Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

Η αρχαία αυτή φράση λέγεται όταν αναμένουμε να δούμε κάτι αξιόλογο ή τέτοιο, αλλά στο τέλος βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι ασήμαντο.

Έτσι ακριβώς συνέβη και με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (10-11 τρέχοντος) των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκεί που ελπίζαμε ή περιμέναμε καταδίκη της Τουρκίας, οι εταίροι μας έκλεισαν για μια ακόμη φορά το μάτι σε αυτή για να συνεχίσει ανενόχλητη τις παράνομες ενέργειές της σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας και αποφάσισαν εξέταση του όλου θέματος στην επόμενη σύνοδο τον προσεχή Μάρτιο - «Στύλλον στύλλον άνεσην». Και ενώ εμείς εκφράζουμε την ικανοποίησή μας (!), την ίδια στιγμή πανηγυρίζει και ο Ερντογάν (!)

Η πολιτική όμως είναι όπως το ποδόσφαιρο. Σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα. Και εμείς, μεν, ουδένα πρακτικό αποτέλεσμα πετύχαμε, δηλαδή, την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ο δε Ερντογάν θριαμβολογεί ότι τις ανέτρεψε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του και δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «χώρες με κοινή λογική δεν επέτρεψαν το παιχνίδι κατά της Τουρκίας».

Μετά απ’ όλα αυτά η Τουρκία θα συνεχίσει δριμύτερα. Το Oruç Reis θα επανέλθει στην Κυπριακή ΑΟΖ για να συνεχίσει τις πειρατικές του ενέργειες και ο εποικισμός της Αμμοχώστου θα ενταθεί.

Και επειδή έγινε λόγος για «άτυπη πενταμερή», την οποία έχει κατά νουν να συγκαλέσει ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι στην πράξη ανέφικτο, ως ανέλυσα σε προηγούμενο άρθρο μου και ουδένα σκοπό εξυπηρετεί. Έγινε μάλιστα και λόγος για σύνοδο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όπου φυσικά η Τουρκία ουδέποτε θα δεχθεί συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία θεωρεί ως «εκλιπούσα».

Τον προσεχή Μάρτιο, οπότε προγραμματίζεται η επόμενη σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχω αμφιβολία ότι θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, διότι την πολιτική και τη διπλωματία στις διεθνείς σχέσεις καθορίζουν τα συμφέροντα και όχι οι αρχές του δικαίου και της ηθικής.

*Πρώην συνδικαλιστής