστες, αλλά υπηρέτες του λαού»

Η κραυγή αστυνομικών και πυροσβεστών στην εποχή του κορωνοϊού, της οικονομικής ύφεσης και λαϊκής αγανάκτησης - Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, οι αστυνομικοί πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ της άχαρης εφαρμογής των διαταγμάτων για προστασία από τον κορωνοϊό και της αντίδρασης μερίδας πολιτών σε αυτά τα μέτρα

Τη δική τους κραυγή βγάζουν οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν στα κυπριακά Σώματα Ασφαλείας, αφού σε μια ιδιαίτερα πολωμένη οικονομικά και πολιτικά περίοδο νιώθουν να συμπιέζονται και από πάνω και από κάτω.

Η «Σημερινή» της Κυριακής είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Αστυφύλακα Νίκο Λοϊζίδη, Πρόεδρο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ) και άλλα μέλη της συντεχνίας, που εκπροσωπούν τους Πυροσβέστες, τους Ειδικούς Αστυφύλακες και το εξειδικευμένο προσωπικό.

Συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες της πρώτης γραμμής, που βρίσκονται στη δύσκολη θέση να πρέπει να διαχειριστούν την υλοποίηση των πρωτοφανών δρακόντειων διαταγμάτων από τη μια και την αντίδραση και απαρέσκεια του κόσμου από την άλλη, η οποία, συνδυασμένη με τις αποκαλύψεις γύρω από τη διαφθορά σε όλη την κοινωνία, γίνεται όλο και πιο ισχυρή.

Ο παλμός της πρώτης γραμμής

Ο κ. Λοϊζίδης νιώθει ότι εκπροσωπεί τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής. Ορίζοντας την πρώτη γραμμή, ανέφερε: «Υπάρχουν συγκεκριμένα τμήματα στην Αστυνομία τα οποία, ναι, είναι στην πρώτη γραμμή όπως οι Σταθμοί, τα ΤΑΕ, η ΥΚΑΝ, ο ΟΠΕ, η ΜΜΑΔ, ο ΕΑΟ, η Τροχαία, η Άμεση Επέμβαση (ΚΕΜ-ΟΥΛΑΕ) και οπωσδήποτε η Πυροσβεστική και γενικά ό,τι έχει να κάνει με τους πολίτες και την ανθρώπινη ζωή άμεσα. Αλλά για εμάς από τον πρώτο αστυνομικό μέχρι τον Αρχηγό, ανά πάσα στιγμή όλοι μπορούν να αναλάβουν και να εκτελέσουν καθήκοντα στα συγκεκριμένα πόστα. Άρα, ως ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ νιώθουμε πως εκπροσωπούμε όλους τους περίπου 5.000 αστυνομικούς και πυροσβέστες».

Η ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ δημιουργήθηκε στις 16 Ιουλίου του 2020 με στόχο να αποτελέσει μια επιπλέον φωνή των λειτουργών των Σωμάτων Ασφαλείας. «Από τη μέρα ιδρύσεως στην Αστυνομία υπήρχαν δύο σύνδεσμοι, ο ΣΑΚ (Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου) και ΣΑΑΑΚ (Σύνδεσμος Ανώτερων Αξιωματικών Αστυνομίας Κύπρου). Η ίδρυση της ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά συμβάλλει στην πολυφωνία που είναι κάτι που χρειάζεται, ειδικά στον συνδικαλισμό», εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης.

Στόχοι της νέας συντεχνίας, όπως εκφράστηκαν από την Προκήρυξη Προεδρείου στις 16 Ιουλίου είναι, μεταξύ πολλών άλλων, ο τερματισμός της στοχοποίησης των αστυνομικών και η ανάκτηση του κύρους τους, η μέριμνα για την προσωπική τους ασφάλεια και τον ουσιαστικό εξοπλισμό τους, η επαναξιολόγηση των μισθολογικών κλιμάκων, η καταβολή δεδουλευμένων και ο τερματισμός της απλήρωτης εργασίας, η μείωση του φόρτου εργασίας, η ισότητα στα δύο φύλα, η ασφαλιστική κάλυψη και η διεκδίκηση παροχής επιδόματος επικινδυνότητας σε όλα τα μέλη πρώτης γραμμής ως γνήσιας ανταποδοτικής παροχής, κάτι που ήδη ισχύει για τον Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό (ΕΑΟ).

«Για αποφυγή δημιουργίας συμφερόντων, στο Προεδρείο δεν μπορεί να συμμετέχει προσοντούχος ο οποίος είναι υποψήφιος για προαγωγή κατά τη θητεία του», δήλωσε ο κ. Λοϊζίδης και πρόσθεσε: «Όταν συζητούνται θέματα στη Βουλή ή στο Αρχηγείο Αστυνομίας εκ μέρους της ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ παρευρίσκεται ο εκπρόσωπος του τμήματος με τον νομικό μας σύμβουλο. Για παράδειγμα, σε συζητήσεις για τα θέματα αυτονόμησης της Πυροσβεστικής πάει ο εκπρόσωπος των Πυροσβεστών μαζί με τον δικηγόρο της συντεχνίας».

Η ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ αριθμεί αυτήν τη στιγμή περί τα 600 μέλη απ’ όλα τα τμήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής παγκυπρίως. «Για μένα, μέσα από τα μέλη του Προεδρείου, του Ανωτάτου Συμβουλίου αλλά και των εκπροσώπων μας παγκυπρίως πραγματικά ερμηνεύεται η έννοια συνδικαλισμός, χωρίς αλλότρια κίνητρα, χωρίς προσωπικά συμφέροντα».

Κορωνοϊός & οι «δυνάστες» του λαού

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, οι αστυνομικοί πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ της άχαρης εφαρμογής των διαταγμάτων για προστασία από τον κορωνοϊό και της αντίδρασης μερίδας πολιτών σε αυτά τα μέτρα.

Για την αστυνόμευση του κορωνοϊού, ο κ. Λοϊζίδης είπε: «Σχετικά με τα διατάγματα Λοιμοκάθαρσης να αναφέρω και να τονίσω ότι δεν υπάρχει η διακριτική ευχέρεια που υπάρχει σε άλλα εξώδικα πρόστιμα. Είναι ζητήματα υγείας στα οποία είναι ανυπέρβλητη η υποχρέωση έκδοσης εξώδικου προστίμου. Η ευχέρεια για προφορική παρατήρηση δεν υπάρχει, τόσο απλά».

Μετά τις αντι-λοκντάουν διαδήλωσεις στη Λεμεσό στις 28 Οκτωβρίου, όπου κάηκε ένα περιπολικό και τραυματίστηκαν τρία μέλη της ΜΜΑΔ και ένας Πυροσβέστης, και στις 14 Νοεμβρίου, αλλά και στη Λευκωσία έξω από το Συγκρότημα ΔΙΑΣ στις 10 Δεκεμβρίου, η συντεχνία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μέσα από τα ΜΜΕ μιλώντας για υποστελεχωμένες βάρδιες, ζητώντας από την Πολιτεία να σταθεί δίπλα τους για να μην πηγαίνουν απροστάτευτοι σε επεισόδια.

Ο κ. Λοϊζίδης είπε πως ως Αστυνομία «υπερασπιζόμαστε την ευνομία. Θέλουμε τη στήριξη της Πολιτείας σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε και εργαζόμαστε. Εμείς κρατάμε την τάξη στη Δημοκρατία και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Είμαστε και εμείς άνθρωποι και οικογενειάρχες. Έχουμε και εμείς ανθρώπους, συγγενείς και φίλους που ταλαιπωρούνται οικονομικά και γενικά στην καθημερινότητά τους. Είμαστε και εμείς πολίτες και εμείς “κουρασμένοι” από κάποιες καταστάσεις». Υπογράμμισε επίσης ότι «οφείλουμε όμως να μην αφήσουμε την αναρχία και την ανομία να κυριαρχήσουν. Η Πολιτεία οφείλει να αποτρέψει τη στοχοποίηση του αστυνομικού λειτουργήματος. Δεν λειτουργούμε ως δυνάστες αλλά ως υπηρέτες της κυπριακής κοινωνίας και των νόμων. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

FOURLAS.jpg

Μέλη του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ παραδίδουν στις 22/12/2020 στον Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά εισφορά για το Ίδρυμα «Ελπίδα» για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Για το φλέγον θέμα του ενδεχόμενου υποχρεωτικού εμβολιασμού των αστυνομικών, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως «είναι θέμα της Πολιτείας να αποφασίσει ποιοι θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν τα συνταγματικά δικαιώματα του κάθε πολίτη, τα οποία και σε αυτήν την περίπτωση θα τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης».

Βιντεογράφηση αστυνομικών

Τι γίνεται όταν ένας πολίτης φωτογραφίζει ή καταγράφει την Αστυνομία για τυχόν περιστατικά υπέρβασης εξουσίας, κατάχρησης του μονοπωλίου της βίας και απρεπούς συμπεριφοράς; Για το θέμα που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο σε όλον τον κόσμο ο κ. Λοϊζίδης απάντησε: «Και εγώ ρωτώ: Ο αστυνομικός από τη στιγμή που θεωρείται δημόσιο πρόσωπο τότε δημόσιο πρόσωπο πρέπει να θεωρήσουμε τόσο έναν βουλευτή, όσο και έναν νοσοκόμο και έναν στρατιωτικό και να βιντεογραφούμε άρα όλους αυτούς εν ώρα καθήκοντος. Η τοποθέτηση καμερών στη στολή του αστυνομικού (στην οποία δεν θα μπορεί να παρέμβει ο ίδιος αλλά τρίτος εξουσιοδοτημένος) θα βοηθήσει πάρα πολύ το ξεκαθάρισμα πολλών υποθέσεων, για τους οποίους ο ισχυρισμός των κακόπιστων πολιτών δεν θα μπορεί να επαληθευτεί από τα πλάνα της οπτικογράφησης».

Το έγκλημα δεν εξαφανίστηκε

Η ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ νιώθει πως «η αστυνόμευση πέραν της αστυνόμευσης» τούς έχει εγκαταλείψει. Με άλλα λόγια, «το κοινωνικό πρόβλημα των γονιών, του σχολείου, των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας και όλων των κοινωνικών φορέων προσκαλείται να το επιλύσει η Αστυνομία», υπογραμμίζοντας πως ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανίσει τα υπόλοιπα αστυνομικά ζητήματα: «Τα προβλήματα σήμερα στην κοινωνία είναι: ναρκωτικά, νεανική παραβατικότητα, οργανωμένο έγκλημα, διαρρήξεις, βία στην οικογένεια, διαφθορά, οικονομικής φύσεως εγκλήματα, λαθρομετανάστευση, τρομοκρατία. Όλα αυτά δείχνουν ένα μεγάλο φάσμα, στο οποίο πρέπει να κινείται η σύγχρονη Αστυνομία και τα μέλη της. Και εμείς θα ζητήσουμε σαν συνδικαλιστική φωνή την ανάλογη εκπαίδευση, αλλά και ανταμοιβή, για την αύξηση της επικινδυνότητας της αποστολής μας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Αστυνομία μόνο για σοβαρά εγκλήματα σε κάθε επαρχία έχει τουλάχιστον μια σύλληψη την ημέρα και κάθε δεύτερη μέρα μια σύλληψη σε κάθε επαρχία για βία στην οικογένεια. Καθημερινά μια σύλληψη για ναρκωτικά σε κάθε επαρχία. Πώς να μη γίνονται και λάθη από μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, όταν έχει ένα μέλος της πρώτης γραμμής να διεκπεραιώσει καθημερινά 4-5 διαφορετικά πρωτόκολλα σε αντίξοες συνθήκες εργασίας; Όταν οφείλεις να είσαι δικηγόρος, ψυχολόγος, επιμελητής, γιατρός για 24 ώρες και επιπρόσθετα αστυνομικός!».

Εργασιακά προβλήματα & εξοπλισμός

«Δεν θέλουμε τα μπράβο από κανέναν ότι κρατάμε τις “Θερμοπύλες”. Η πίεση από τους πολίτες βγαίνει όλη και αντανακλάται στα Σώματα Ασφαλείας. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από την πρώτη γραμμή λόγω ελλείψεων. Περίπου 3.500 οργανωμένες διαταγές επιχειρήσεων παγκυπρίως και επιπρόσθετα ο υπόλοιπος όγκος καθημερινών αναγκών καθιστούν τον φόρτο και τον όγκο εργασίας ασήκωτο», δήλωσε ο κ. Λοϊζίδης.

«Δεν μπορούμε, και ούτε και πρέπει, εμείς ως συντεχνία Σωμάτων Ασφαλείας να καθορίσουμε τη διοικητική δομή της Αστυνομίας Κύπρου – αυτή είναι δουλειά της εκάστοτε ηγεσίας. Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι εισηγήσεις για τις οποίες πάντοτε τον τελικό λόγο έχει ο εκάστοτε Αρχηγός», διευκρίνισε ο κ. Λοϊζίδης και εξήγησε πως κάποια προβλήματα «φωνάζουν από μόνα τους».

«Όταν λέμε ζητείται ενίσχυση της πρώτης γραμμής εννοούμε σε έμψυχο υλικό, το οποίο μπορεί να γίνει από τώρα χωρίς άλλες προσλήψεις, δηλαδή μετακίνηση από τη δεύτερη γραμμή στην πρώτη, και αποκλεισμός όλων των μη-αστυνομικής φύσεως καθηκόντων, τα οποία έχουν φορτωθεί στην πλάτη τους τα Σώματα Ασφαλείας», ανέφερε.

Σχετικά με τον εξοπλισμό, «πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός σύμφωνα με τις συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής. Το σημαντικό σε αυτό το σημείο δεν είναι τόσο η εικόνα της Αστυνομίας προς τα έξω αλλά η ουσία με τον αναγκαίο εξοπλισμό που να βοηθά τον αστυνομικό και τον πυροσβέστη να επιτελέσουν το έργο τους. Παράδειγμα, χορήγηση ατομικού εξοπλισμού για τον κάθε αστυνομικό όπου και αν υπηρετεί και σε αυτό περιλαμβάνονται ρούχα, άρβυλα, οπλισμός, αντιοχλαγωγική εξάρτυση αλλά και σε τεχνικό επίπεδο όπως οχήματα, σύγχρονα συστήματα πλοήγησης και κτιριακές εγκαταστάσεις».

Τα «δεμένα χέρια» της Αστυνομίας

Ο κ. Λοϊζίδης θεωρεί πως και η νομοθεσία χρήζει εκσυγχρονισμού για να μπορεί ο αστυνομικός να κάνει τη δουλειά του. Για παράδειγμα, «ο ορισμός στον νόμο της φράσης “ανάλογη βία” οφείλει από το νομοθέτη να αλλαχτεί άμεσα, όχι σε “δυσανάλογη” αλλά σε ορισμό που θα ξεδένει τα χέρια της Αστυνομίας».

Ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών εξέφρασε το παράπονό του για τον δυσανάλογο, κατά τη γνώμη του, έλεγχο που ασκείται σε αυτούς: «Η Αστυνομία είναι η μοναδική κρατική υπηρεσία η οποία ελέγχεται από μια εξωτερική υπηρεσία (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών & Παραπόνων κατά της Αστυνομίας) και δύο εσωτερικές (Αδιάφθοροι και Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου), τις οποίες, ειδικά την ΑΑΔΙΠΑ, εκμεταλλεύονται άτομα του υποκόσμου ή εγκληματίες που κάνουν εσκεμμένα καταγγελίες, διότι θέλουν να καθυστερήσουν την ποινική διαδικασία που βρίσκεται εν εξελίξει εναντίον τους και βρίσκουν ευκαιρία να καταγγέλλουν αστυνομικούς για να τους ταλαιπωρούν με ψυχοφθόρες διαδικασίες σε ανακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα να προκαλείται πίεση και ψυχαναγκασμός στον καθένα αστυνομικό ούτως ώστε να μην εκτελεί τα καθήκοντά του με καθαρό μυαλό. Εμείς απαιτούμε ότι όπως υπάρχουν διεφθαρμένοι δικαστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εργολάβοι, δικηγόροι, λογιστές, δημόσιοι λειτουργοί και αστυνομικοί να ισχύει για όλους η ίδια ελεγκτική διαδικασία. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πειθαρχικών διώξεων των αστυνομικών έχει ίσως τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους».

Μισθοδοσία

Όσον αφορά τη μισθοδοσία και την ανισότητα που επικρατεί σε σχέση με άλλα τμήματα της κρατικής μηχανής, ο κ. Λοϊζίδης μάς ανέφερε πως «τα υπερωριακά θα πρέπει να πληρώνονται κάθε δύο μήνες, όπως ακριβώς τα επιδόματα βάρδιας και δημόσιας αργίας, πράγμα που ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι κλίμακες των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον σε επίπεδα που βρίσκονται οι κλίμακες των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως επίσης δεν μπορεί να υποχρεώνονται μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας να μη δουλεύουν στις δημόσιες αργίες ή Κυριακές, ενώ ταυτόχρονα να λέμε ότι έχουμε έλλειψη προσωπικού και να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και τις ζωές των πολιτών. Σαν συνδικαλιστική οργάνωση θα κινηθούμε νομικά υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των μελών μας. Σχετικά με το απλήρωτο “on-call” (σε ετοιμότητα για εργασία) οφείλει η Πολιτεία να πληρώνει το στέλεχος που παραμένει σε ετοιμότητα για 24 ώρες αλλά και που καλείται στο καθήκον ανά πάσα στιγμή ή που παραμένει πέραν του ωραρίου του. Η απλήρωτη εργασία στον 21ο αιώνα μεταφράζεται σε δουλεία. Τα πρωτόκολλα που δημιουργούνται για να εκτελούνται είναι αδύνατο στη ρεαλιστική καθημερινή μέρα ενός αστυνομικού να διεκπεραιωθούν χωρίς λάθη. Και αυτό γίνεται γιατί πολλές φορές δεν συντάσσονται με την πραγματικότητα, αλλά με τη φόρτωση μετακύλισης ευθύνης».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ με την αστυνομική και πολιτική ηγεσία, ο εκπρόσωπος της συντεχνίας μάς είπε: «Έχουμε συναντηθεί με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και εκπροσώπους αυτών. Καλούμαστε σε κάθε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, όπου θα ζητηθεί η άποψη της συνδικαλιστικής φωνής των Σωμάτων Ασφαλείας. Μας απάντησαν σε επιστολές και σε καλέσματά μας κυβερνητικοί φορείς αλλά και ΜΜΕ, εντούτοις ο Αρχηγός μας αλλά και η Υπουργός μας δεν μας έχουν απαντήσει σε καμιά επιστολή και ούτε έχουν κάνει αποδεκτά τα πάμπολλα αιτήματά μας για συνάντηση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, και αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας στο 70% των γραπτών αιτημάτων μας για προβλήματα ή σε δημόσιές μας τοποθετήσεις γι’ αυτά τα έχει επιλύσει».

Πυροσβέστες

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο εκπρόσωπος των Πυροσβεστών της ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, Πυροσβέστης Σταύρος Σταύρου, ανέφερε πως: «Η Πυροσβεστική είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Πολλά προβλήματα είναι κοινά, πολλά όμως είναι διαφορετικά και τα οποία χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, για τα οποία σαν ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τα επιλύσουμε, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας τη σωστή αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Ειδικοί Αστυφύλακες & εξειδικευμένο προσωπικό

Η Ειδική Αστυφύλακας Κωνσταντίνα Χατζηχριστοφή, εκπρόσωπος των Ειδικών Αστυφυλάκων της ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, είπε πως «οι Ειδικοί Αστυφύλακες είναι ίσως το πιο αδικημένο τμήμα του Σώματος και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στον Ειδικό Αστυφύλακα τη θέση που του αρμόζει, τη θέση που του αξίζει στο Αστυνομικό Σώμα».

Εκ μέρους του εκπροσώπου εξειδικευμένου προσωπικού της ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, ο Αστυνόμος Β’ Χάρης Λεμονάρης ανέφερε πως «η ανάγκη να προσφέρουμε στο Αστυνομικό Σώμα ως εξειδικευμένο προσωπικό μάς φέρνει στο ίδιο όρυγμα με του υπολοίπους, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα Σώματα Ασφαλείας αλλά και εμείς ως μέλη του».

Μεταξύ Δημόσιας Υπηρεσίας & Σωμάτων Ασφαλείας

Με βάση το Άρθρο 122 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Ο όρος “δημόσια υπηρεσία” σημαίνει υπηρεσίαν υπαγομένην εις την Δημοκρατίαν, πλην της υπηρεσίας εν τω στρατώ ή εν τοις σώμασιν ασφαλείας της Δημοκρατίας» και με βάση το Άρθρο 130.1 του συντάγματος «Αι δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας αποτελούνται εκ της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής». Επιπλέον, σύμφωνα με το Άρθρο 3 του Περί Αστυνομίας Νόμου, «στην Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται και λειτουργεί δύναμη ασφάλειας γνωστή ως Αστυνομία Κύπρου». Συνεπώς, όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, τα μέλη της Αστυνομίας δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά μέλη «σώματος ασφαλείας».

Κληθείς να εξηγήσει γιατί, αφού αποτελείται από μέλη «δυνάμεως ασφαλείας», ο ΚΑΣ επέλεξε να ενταχθεί στην ΑΣΔΥΚ, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε: «Στη Δημόσια Υπηρεσία μάς εντάσσει το σύστημα από μόνο του. Εκεί όπου του συμφέρει μας ονομάζει “Δημόσια Υπηρεσία”, για παράδειγμα περικοπές, ΓεΣΥ, υποχρεώσεις και εκεί όπου δεν του συμφέρει το σύστημα μας ονομάζει “Σώματα Ασφαλείας”, για παράδειγμα 24ωρη απλήρωτη εργασία. Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να μπούμε κάτω από την ομπρέλα της ΑΣΔΥΚ, μιας ανεξάρτητης συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου με στόχο και όραμα ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος να καταστεί φάρος για επίλυση χρόνιων προβλημάτων στον τομέα του. Για παράδειγμα, στα Σώματα Ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη, όπου έγιναν περικοπές στα μέλη τους λόγω της οικονομικής κρίσης 2011-13, τους επεστράφησαν οι περικοπές μετά από δικαστικές διαδικασίες. Στη χώρα μας, επειδή μας ενέταξαν κάποιοι στην Δημόσια Υπηρεσία, λόγω “συμφέροντος”, όπως προείπα, δεν κερδήθηκε η σχετική προσφυγή. Ο Δικαστής αποκλείεται των περικοπών, επειδή δικάζει έναν εγκληματία. Ο αστυνομικός, που καταδιώκει και συλλαμβάνει με κίνδυνο της ζωής του, καταγγέλλει, ανακρίνει, μαρτυρά στο Δικαστήριο εναντίον ενός εγκληματία, έχει περίπου 50% περικοπές από το 2013».

*Αστυνομικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 27/12/2020)