Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η διαμάχη της Πολωνίας και της Ουγγαρίας με τις Βρυξέλλες

Τα καθεστώτα της εξτρεμιστικής δεξιάς της Πολωνίας (PiS) και της Ουγγαρίας (Fidesz) κάτω από τους Kaczynski και Orban, αντίστοιχα, βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη με την ΕΕ και τις λοιπές 25 χώρες της λόγω της παράλογης και της εξτρεμιστικής πολιτικής τους.

Τα κυβερνώντα την Πολωνία και Ουγγαρία κόμματα και καθεστώτα είναι σε διάσταση με την ΕΕ λόγω της συμπεριφοράς τους απέναντί της και της μεταχείρισης της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ από τις δυο χώρες. Η ΕΕ πιστεύει ότι η συμπεριφορά των δυο καθεστώτων δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ένωση (βλ. «U.E: Le non-sens politique de la Pologne et de la Hongrie», Le Monde, 19 Novembre 2020, σελ. 28, κύριο άρθρο).

Από χρόνια υπάρχει αυτή η διαμάχη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παραχωρεί στα κράτη-μέλη της βοήθεια ή δάνεια με ευνοϊκούς όρους και για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Η Πολωνία θα ελάμβανε τέτοια βοήθεια ύψους 160 δισεκατομμυρίων ευρώ (βλ. Jakub Iwaniuk, “Entre Varsovie et l’ue, veto et ultra-souverainisme”, Le Monde, 19 Novembre 2020, σελ. 4). Ο μόνος όρος ήταν να δεχθεί τον σεβασμό του καθεστώτος έναντι της δικαιοσύνης, όπως αναγνωρίζεται από την ΕΕ. Αυτόν τον όρο η Πολωνία και η Ουγγαρία τον απορρίπτουν.

Η στάση αυτή των δυο καθεστώτων έφερε την οργή και την αντίθεση μέσα στις ίδιες τις χώρες τους. Η σύσκεψη των Πρέσβεων στην Πολωνία καταδίκασε τη στάση της πολωνικής κυβέρνησης και την αποκάλεσε «τακτική αυτοκτονίας». Το καθεστώς της Πολωνίας δεν δέχεται τη σύνδεση της απονομής της βοήθειας από την ΕΕ με την αποδοχή από τα κράτη-μέλη των αρχών για τη δικαιοσύνη, όπως αναγνωρίζεται από την ΕΕ. Όχι μόνον αυτό, αλλά προχώρησε και άσκησε βέτο πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή, με τις δυο χώρες να διαφωνούν με βασικές αρχές της ΕΕ, αλλά, την ίδια στιγμή, να παραμένουν μέλη της.

Το ΗΒ αποχώρησε, αφού διαφωνούσε. Δεν μπορείς, όμως, να παραμένεις μέλος και να διαφωνείς. Πρέπει να βρεθεί μια λύση (βλ. Le Monde, κύριο άρθρο, ενθ.).

*Δικηγόρος, πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος.

Υποστηρίξτε τη