Αναλύσεις

Αυστηρότερα μέτρα σαν… χριστουγεννιάτικος μποναμάς

Όλα τα σενάρια παίζουν για τις γιορτές, με το σκηνικό να ξεκαθαρίζει παραμονές Χριστουγέννων - Το σίγουρο είναι πως αν θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα ή όχι, εξαρτάται πάντοτε από εμάς

Το άκουσμα των τριψήφιων αριθμών καταντά τραγική συνήθεια πια. Τα νούμερα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τριπλασιάστηκαν και οι φόβοι για την κατάληψη των ΜΕΘ από περιστατικά Covid-19 γίνονται πραγματικότητα, με τις ελπίδες για χαλάρωση ενόψει των εορτών να εξανεμίζονται.

Οι ειδικοί δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες ημέρες. Η ευλαβική όμως τήρηση των ισχυόντων μέτρων πρέπει να γίνει κουλτούρα μας, αν θέλουμε να δούμε μιαν άσπρη και γιορτινή ημέρα. Ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης μίλησε στη «Σημερινή» για τη σημερινή δυσάρεστη επιδημιολογική εικόνα, τονίζοντας πως όλα είναι πιθανά, αν η εικόνα παραμείνει ως έχει.

Τα πλάνα μετά τις 13 Δεκεμβρίου

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε ερώτηση για το αν θα αλλάξουν τα ισχύοντα μέτρα στις 13 Δεκεμβρίου, ανέφερε πως «μέχρι στιγμής τα μόνα πλάνα που υπάρχουν είναι αυτά που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα εφαρμοστούν, αν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει».

Η παρούσα κατάσταση και το σύντομο διάστημα εφαρμογής των νέων μέτρων δεν επιτρέπουν προβλέψεις, όπως ξεκαθάρισε ο Δρ Καραγιάννης. «Πρέπει να δούμε προσεχτικά πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αφού τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ενθαρρυντικός. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε, γιατί και της Λεμεσού τώρα φαίνονται τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί, την τρίτη εβδομάδα. Για τα μέτρα που λήφθηκαν παγκυπρίως, ακόμη τώρα έχει μια εβδομάδα, άρα ίσως την άλλη θα δείξει».

Κληθείς να σχολιάσει την παράταση των μέτρων στην Ελλάδα, ο Δρ Καραγιάννης εξήγησε ότι η παράταση των μέτρων δείχνει τη δυσχερή θέση στην οποία περιήλθε η χώρα. «Οι εντατικές εκεί είναι γεμάτες, δεν μπορούν να το ρισκάρουν να προκύψει ένα ακόμη ξέσπασμα της πανδημίας. Η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες περίπου που έχει εισέλθει σε ένα ολικό lockdown, αλλά η διάδοση είναι τέτοια, που θα πάρει περισσότερο χρονικό διάστημα για να ελεγχθεί. Θέλει τον χρόνο του, όπως και σε μας. Πολλοί νομίζουν ότι βάλαμε τα μέτρα και την επόμενη εβδομάδα θα δούμε διαφορά. Δεν είναι έτσι, ο ιός θέλει 15 μέρες να περάσει, τις 10 μέρες είναι μεταδοτικός, επομένως τα πράγματα σκουραίνουν όταν έχεις πολλούς θετικούς».

Ο Κύπριος είναι αστάθμητος παράγοντας

Η διαφοροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας είναι έντονη και προκαλεί διευρυμένη ανησυχία. Το αν αυτή θα εξακολουθήσει να διαφοροποιείται προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, αυτό εξαρτάται απόλυτα από τον καθένα από εμάς, όπως εξήγησε ο καθηγητής μικροβιολογίας. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο ίδιος ο Κύπριος. Αν ο Κύπριος συμμορφωθεί, τότε θα βελτιωθεί η εικόνα μας σίγουρα».

Κάνοντας αναφορά στη συμπεριφορά του κόσμου, ο Δρ Καραγιάννης επισήμανε ότι πλέον πολλοί είναι αυτοί που δεν ακούν και δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις. Αντιλαμβανόμενος την κούραση του κόσμου, υπενθυμίζει πόσο καλά τα πήγαμε στην αρχή, γιατί ακριβώς τηρήθηκαν με ευλάβεια τα μέτρα, σε αντίθεση με τώρα. «Παρατηρώ ότι δεν παροτρύνουμε ούτε τα παιδιά μας να συμπεριφέρονται το ίδιο. Αυτή η κατάσταση όμως θα αλλάξει μόνον όταν αλλάξουμε εμείς στάση, και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό».

Όσον αφορά τη σημερινή εικόνα της Λευκωσίας συγκριτικά με την εικόνα της Λεμεσού πριν από δύο εβδομάδες, ο Δρ Καραγιάννης εξήγησε ότι η κατάσταση στη Λευκωσία δεν μπορεί να παρομοιαστεί με αυτήν της Λεμεσού πριν από τα μέτρα. «Ωστόσο, αν δεν προσέξουμε, τότε ίσως γίνει και χειρότερη».

Θα μπορέσει η Κύπρος να «ξεκλειδώσει»;

Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο της επιβολής αυστηρότερων μέτρων για τον δρα Καραγιάννη. «Κατά την επόμενη εβδομάδα θα δούμε, αν είναι χειρότερη η εικόνα, τότε θα μελετήσουμε προσεχτικά όλα τα ενδεχόμενα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να προκαταληφθεί μια απόφαση, εφόσον για να αξιολογηθούν τα δεδομένα ενός μέτρου θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δέκα με δεκατέσσερεις ημέρες. «Αφού λοιπόν τα τελευταία μέτρα εφαρμόστηκαν την 1η Δεκεμβρίου, θεωρώ ότι στις 13 Δεκέμβρη είναι εξαιρετικά νωρίς να γίνει αξιολόγηση, εγώ όμως πιθανολογώ ότι τα μέτρα αυτά θα επεκταθούν γι’ ακόμη μια εβδομάδα».

Κύριοι παράγοντες για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων παραμένουν ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο αριθμός στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η μείωση στην τοπική αλυσίδα μετάδοσης. Ο Δρ Κωστρίκης τόνισε, εξάλλου, ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία. «Αυτά θέλουμε να προστατεύσουμε αυτήν τη στιγμή. Υπάρχει η τάση να αυξηθούν τα κρούσματα, παρά να μειωθούν. Αυτό οφείλεται και στις καιρικές συνθήκες που ‘σπρώχνουν’ τον κόσμο σε κλειστούς χώρους».