Έγκλημα

Avrupa: Πυρομαχικά της ISIS πίσω από την έκρηξη στον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας το 2019

Έγγραφα που διέρρευσαν από το 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο Άγκυρας αποκάλυψαν ότι επιχειρήθηκε να συγκαλυφθούν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν παρείχε όπλα στους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. Η σχέση με την έκρηξη στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο τον Σεπτέμβριο του 2019.

Κάτω από τον τίτλο «Καταστράφηκαν αποδεικτικά στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους», η Avrupa (30/12/2020), σύμφωνα με μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι έγγραφα που διέρρευσαν από το 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο Άγκυρας αποκάλυψαν ότι επιχειρήθηκε να συγκαλυφθούν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν παρείχε όπλα στους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η σουηδική ιστοσελίδα «Nordic Monitor» παρουσιάζονται νέα στοιχεία που δείχνουν την σχέση του Έρντογαν με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Συρία και στο Ιράκ και αναφέρεται ότι προκλήθηκαν εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών του τουρκικού στρατού στις πόλεις Αφιόν Καράχισαρ και Ούρφα που μπέρδεψαν και κατέστρεψαν αποδεικτικά στοιχεία.

Σε παραδοχή που προέβη ενώπιον του Δικαστηρίου ο Ταγματάρχης Αχμέτ Οζκάν, επικεφαλής του Κέντρου Αξιολόγησης της Υπηρεσίας Πληροφοριών του τουρκικού στρατού, επισημάνθηκε η σχέση του τουρκικού καθεστώτος με το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως ISIS, και αναφέρθηκε ότι η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών την νύχτα της 12ης προς 13 Σεπτεμβρίου στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο Κερύνειας το 2019 σκοπό είχε την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων.

Στην είδηση σημειώνεται ότι όλοι γνωρίζουν πως τήρηση αρχείων είναι ένα ευαίσθητο θέμα στον τουρκικό στρατό και ότι χρειάζονται εκθέσεις για να μπορεί να σβηστεί από το στοκ το αρχείο ακόμα και του μικρότερου εξοπλισμού.

Αναφέρεται ότι τραυματίστηκαν 16 στρατιώτες στην έκρηξη, η οποία έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2019 στην περιοχή Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας στην αποθήκη πυρομαχικών της Διοίκησης της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Σχετικά με την έκρηξη στην αποθήκη του τουρκικού στρατού στον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας, το «SigmaLive» (12/09/2019) είχε δημοσιεύσει τότε βίντεο από την έκρηξη. Ο τότε ψευδοπρωθυπουργός του αποσχιστικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται περί σαμποτάζ. Ενάμιση μήνα μετά τις διαδοχικές εκρήξεις, οι «τ/κ δυνάμεις ασφαλείας» όπως αποκαλείται ο κατοχικός στρατός της Τουρκίας, δημοσιοποίησαν έκθεση όπου αναφερόταν πως η έκρηξη δεν οφειλόταν ούτε σε φωτιά ούτε σε σαμποτάζ, αλλά σε τεχνικούς λόγους, τους οποίους δεν ανέφερε.

Το συμβάν είχε γίνει και από τις εκρήξεις είχαν τραυματισθεί πάνω από 10 άτομα και πυρομαχικά είχαν εκσφενδονισθεί σε ακτίνα 200 στρεμμάτων, ενώ για την έρευνα είχε έρθει στα κατεχόμενα ειδική ομάδα από την Τουρκία.