Αναλύσεις

Έτσι θέλουν να κρύψουν τη διχοτόμηση

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ απέδειξε ότι δεν υπάρχει κοινό όραμα για λύση του Κυπριακού, κατά τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Ταυτοχρόνως, επιδίωξε να ανοίξει τον δρόμο για τη διχοτόμηση μέσω της πολιτικής ισότητας και της ισότιμης κυριαρχίας, τις οποίες έθεσε επί τάπητος. Και θα πράξει το ίδιο στην περίπτωση που συγκληθεί άτυπη Πενταμερής.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «εκείνο που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να κατοχυρώσει μέσα από τη μορφή της λύσης την έννοια των δύο κρατών και των χωριστών κυριαρχιών, που μπορούν να συνυπάρξουν μαζί και χώρια σε επίπεδο μιας κοινής εκτελεστικής και κάθε άλλης μορφής εξουσίας, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να μην είναι κάτω από την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων σε κανένα συνταγματικό επίπεδο».

Ο κ. Τατάρ διευκρίνισε προς την κ. Λουτ ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικό τους κράτος και ότι δεν πρόκειται να ζήσουν υπό την κυριαρχία άλλων, υπονοώντας τους Ελληνοκυπρίους. Η τουρκική θέση βάζει δύσκολα στην κ. Λουτ, διότι μπορεί μεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει υπαναχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές, τις οποίες ο ίδιος έχει θέσει για τη συμμετοχή του στην Πενταμερή, αλλά, όπως επισήμανε στην εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δεν μπορούν να τεθούν επί τάπητος συνομοσπονδιακές θέσεις ή, τέλος πάντων, ιδέες που δεν είναι στη βάση και στο πλαίσιο των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κινήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί η Λευκωσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

  1. Εφόσον υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, να ζητήσει την ενεργοποίησή τους και να καταθέσει νέα στοιχεία.
  2. Ακόμη και αν δεν αποφασιστούν κυρώσεις στην παρούσα φάση, να υπάρξει ρήτρα για την επιβολή κυρώσεων, εάν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος η Τουρκία δεν αποχωρήσει από την Κυπριακή ΑΟΖ και δεν εγκαταλείψει τις συνομοσπονδιακές της θέσεις ενόψει Πενταμερούς, οι οποίες είναι αντίθετες και με τους όρους εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ και με ό,τι το κεκτημένο της ΕΕ καθορίζει και αναφέρει ρητώς. Ότι, δηλαδή, το μόνο κράτος που αναγνωρίζεται στο νησί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι η Τουρκία οφείλει να την αναγνωρίσει.
  3. Επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Αυτό το μέτρο μπορεί να καλυφθεί κάτω από τη γενικότερη επιθετικότητα και ιμπεριαλιστική πολιτική της Άγκυρας.
  4. Ρήτρα στα συμπεράσματα για άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 42, παράγραφος 7 των Συνθηκών, που προβλέπει ακόμη και τη στρατιωτική στήριξη της ΕΕ, εάν ένα κράτος μέλος της δεχθεί επίθεση από τρίτο κράτος.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.