Υγεία

Ακτίδα ελπίδας τα εμβόλια

Στη χώρα μας αναμένεται να φτάσουν περί τα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου 2021 και οι πρώτες δόσεις θα απευθύνονται σε περίπου 25 χιλιάδες συμπολίτες μας

Ακτίδα φωτός και αισιοδοξίας πρόβαλε αυτήν την εβδομάδα όσον αφορά την πορεία της πανδημίας του Covid-19, μετά τις ανακοινώσεις των χωρών που αρχίζουν από αυτόν το μήνα τους εμβολιασμούς των πολιτών. Πρώτη στον χορό μπήκε η Βρετανία, ενώ την ακολουθούν κατά πόδας οι ΗΠΑ, που κι αυτές περί τα μέσα Δεκεμβρίου θα προχωρήσουν με τους πρώτους εμβολιασμούς. Όσον αφορά τη χώρα μας, η Κυβέρνηση ετοίμασε συγκεκριμένο εμβολιαστικό πλάνο, σύμφωνα με το οποίο τα πρώτα εμβόλια αναμένονται να φτάσουν στο νησί μέχρι το τέλος του έτους ή ακόμα και αρχές του 2021. Οι πρώτες δόσεις θα απευθύνονται σε περίπου 25 χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα.

Πρώτο βήμα από Βρετανία και ΗΠΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την ερχόμενη εβδομάδα. Το σκεύασμα των δύο εταιρειών, καθώς και ακόμη ένα από τη Moderna - και τα δύο βασίζονται σε νέα τεχνολογία - βρίσκονται πολύ κοντά στο να αποκτήσουν παρόμοια έγκριση τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Άλλα εμβολιαστικά σκευάσματα υπό παραγωγή από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τη Novavax και την Johnson & Johnson βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο δοκιμών, με πιθανή την έγκρισή τους εντός των επόμενων μηνών.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι από τις 11 Δεκεμβρίου θα μπορούν να ξεκινήσουν οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα συγκληθεί στις 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει την αίτηση έγκρισης για «έκτακτη χρήση» του εμβολίου της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech. Στο πλαίσιο αυτό, η Pfizer στοχεύει, εφόσον λάβει την έγκριση των αμερικανικών Αρχών, να εμβολιάσει περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικανούς έως τα τέλη του 2020. Στο μεταξύ, πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί των Αμερικανών και με το εμβόλιο της Moderna, η οποία κατέθεσε σχετική αίτηση στον FDA, που θα συνεδριάσει για να την εξετάσει στις 17 Δεκεμβρίου και αναμένεται να εκδώσει άμεσα την τελική απόφαση.

Τα πρώτα εμβόλια στην Κύπρο

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, η πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer αναμένεται να φτάσει περί τα τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου. Όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο αρμόδιος Υπουργός, η Κύπρος θα παραλάβει εμβόλια, αν όχι την ίδια μέρα, την ίδια εβδομάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρώτες δόσεις θα απευθύνονται σε περίπου 25 χιλιάδες συμπολίτες μας. Πιο συγκεκριμένα, θα παραληφθούν 48.955 δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δυο δόσεις και πρώτοι θα το λάβουν επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής. Στην ίδια παρέμβαση ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρέπει να περάσουν δυο εβδομάδες μεταξύ των δύο δόσεων και πρέπει να περάσει μια βδομάδα μετά τη δεύτερη δόση για να υπάρχει 100% ανοσία. Η χώρα μας έχει προμηθευτεί από την εταιρεία Pfizer δυο υπερκαταψύκτες για αποθήκευση των εμβολίων της εταιρείας, αφού πρόκειται για τα πιο «ευαίσθητα» εμβόλια ως προς την αποθήκευσή τους, μιας και απαιτούν ειδικές συνθήκες. Η εταιρεία δίνει κατευθυντήριες οδηγίες στις χώρες τόσο για το πώς θα αποθηκεύσουν τα εμβόλια όσο και για το πώς θα τα παραλάβουν και θα τα διανείμουν. Οι δυο υπερκαταψύκτες θα βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Οι τρεις κατηγορίες προτεραιότητας

Σύμφωνα με το εμβολιαστικό πλάνο της Κυβέρνησης, προτεραιότητα, πέραν των επαγγελματιών υγείας, επίσης θα έχουν μέλη από άλλες ομάδες που πάλι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εμβολιαστικό πλάνο της Κυβέρνησης, προτεραιότητα έχουν οι επαγγελματίες υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενήλικες με μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19, όπως άτομα άνω των 65 ετών, άτομα που διαμένουν σε μονάδες χρόνιας φροντίδας, ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, παχυσαρκία (BMI >30), χρόνια νεφρική νόσο, καρκίνο (έως και 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας), νοσήματα που προκαλούν σοβαρή ανοσοκαταστολή και άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως επίσης εργαζόμενοι πρώτης γραμμής/essential workers όπως στρατιωτικοί, στρατευόμενοι, αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας, εργαζόμενοι στα σώματα προστασίας του πολίτη, πρώτοι ανταποκριτές/εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα χρονίως πασχόντων, εργαζόμενοι σε κλειστές δομές (φυλακές, στρατόπεδα, μετανάστες) και εργαζόμενοι στην αλυσίδα τροφίμων.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτικό. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, εφόσον πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού. Θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός εμβολιασμού μέσω των Κέντρων Εμβολιασμών που υπάρχουν ήδη στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα και τις τμηματικές παραδόσεις των εμβολίων σε συνδυασμό με την ιεράρχηση των κατηγοριών που θα πρέπει να το λάβουν πρώτοι. Η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό παραγωγής της κάθε εταιρείας, ενώ η μεταφορά και φύλαξή τους θα γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα δώσει η παρασκευάστρια εταιρεία κατά την αδειόδότησή τους.

Σύμφωνα με το πλάνο παράδοσης ποσοτήτων των εμβολίων από τη Pfizer αναμένονται 48.955 εμβόλια μέχρι το τέλος του έτους, 78.327 το 1ο τρίμηνο του 2021, 117.491 το 2ο, 146.864 το 3ο τρίμηνο. Από την Astra Zeneca αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους 119.204 εμβόλια, 158.939 το 1ο τρίμηνο του 2021, 119.204 το 2ο τρίμηνο, 79.470 το 3ο, 317.878 το 4ο τρίμηνο του 2021, 158.939 το 1ο τρίμηνο του 2022 και 238.409 το 2ο τρίμηνο του 2022. Από την JJ (JANSSEN) το 2ο τρίμηνο του 2021 αναμένονται 55.000 εμβόλια, το 3ο τρίμηνο 120.000 και το 4ο τρίμηνο 25.000.

«Είναι η αρχή του τέλους»

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί τα χαρμόσυνα νέα για έναρξη των εμβολιασμών σε κάποιες χώρες να δίνουν μιαν ακτίδα αισιοδοξίας, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε στο νου πως η μάχη με την πανδημία είναι μαραθώνιος και δεν τελειώνει έτσι απλά. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας στο ΣΙΓΜΑ την περασμένη Τετάρτη, πρόκειται για την αρχή του τέλους. «Είναι ενθαρρυντικά τα νέα, είναι ένα παράθυρο ελπίδας, ωστόσο, έχουμε ακόμη αρκετούς μήνες μπροστά μας μέχρι να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη και να πούμε με ασφάλεια ότι δεν κινδυνεύουμε», είπε. Να ξέρουμε, τόνισε, ότι μας περιμένουν ακόμη 3-4 μήνες. «Είναι ένας μαραθώνιος και οφείλουμε να τερματίσουμε όλοι», ανέφερε καταληκτικά.