Ένα μύθο θα σας πω!

Τώρα που το εξοργιστικό και συνάμα θλιβερό βουητό της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού καταλαγιάζει, κρίνουμε χρήσιμο να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση της συμπεριφοράς του πολιτικού προσωπικού και δη των αρχηγών των μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι διαδραματίζουν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα καθημερινά τεκταινόμενα.

Το έργο του κοινοβουλευτικού θιάσου τερματίσθηκε, μετά την παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης της προεδρικής μας δημοκρατίας, που έχει την αποκλειστική ευθύνη για εξασφάλιση της αναγκαίας πλειοψηφίας για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό το ατυχές και συνάμα τραγελαφικό γεγονός συμβαίνει για μια πρώτη φορά στην 60ετή διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στο πάνθεο του κατάπτυστου πολιτικού βίου της χώρας. Το γιατί δεν κατέστη εφικτή η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ένα λεπτό ζήτημα, που μόνο κορυφαίοι ψυχαναλυτές μπορούν να απαντήσουν. Ως ενεργοί πολίτες παρακολουθήσαμε ένα θέατρο πολιτικού παραλογισμού, διανθισμένο με ασύστολες ψευδολογίες και ευτελή επιχειρήματα, με έντονα τα σημάδια της πολιτικής βαρβαρότητας. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο προϋπολογισμός δεν είχε ούτε όραμα, ούτε υψηλές στοχεύσεις, απλώς ήταν διαχειριστικός, δίδοντας αφορμή στον κάθε πολιτικάντη βουλευτή και στον κάθε πολιτικό αρχηγό να τον χρησιμοποιήσει ως κλοτσοσκούφι στις μωροφιλόδοξες πρακτικές και στις ιδιοτελείς επιδιώξεις του.

Τη λήξη του δραματικού αγώνα σφύριξε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος με ένα δυνατό σφύριγμα, που ο αντίλαλός του ξεπερνά τα κυπριακά σύνορα και αντανακλάται στα πέρατα της οικουμένης: «Ο ΔΗΣΥ τερματίζει τον πόλεμο ανακοινώσεων για τον προϋπολογισμό». Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε ο πόλεμος των εντυπώσεων ανταγωνιζόμενος ποιος πολιτικός αρχηγός θα φανεί στα μάτια της άναυδης κοινής γνώμης πιο φιλολαϊκός, λέγε λαϊκιστής. Αφού μας φλόμωσαν με τα ευτελή λεγόμενά τους σπέρνοντας τον φόβο ότι θα μείνουμε χωρίς συντάξεις, χωρίς εμβόλια για την πανδημία, χωρίς … φαγητό, φως, νερό, τηλέφωνο, αποδύθηκαν στον υπέρ πάντων αγώνα για διάσωση του ποιμνίου τους επιχειρώντας μέσω νηφάλιων διαβουλεύσεων να βρουν τα απαραίτητα κουκκιά, προκειμένου να υπερψηφισθεί ο προϋπολογισμός και να αναδειχθούν σε σωτήρες της χώρας. Αφού οι κυβερνητικοί πρωταγωνιστές ανακοίνωσαν με στόμφο ότι τα «τσιεκκούδκια» της ντροπής αυξάνονται στα 710 ευρώ μηνιαίως, ξεκίνησαν το παζάρι με τους πολιτικούς αρχηγούς και το πάρε - δώσε. Πρώτο «θετικό» αποτέλεσμα είναι η ανάδειξη της ΕΔΕΚ σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής, «κλέβοντας» την πρωτοκαθεδρία που ήταν για δεκαετίες κοτσιανιασμένη στο ΔΗΚΟ. Ενός ΔΗΚΟ που ήταν ολόΔΙΚΟ του ΔΗΣΥ τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στα μείζονα οικονομικά θέματα. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, σαν η μία και μοναδική γροθιά της πλουτοκρατίας, υπερψήφιζαν τους προϋπολογισμούς και άλλες κρίσιμες νομοθεσίες δίδοντας τα αναγκαία όπλα στις τράπεζες να εκποιούν τα σπίτια του φτωχού κοσμάκη, αφήνοντας ταυτόχρονα έξυπνα νομοθετικά παράθυρα στα γεράκια της κερδοσκοπίας και στους αετονύχηδες του εύκολου πλουτισμού να λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο. Φυσικά, από το όλο σκοτεινό σκηνικό αναδύεται ως μια μικρή αναλαμπή η απάντηση του Μαρίνου Σιζόπουλου προς τον πολιτικό μάγο με τα δώρα, πως «η ΕΔΕΚ δεν διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή, ούτε ρόλο εκβιαστή».

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πληροφορηθήκαμε πως ο περιοδεύων θίασος θα συνεχίσει τις παραστάσεις του στα κομματικά γραφεία, μη εξαιρουμένου του ΑΚΕΛ. Ταυτόχρονα, μάθαμε πως οι παραστάσεις θα κορυφωθούν στον λόφο του Προεδρικού, μάλιστα με τις προσωπίδες των θιασαρχών να επικαλύπτουν τις υποχρεωτικές μάσκες λόγω της πανδημίας. Η όλη παράσταση αναμένεται να λήξει πριν από την εκπνοή του καταραμένου 2021 ή στις αρχές του ευλογημένου νέου έτους, καθηλώνοντας το φιλοθεάμον κοινό της Δημοκρατίας της «Μπανανίας» υπό τους μαγικούς ήχους της συμφωνικής ορχήστρας της Βουλής, η οποία με την πανηγυρική υπερψήφιση ενός εμβολιασμένου προϋπολογισμού θα παραθέσει συναυλία προς τιμήν της διαφθοράς και της διαπλοκής. Με αυτόν τον ταχυδακτυλουργικό τρόπο, τα σεβαστά κόμματα και η αξιότιμη διακυβέρνηση θα μας οδηγήσουν αισίως στο 2021, το οποίο θα σηματοδοτήσει την απαρχή ενός νέου ευφάνταστου Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, το οποίο δεν θα αμαυρώνεται πλέον από ΚΑΤΑΡαμένους πύργους, αλλά θα διαπνέεται από πλήρη διαφάνεια με έντονη τη σφραγίδα του εντιμοτάτου Γενικού Εισαγγελέα. Ο δρόμος λοιπόν για μετατροπή της «Μπανανίας» σε Σιγκαπούρη της Μεσογείου ανοίγει διάπλατα, υλοποιώντας το μέγα όνειρο του πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου, το οποίο έμεινε απραγματοποίητο. Και όλα αυτά, υπό το άπλετο φώς της διαφάνειας, που, σύμφωνα με τον νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο, φεγγοβολά εδώ και επτά χρόνια διαφυλάσσοντας το δημόσιο συμφέρον από ντόπιους και ξένους τυχοδιώκτες, απατεώνες και εγκληματίες , αλλά και από πάσης φύσεως ιούς, μεταδοτικούς ή όχι.

Υπό τη μαγεία της ευφορίας που μας διακατέχει, καθώς η κυπριακή πολιτεία κατάφερε εν μέσω συμπληγάδων να μας οδηγήσει νικηφόρα στο 2021, ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας την ειλικρινή εξομολόγηση του φίλου βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μιχάλη Σοφοκλέους, κατά την εισαγωγή της ομιλίας του στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς: «Είδα να πέφτει τόσο χαμηλά η στάθμη του πολιτικού μας βίου, που ντρέπεσαι να πεις πως είσαι βουλευτής».

Τελειώνοντας το πολιτικό μυθιστόρημά μου, εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, με την προσδοκία η νέα χρόνια να μας απαλλάξει από τους πολιτικούς εμπόρους που πουλούν πατρίδα για να φτιάξουν περιουσία. Προς τους τίμιους, εύτολμους και άδολους πατριώτες, θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή : Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, γκρεμίζοντας ένα κράτος που είναι χτισμένο πάνω στο ψέμα, με μια ηγεσία διεφθαρμένη μέχρι το κόκκαλο. Αρκεί να το πιστέψουμε.

*Δημοσιογράφος