Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ώρα ξεσηκωμού των υγιών και τίμιων δυνάμεων του λαού

Είναι καθολική πεποίθηση ότι στη μικρή και ημικατεχόμενη πατρίδα μας η πολιτική και κομματική ζωή έχουν φθάσει σε έσχατα όρια σήψης και απαξίωσης. Η κομματοκρατία, που εδώ και χρόνια εκτρέφει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, έχει εκθεμελιώσει το αξιακό σύστημα, κλονίζοντας επικίνδυνα τη σχέση πολίτη – κράτους. Οι κρατούντες πλουτοκράτορες σκοτώνουν, εν μέσω πανδημίας, μάλιστα, την όποια προοπτική ανάπτυξης πουλώντας πατρίδα μέσω χρυσών διαβατηρίων και όχι μόνο, για να πολλαπλασιάσουν την περιουσία τους. Οι αντιπολιτευόμενοι επιχειρούν «απεγνωσμένα» να μας σώσουν, από τους κλεφτοκράτορες, ξεχνώντας ότι και οι ίδιοι, όταν βρισκόντουσαν στην εξουσία, έκανα τα ίδια ή και χειρότερα, ακολουθώντας βέβαια τη δική τους μεθοδολογία.

Αναντίλεκτα, γενεσιουργός αιτία της αποκαρδιωτικής κατάστασης που βιώνουμε σήμερα ως πολίτες της ημικατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το πελατειακό κράτος, που κατακρεουργεί βάναυσα τις αξίες της ισοπολιτείας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός πως η κοινωνία μας σύρθηκε στην ανηθικότητα, ενώ η αιμάσσουσα πατρίδα αδυνατεί να ορθώσει ανάστημα σε εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Κοντολογίς, βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης του αξιακού συστήματος, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις για την κοινωνικοοικονομική ζωή και την έκβαση του εθνικού μας ζητήματος. Ως κράτος χάσαμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη, αλλά και στα μάτια των όποιων συμμάχων μας, σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία επισυμβαίνουν κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή μας. Σε μια περίοδο που ο ερντογανικός επεκτατισμός, ο ισλαμοφασισμός και άλλες ασύμμετρες απειλές τείνουν να μας καθυποτάξουν, κτυπούμε δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου προειδοποιώντας ότι ο τόπος δεν αντέχει άλλο διεφθαρμένες πολιτικές, κομματικές και πολιτειακές ηγεσίες. Τα φτωχοποιημένα πλατιά στρώματα του λαού και οι καθημαγμένοι νοικοκυραίοι υψώνουν λευκή σημαία, μη μπορώντας να σηκώσουν άλλο το οικονομικό βάρος. Με άλλα λόγια, η Κύπρος δηλώνει «πανέτοιμη» να παραδοθεί αμαχητί στον σφιχτό εναγκαλισμό των ντόπιων και ξένων εμπόρων των λαών, αλλά και στις δαγκάνες του αιμοσταγούς «Αττίλα». Αυτό, επιβεβαιώνουν άλλωστε, η απαθέστατη στάση των πολιτών και των οργανωμένων κοινωνικών φορέων στην εισβολή του Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και η απουσία αντίστασης στην κλίκα των αδίστακτων πολιτικών καιροσκόπων και οικονομικών κερδοσκόπων, που μετέτρεψαν τα κόμματα σε εταιρείες απεριόριστης ανευθυνότητας και την πολιτική εξουσία σε όμιλο εταιρειών για να απομυζούν τον ιδρώτα των εργαζομένων και να νέμονται ανενόχλητοι τον παραγόμενο πλούτο.

Το μείζον ζητούμενο αυτήν την ώρα είναι η συγκροτημένη αντίδραση των αξιοπρεπών και ελεύθερων πολιτών, δηλαδή αυτών που δεν είναι κομματικά εξαρτήματα αλλά εμφορούνται από αίσθημα ευθύνης έναντι του συνόλου, για να γκρεμισθεί το αχρείο σύστημα της πλουτοκρατίας και της διαπλοκής, το οποίο συντηρούν και εκτρέφουν τα μεγάλα κόμματα. Οι ευϋπόληπτοι πολίτες, που δεν ανέχονται τους ρουσφετολόγους, επιτήδειους, ατομικιστές, κομπιδανόρους, δημαγωγούς, ανεύθυνους, αλαζόνες, υποκριτές, συμφεροντολόγους, κόλακες, σφουγγοκωλάριους, ρουφιάνους και λοιπούς μασκοφόρους της δημοκρατίας, να σηκωθούν από τον καναπέ πρωταγωνιστώντας σε αγώνα για διάσωση της πατρίδας. Η πραγματική δημοκρατία, η εθνική ελευθερία και η ευδαιμονία θεμελιώνονται επάνω στην αρετή και στον δίκαιο νόμο, στην πολιτική ελευθερία, στο ήθος και την αναπτυγμένη συνείδηση ευθύνης. Η δημοκρατική πολιτεία θεμελιώνεται επάνω στην τιμιότητα. Τούτη την ώρα της κρίσης και της αβεβαιότητας, που όλα γύρω μας τα σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει η φαυλοκρατία, είναι ευθύνη των υγιών και τίμιων δυνάμεων του λαού να υψώσουν τη σημαία του ανυποχώρητου αγώνα, για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο. Ας διδαχθούμε επιτέλους από τον George Orwel, πως «ένας λαός που εκλέγει διεφθαρμένους, κλέφτες, προδότες και απατεώνες δεν είναι θύμα. Είναι συνεργός τους»!

*Δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού iep.org.cy

Υποστηρίξτε τη