Παραπολιτικά

Μπας και δεν ήμασταν έτοιμοι το 1960;

Σκίζει η διαφθορά και ατιμωρησία στη μακαρία νήσο των… Αγίων. Σε μια νήσο των 800.000 ιθαγενών κατοίκων, που ισοδυναμούν σχεδόν με τον πληθυσμό δύο δημαρχιακών περιοχών του Λονδίνου (π.χ. Μπάρνετ και Ένφιλτ, όπου ζει παρεμπιπτόντως και μεγάλη κυπριακή ομογένεια), δεν υπάρχει γειτονιά που να μην έχει πτυχιούχους δόκτορες και δικηγόρους. Αλλά, σε 60 χρόνια υποτιθέμενου «ανεξάρτητου κράτους» η διαφθορά θριάμβευσε από πάνω μέχρι κάτω σε τέτοιο βαθμό, που δεν μαζεύεται. Τι πεντόλιρα, τι χρηματιστήρια, τι Μαρί, τι τράπεζες, τι Συνεργατισμοί, τι διαβατήρια... Ιστορίες για αγρίους και πάει η ιστορία λέγοντας.

Σήμερα τους φταίει ο Γενικός Ελεγκτής του κράτους, γιατί ο άνθρωπος κάνει τη δουλειά του και εκθέτει όσους απαξιώνουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Ελέγχει το κράτος και τους λειτουργούς του. Μη εξαιρουμένων Γενικών Εισαγγελέων, Βουλευτών και Υπουργών και του ιδίου του Προέδρου. Έτσι λειτουργούν τα δημοκρατικά κράτη. Μα επιτρέπονται τέτοια πράγματα στην Κυπριακή Δημοκρατία εν έτει 2020; Όχι. Εδώ θα δέρνεις το σάμα και όχι τον γάιδαρο για… συμμόρφωση!

Τελικά, διερωτάται ένας καμιά φορά, μπας και δεν ήμασταν έτοιμοι το 1960 -οι κατά τα άλλα μορφωμένοι, αριστούχοι των καλύτερων πανεπιστημίων και Lincoln’s Inn- για έστω και την ψευτο-ανεξαρτησία που μας έδωσαν οι αποικιοκράτες;

Φανούλα Αργυρού