Έγκλημα

Από τη Συρία στην Μαρίνα Αγία Νάπας και από εκεί στην Κοφίνου

Το ταξίδι των παράτυπων μεταναστών από τη Συρία στο Κάβο Γκρέκο και στην Μαρίνα Αγίας Νάπας και από εκεί στην Κοφίνου. Ο λαθροδιακινητής που συνελήφθη είχε απελαθεί το 2010 για τον ίδιο λόγο.

Νέα άφιξη παράτυπων μεταναστών δια θαλάσσης είχαμε χθες το απόγευμα στην ελεύθερη Κύπρο και συγκεκριμένα στην επαρχία Αμμοχώστου.

Όπως μετέδωσε το «SigmaLive» (02/12/2020), εντοπίστηκε πλοιάριο να πλέει ανοικτά του Κάβο Γκρέκο την ώρα που λόγω της κακοκαιρίας στην νοτιοανατολική Κύπρο επικρατούσε θαλασσοταραχή.

Καθώς οι πρώτες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα διάφορα μέσα ήταν συγκεχυμένες, η «Σημερινή Online» προσπάθησε να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς έγινε.

Ρυμούλκηση στη Μαρίνα Αγίας Νάπας

Το πλοιάριο με τους παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε 6 ναυτικά μίλια ανατολικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο.

Η Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία ρυμούλκησε το πλοιάριο στην Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Πληροφορίες της «Σημερινής Online» αναφέρουν πως μέχρι στιγμής το σκάφος παραμένει στην Μαρίνα και αναμένεται να παραληφθεί από την Αστυνομία καθώς αποτελεί τεκμήριο.

38 άτομα

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας Αμμοχώστου, στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 38 άτομα. Από αυτούς 17 ήταν άνδρες, 5 γυναίκες και 16 παιδιά. Δύο από τα παιδιά ήταν ασυνόδευτα, ηλικιών περίπου 15 και 17 ετών.

Όλοι δήλωσαν καταγωγή από τη Συρία και ότι το ταξίδι τους ξεκίνησε από εκεί στις 29 Νοεμβρίου.

Ο διακινητής απελάθηκε το 2010

Κατά τον πρώτο έλεγχο της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ένας 47χρονος εκ των επιβαινόντων βρισκόταν στη βάση δεδομένων απαγορευμένων μεταναστών («stop list») και είχε απελαθεί από το έδαφος της Δημοκρατίας το 2010 για λαθροδιακίνηση. Η απέλασή του πίσω στη Συρία μέσω αεροδρομίου ήταν τότε δυνατή διότι στη Συρία δεν επικρατούσε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το άτομο αυτό είναι ο λαθροδιακινητής και σε αυτή την περίπτωση.

Ο 47χρονος παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου όπου εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα προσωποκράτησης για 8 ημέρες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΑΔΕ Αμμοχώστου, εναντίον του διερευνάται υπόθεση εν σχέση με τα ακολουθα αδικήματα: «Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, υποβοήθηση προσώπου τρίτης χώρας για παράνομη είσοδο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποβοήθηση προσώπου τρίτης χώρας με πρόθεση και με σκοπό αποκομίσης κέρδους, περί σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος και πρωτοκόλλων και απαγορευμένος μετανάστης». Η υπόθεση διερευνάται από το ΤΑΕ Αμμοχώστου.

Σημειώνεται πως στις 16 Σεπτεμβρίου σκάφος με 9 παράτυπους μετανάστες έφθασε και πάλι στο Κάβο Γκρέκο και ρυμουλκήθηκε από την Λ&ΝΑ στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίας Τριάδας στο Παραλίμνι. Ακολούθως, οι μετανάστες οδηγήθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που ακολούθηθηκε τον Σεπτέμβριο, διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία ενός προσώπου, ηλικίας 50 ετών βρίσκονταν στη βάση δεδομένων απαγορευμένων μεταναστών. Συγκεκριμένα, ο 50χρονος είχε απελαθεί το 2010 από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού προηγουμένως είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 μηνών για απόπειρα παροχής βοήθειας σε υπηκόους τρίτων χωρών να εισέλθουν παράνομα στη Δημοκρατία. Αυτός συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση (SigmaLive, 17/09/2020).

Επίσης, μετά από αξιολόγηση στοιχείων και μαρτυριών, ακόμα ένα πρόσωπο ηλικίας 53 ετών συνελήφθη τότε και τέθηκε υπό κράτηση, για υποβοήθηση υπηκόων τρίτων χωρών για παράνομη είσοδο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δύο συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης για 8 ημέρες (SigmaLive, 17/09/2020).

Μεταφορά στην Κοφίνου

Μετά τους πρώτους ελέγχους, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής & Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στη Κοφίνου όπου τέθηκαν σε καραντίνα και εξετάζονται για τον νέο κορωνοϊό.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες εξέτασης και συνεντεύξεων.

Ήρθαν από Συρία

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι παράτυποι μετανάστες δήλωσαν πως ήρθαν από μια περιοχή που ονόμασαν «Χαμπίτι».

Με πάσα επιφύλαξη, εκτιμάται ότι ενδεχομένως να εννοούν την κωμόλη Hbit της επαρχίας του Ιντλίμπ στην βορειοδυτική Συρία.

Αν η εκτίμηση είναι ακριβής, αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη κωμόπολη έχει υποφέρει από τον συριακό εμφύλιο. Εκεί υπήρξε παρουσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, αλλά και τζιχαντιστικών ομάδων όπως η Tahrir al-Sham, την οποία βομβάρδισε τον Απρίλιο του 2017 η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία (Al-Masdar, 03/04/2017). Τον Αύγουστο του 2019 ο Συριακός Αραβικός Στρατός ανακατέλαβε την κωμόπολη (SOHR, 11/08/2019) και αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.