Παραπολιτικά

Ο Οδυσσέας στη σπηλιά του Κύκλωπα

Δεν έχουν τελειωμό οι περιπέτειες του μυθικού Οδυσσέα. Στο νέο επεισόδιο, αντιμετωπίζει τον μονόφθαλμο Κύκλωπα Πολύφημο, που συμβολίζει την εξουσία. Ο Οδυσσέας εισχωρεί στη σπηλιά του Κύκλωπα, μέσα στην οποία υποψιάζεται ότι κρύβονται διάφορα μυστικά. Μαζί του είναι και οι σύντροφοί του, ΔΗΚΟλέων και ΑΚΕΛέων, οι οποίοι τον ενθαρρύνουν να ψάξει για να βρει κάποιους κρυμμένους φακέλους. Η παρουσία του Οδυσσέα ενοχλεί τρομερά τον Κύκλωπα.

- Τι γυρεύεις στη σπηλιά μου, ανεπιθύμητε Οδυσσέα;

- Γυρεύω τους φακέλους ενός Κυκλώπειου σκανδάλου.

- Εγώ, πάλι, πιστεύω ότι γυρεύεις αφορμή για να κάνεις πολιτική και κάποια μέρα να καταφέρεις να γίνεις Κύκλωπας στη θέση του Κύκλωπα.

- Όχι. Απλώς γυρεύω τους φακέλους των χρυσών Δούρειων Ίππων που έδωσες σε κάθε καρυδιάς καρύδι της μυθολογίας, από τη μάγισσα Κίρκη, μέχρι τις Σειρήνες, μέχρι τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, μέχρι τους Λαιστρυγόνες.

Τότε παρεμβαίνει ο σύμβουλος του Κύκλωπα, ο Φουλίων, λέγοντας στον Οδυσσέα:

- Αν θέλεις τους φακέλους, να προσφύγεις στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ολύμπου. Και αν σε δικαιώσει, εγώ θα ανεβώ πάνω στο καμπαναρκόν να παίζω την καμπάναν, ώσπου να σου τους δώσει ο Κύκλωπας (Βεβαίως, στην εποχή του Ομήρου δεν υπήρχε καμπαναρκόν, αλλά μήπως σε όλα όσα παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα υπάρχει λογική);

Στη συνέχεια ο Οδυσσέας εκνευρίζει ακόμη περισσότερο τον Κύκλωπα, ο οποίος αποφασίζει... να τον φάει. Από την πλευρά του, ο πολυμήχανος Οδυσσέας επινοεί ένα κόλπο. Να μεθύσει τον Κύκλωπα και να τον τυφλώσει. Ο Κύκλωπας, όμως, μυρίζεται το κόλπο και αρχίζει να φωνάζει:

- Θέλει να με τυφλώσει! Θέλει να με τυφλώσει!

Και ο Οδυσσέας απαντά:

- Αν δεν το έχεις καταλάβει, σε έχει ήδη τυφλώσει το πάθος σου να με φας!

Τι θα γίνει τελικά; Θα φάει ο Κύκλωπας τον Οδυσσέα; Ή ο Οδυσσέας θα αποδράσει αλώβητος από τη σπηλιά του Κύκλωπα;

Η συνέχεια προσεχώς...

ΜΠΟΞΕΡ