Χωρίς περιστροφές να γκρεμίσουμε του πύργους της Βαβέλ

Έχουμε παρακολουθήσει με πολλή προσοχή την τηλεοπτική εκπομπή «ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ» στο «Σίγμα», με κεντρικό θέμα «Η οικονομία στον κυκλώνα της πανδημίας», με τη δημοσιογράφο Πέτρα Αργυρού και καλεσμένους τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, τον πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, τον τέως αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργο Συρίχα, τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ και τον γενικό γραμματέα της ΣΕΚ. Ομολογώ πως η συζήτηση κύλησε σε πολιτισμένα επίπεδα με πειστικές και ειλικρινείς τοποθετήσεις. Τέθηκαν και απαντήθηκαν με παρρησία και χωρίς υπεκφυγές καίρια ερωτήματα, που αφορούν κρίσιμες πτυχές της κυπριακής οικονομίας , της αγοράς εργασίας, της κοινωνικής συνοχής και όχι μόνο. Παρατηρήσαμε ότι στο πρόσωπο των καλεσμένων ήταν ευδιάκριτη η έγνοια και η ανησυχία για το τι ξημερώνει αύριο στον κοινωνικοοικονομικό ορίζοντα της χώρας, η οποία πλήττεται ανελέητα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και τη λερναία ύδρα της διαφθοράς. Οι διαπιστώσεις που καταγράφηκαν και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την όντως ενδιαφέρουσα συζήτηση επιβεβαιώνουν «πανηγυρικά» αυτά που πολλές φορές επισημάναμε, ότι στην Κύπρο τα διαπλεκόμενα συμφέροντα κάπου εφάπτονται, εξ ου και αλληλοκαλύπτονται, επιφέροντας σοβαρότατα πλήγματα στο αξιακό μας σύστημα. Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η κοινή συνισταμένη των καταληκτικών θέσεων όλων των ομιλητών, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τρεις σημαδιακούς όρους . Μεταρρυθμίσεις – Εποπτεία - Πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Οι τρεις αυτές λέξεις – κλειδί θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσουν σύντομα ουσιαστικό περιεχόμενο, προκειμένου να φωτίσουν τις σκοτεινές πτυχές της σημερινής κοινωνικοοικονομικής ζωής, με ελπίδα το ξημέρωμα ενός ελπιδοφόρου αύριο. Επεξηγηματικά:

1 Μεταρρυθμίσεις: Εφαρμογή ρηξικέλευθων μέτρων για εξυγίανση του κομματικού βίου και εδραίωση του πολιτικού πολιτισμού, αναμόρφωση της Δικαιοσύνης, υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και μεταρρύθμιση των δομών του κράτους, υιοθετώντας την αρχή της ισοπολιτείας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

2 Εποπτεία: Αυστηρή και αποτελεσματική εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και των νευραλγικών θεσμών του κράτους με ασφαλιστική δικλίδα την εφαρμογή των νομοθεσιών και εξάλειψη κάθε μαύρης τρύπας στο νομοθετικό πλαίσιο, με σκοπό την πάταξη του δίδυμου εφιάλτη της διαφθοράς – διαπλοκής.

3 Πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης: Εφαρμογή χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση νέου ευφάνταστου προτύπου ανάπτυξης με σταδιακή απεξάρτηση από τον σφιχτό εναγκαλισμό του τομέα τουρισμού - υπηρεσιών και ταυτόχρονη προώθηση του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της υψηλής τεχνολογίας, αξιοποιώντας στο έπακρον το ταλαντούχο ντόπιο εργατικό δυναμικό, με παράλληλη εφαρμογή αξιόπιστου προγράμματος προσέλκυσης επενδύσεων για ισχυρή στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της αειφορίας.

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι φορείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής και των παραγωγικών τάξεων αντιτάχθηκαν έστω και αργά στο κατάπτυστο επενδυτικό πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων», που έπληξε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρα μας στο εξωτερικό και ιδίως στους εταίρους μας στην Ευρωπαική Ένωση. Είναι αισιόδοξο το γεγονός πως η ευρεία βάση της κοινωνίας των πολιτών άρχισε να αντιλαμβάνεται τα βρόμικα παιχνίδια που οι πολιτικοί καιροσκόποι και οικονομικοί κερδοσκόποι παίζουν εδώ και καιρό σε βάρος των κοινωνικών συμφερόντων. Αναμφίβολα, σε αυτήν τη θετική εξέλιξη καταλυτικό ρόλο έχει διαδραματίσει η αποκάλυψη βρόμικων κυκλωμάτων, όπως τα «χρυσά διαβατήρια», απεχθών φαινομένων τύπου σφαγείου «CYPRA» και «στάβλων του Αυγείου» ποδοσφαιρικού αρώματος.

Εν τέλει, το μέγα ζητούμενο για να προκόψει ο τόπος είναι, οι πολίτες να αντιδράσουν συγκροτημένα, γκρεμίζοντας τους κάθε λογής «πύργους της Βαβέλ» που μολύνουν τη Λεμεσό και άλλες πόλεις της Κύπρου και με όπλο το τρίπτυχο χρυσό διαβατήριο της τιμιότητας, του ήθους και της αξιοσύνης να κτίσουμε ένα ισχυρό αξιακό σύστημα, που θα βγάλει την κοινωνία και τη χώρα από τον σημερινό βάλτο. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι δυνάμεις της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού και της τίμιας επειχειρηματικότητας καλούνται να παίξουν πρωτοποριακό και πρωταγωνιστικό ρόλο.

*Δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού iep.org.cy