Παιδεία

Σε ποια μεριά θα «περάσει» το σχοινί

Οι μαθητές δεν κάνουν πίσω, όπως και ο Υπουργός – Δύο μεριές τραβούν το σχοινί για τις τετράμηνες εξετάσεις, την ώρα που τα σχολεία συνεχίζουν ν’ αδειάζουν

Οι μαθητές νιώθουν γι’ ακόμη μια φορά στο περιθώριο. Στο πλευρό τους οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, που βλέπουν ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ακολουθία των διαδικασιών ως έχουν και εισηγούνται τροποποιήσεις, ώστε η χρονιά να βγει όσο γίνεται αλώβητη.

Αποχή για ν’ ακουστούν

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι μαθητές για τις εξετάσεις τετραμήνων, δηλώνοντας με τη δίωρη αποχή από τα μαθήματα που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή, ότι δεν ανέχονται να μη λαμβάνονται υπόψη οι δικές τους απόψεις. Σύμφωνα με την ΠΣΕΜ, λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τα προβλήματα στα σχολεία παραμένουν τεράστια. Η επιστολή που απέστειλαν στον Υπουργό Παιδείας από τις 23 Νοεμβρίου, για λήψη άμεσων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν τα κυριότερα προβλήματα των μαθητών, δεν απαντήθηκε ποτέ. Τα αιτήματα των μαθητών συνοψίζονται στην άμεση μείωση της ύλης, στην αναπροσαρμογή της ύλης των Παγκυπρίων Εξετάσεων λαμβάνοντας υπόψη την ύλη που χάθηκε το περασμένο έτος και στην άμεση αναστολή των εξετάσεων ανά τετράμηνο για τη φετινή χρονιά. Όπως ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, «τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν είναι λίγα και το κυνήγι της ύλης που πρέπει να γίνει από μαθητές και καθηγητές δεν βοηθά στην κατανόηση του μαθήματος».

Σε ένα μήνα και κάτι ψιλά -διάστημα στο οποίο οι δύο εβδομάδες είναι ανενεργές λόγω Χριστουγέννων- οι μαθητές θα κληθούν να εξεταστούν σε αντικείμενα για τα οποία δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς, όπως φωνάζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές. Αν και ο Υπουργός διαβεβαιώνει πως όσοι μαθητές βρίσκονται σε καραντίνα, λαμβάνουν την εκπαίδευση που πρέπει, εντούτοις δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη οι εκπαιδευτικοί. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα είτε συνδεσιμότητας είτε πρόσβασης είτε υλικοτεχνικής υποδομής σε πολλά ακόμη σχολεία. Καθημερινά λαμβάνουμε γραπτώς τις ελλείψεις από τα σχολεία, που είναι βασικές. Θα ήταν εκτός πραγματικότητας αν λέγαμε ότι όλοι οι μαθητές λαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες μάθησης όταν παραμένουν στο σπίτι για 14 τουλάχιστον ημέρες», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Θέμης Πολυβίου, στη «Σημερινή».

Στο πλευρό τους καθηγητές και γονείς

Τον προβληματισμό της εξέφρασε για τις εξετάσεις τετραμήνων η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των μαθητών. Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, κ. Θέμης Πολυβίου, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ανέφερε ότι «φέτος θα μπορούσαν να υπάρξουν τροποποιήσεις στις εξετάσεις, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές και να μη θεωρηθεί ότι αδικείται κανένας μαθητής. Βέβαια το πιο σωστό θα ήταν, όπως είναι οι συνθήκες, η αξιολόγηση να γίνει όπως γινόταν κάθε χρόνο, χωρίς ιδιαίτερες εξετάσεις. Με τα διαγωνίσματα, τα πρότζεκτ κ.λπ».

Η Οργάνωση, παράλληλα, κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των μαθητών, των γονιών αλλά και των εκπαιδευτικών. «Η πρόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη ανησυχία που υπάρχει αυτήν τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, προκαλώντας δικαιολογημένα μεγάλη πίεση και αναστάτωση στους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και πιθανές ανισότητες μεταξύ των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου. Η ΟΕΛΜΕΚ ανησυχεί για το ενδεχόμενο πολλοί μαθητές να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό κατά την περίοδο των εξετάσεων τον Ιανουάριο, γεγονός που με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ πιθανό».

Στην ίδια κατεύθυνση και οι γονείς που οριστικοποιούν τις εισηγήσεις τους και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να τις αποστείλουν στο Υπουργείο. Ανάμεσα σε αυτές είναι η τροποποίηση των εξετάσεων τετραμήνων. «Ο Υπουργός υποστηρίζει ότι, εφόσον είναι νομοθεσία πλέον, εναπόκειται στη Βουλή να τροποποιήσει τη νομοθεσία. Εμείς προτείνουμε όπως οι εξετάσεις γίνουν όχι κεντρικά αλλά από κάθε σχολείο, ώστε να μην αδικηθεί κανένας μαθητής. Δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο σημείο διδαχθείσας ύλης, ακόμη και όσα τμήματα βρίσκονται στο ίδιο σχολείο. Δεν θα είναι έτοιμα όλα τα παιδιά για τις εξετάσεις του Ιανουαρίου. Επίσης, προτείνουμε, το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια και οι Τεχνικές Σχολές λόγω των εξετάσεων, να παραμείνουν ανοιχτά ώστε να γίνεται επανάληψη όπου χρειάζεται».

Αμετακίνητος και ο Υπουργός

Στον αντίποδα των ανησυχιών για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, με ολοένα και περισσότερους μαθητές ν’ απέχουν από τις τάξεις, στέκεται ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ν’ αναβληθούν οι εξετάσεις, καλώντας μάλιστα τους μαθητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη μαθησιακή τους διαδικασία είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω της τηλεκπαίδευσης. Σε δηλώσεις του στο «ΣΙΓΜΑ», ο Υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία των καλύτερων -υπό τις περιστάσεις- συνθηκών φοίτησης. «Είναι απορίας άξιον όταν προσπαθούμε να κερδίσουμε διδακτικό χρόνο, να βρούμε τρόπους να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, τα παιδιά να επιλέγουν να χάνουν τα μαθήματά τους, γιατί εδώ και 3-4 χρόνια η συγκεκριμένη οργάνωση (ΠΣΕΜ) αντιστρατεύεται τον νέο θεσμό αξιολόγησης Πρόκειται για πολιτική θέση, η οποία έχει συζητηθεί επί μακρόν, έχει πάει στη Βουλή, έχει εγκριθεί».

Για την ανησυχία μήπως δεν καλυφθεί η ύλη, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι επιθεωρητές παρακολουθούν τη διδασκαλία, τους εκπαιδευτικούς και την πρόοδο των διδακτικών υπηρεσιών. «Μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου, οι μαθητές δεν έχουν στερηθεί τη διδασκαλία. Σκεφτείτε ότι οι Παγκύπριες έγιναν στη βάση τού τι έχει διδαχθεί. Πέρσι τα καταφέραμε και πιστεύω ότι και φέτος έχουμε τα χρονικά περιθώρια να πετύχουμε».

Όσο για τις ελλείψεις στα σχολεία, που καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι προβλήματα κατά τόπους μπορεί να υπάρχουν. «Όπου υπάρχουν προβλήματα, σπεύδουμε να τα λύσουμε. Όταν λένε, για παράδειγμα, ότι δεν υπάρχουν μικρόφωνα, πραγματικά στεναχωριέμαι γιατί αυτό το ζήτημα είναι εντελώς φανταστικό. Οι διευθύνσεις των σχολείων ξέρουν πολύ καλά ότι έχουν στη διάθεσή τους κάποιους οικονομικούς πόρους, τα μικρόφωνα δεν στοιχίζουν πολλά».

Στη συνολική εικόνα των σχολείων δεν υφίσταται η ανεπάρκεια σε ηλεκτρονικά μέσα, σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό, ο οποίος προχώρησε στην ανακοίνωση μιας μελέτης ενός νέου σχεδίου, για οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών που θέλουν να χρησιμοποιούν δικά τους μέσα.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό, τα κρούσματα στα σχολεία αγγίζουν λιγότερο από 0,5%, καθιστώντας τον σχολικό χώρο ακόμη ασφαλή. «Οι στιγμές όμως παραμένουν κρίσιμες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Μέχρι και 1500 μαθητές εκτός τάξης

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η ΟΕΛΜΕΚ, αυτήν τη στιγμή παραμένουν στο σπίτι περίπου 1.500 μαθητές. «Αυτήν τη στιγμή παραμένουν στο σπίτι ίσως 1.500 μαθητές, από τους οποίους περισσότεροι από 550 είναι θετικοί στον ιό. Τα σχολεία τείνουν να γίνουν εστία μόλυνσης». Τους ίδιους αριθμούς υπολογίζει μέχρι να ολοκληρωθεί η συλλογή στοιχείων και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων, αυτή γίνεται πιστά από εκπαιδευτικούς και υπόλοιπο προσωπικό, έστω κι αν διαφοροποιούνται συχνά-πυκνά. Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι τα πρωτόκολλα τροποποιούνται συνέχεια με τον κίνδυνο να μην εφαρμόζουν όλοι τα τελευταία ανανεωμένα. «Στην αρχή όταν ξεκίνησε όλο αυτό και συναντηθήκαμε με τους επιδημιολόγους και τον Υπουργό, μας ειπώθηκε ότι όταν περάσουν οι 14 ημέρες κατά τις οποίες κάποιος είναι στο σπίτι είτε ως κρούσμα είτε ως επαφή, θα πρέπει να λαμβάνει χαρτί από το Υπουργείο Υγείας ότι προχώρησε σε διενέργεια τεστ και βγήκε αρνητικό. Μόνο έτσι είχε το δικαίωμα επιστροφής στο σχολείο. Τις τελευταίες 10 ημέρες έχει αλλάξει, χωρίς να αποσταλεί προηγουμένως επίσημη εγκύκλιος και ισχύει το ότι αν ένας είναι κρούσμα ή επαφή, μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μόνο με τη βεβαίωση του προσωπικού του ιατρού. Και μας ρωτούν οι συνάδελφοι ποιο από τα δύο θα εφαρμόσουμε».

Τι γίνεται με τα rapid tests στα σχολεία

Η διαβεβαίωση για τη διενέργεια των γρήγορων τεστ και στα σχολεία παρέμεινε μέχρι στιγμής ως απλή πρόταση, με τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς να αποστέλλουν εκ νέου επιστολή στον Υπουργό ζητώντας άμεση διευθέτηση του θέματος. Συγκεκριμένα, η ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε ότι, σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό στις 22 Οκτωβρίου, υποβλήθηκε αίτημα για άμεση διενέργεια μαζικών και δωρεάν τεστ στα σχολεία όπου εντοπίζονται κρούσματα. Ενώ είχε αναφερθεί από μεριάς Υπουργείου ότι με την εισαγωγή των γρήγορων αυτών τεστ στην Κύπρο, θα προχωρούσε η διενέργεια των συγκεκριμένων τεστ στα σχολεία. Τα rapid tests έχουν εισαχθεί και διενεργούνται μαζικά στον πληθυσμό, όμως δεν έχουν συμπεριληφθεί τα σχολεία στη διενέργεια της εξέτασης αυτής και η οργάνωση καλεί τον Υπουργό όπως προχωρήσει άμεσα στη συμπερίληψη των σχολείων στη μαζική διενέργεια rapid tests.

Η απάντηση από τον Υπουργό δόθηκε άμεσα. Στην επιστολή προς τους εκπαιδευτικούς, αναφέρεται ότι το Υπουργείο έχει όντως εξασφαλίσει αριθμό διαγνωστικών ελέγχων ταχείας διεκπεραίωσης, αλλά ο λόγος που μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει διαθέσιμο εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζεται. Παρά ταύτα, συνεχίζεται το πρόγραμμα μοριακών ελέγχων. Το ΥΠΠΑΝ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, ώστε οι σχολικοί ιατρικοί επισκέπτες να τύχουν της απαραίτητης εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και πρακτικής άσκησης, για να μπορούν να διενεργήσουν τεστ αντιγόνων.