Αναλύσεις

«Πλήρωσαν» τα σπασμένα μένοντας απλήρωτοι: 2 χρόνια χωρίς μισθούς οι εργαζόμενοι της J&P

Τα προβλήματα της J&P Overseas «πληρώνουν» σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας στη Σαουδική Αραβία που παραμένουν απλήρωτοι σε εποχές καραντίνας και σκληρής οικονομικής ύφεσης. Μέσα από νομικές επιπλοκές δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, ενώ δεν τους έχουν καταβληθεί ούτε οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Συζήτηση για το ζήτημα των εργαζομένων της J&P (Ιωάννου & Παρασκευαΐδης) Σαουδικής Αραβίας, που παραμένουν εδώ και δύο και επιπλέον χρόνια απλήρωτοι και ορισμένοι χωρίς πρόσβαση σε ανεργιακό, έγινε χθες (08/12) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας έπειτα από εγγραφή του θέματος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ.

Ταυτόχρονα, παιδιά των εργαζομένων παρευρέθηκαν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο, όπου στεγάζεται προσωρινά η Βουλή των Αντιπροσώπων, τα οποία με οργισμένες αναρτήσεις τους εξηγούν πως αυτή η κατάσταση επηρεάζει δυσμενώς το παρόν και το μέλλον τους.

Υπολογίζεται πως αυτή η κατάσταση επηρεάζει συνολικά 160 οικογένειες.

jp1.jpg

Εργοδότες που «δεν εντοπίζονται»

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Κατερίνα Καλογήρου, θυγατέρα ενός εκ των εργαζομένων, δημοσίευσε φωτογραφίες από την Βουλή και έγραψε:

kater1.JPG

Δεν έβαζαν ούτε κοινωνικές ασφαλίσεις

Εκτός από το γεγονός πως έμεναν απλήρωτοι, οι υπαλλήλοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη όταν επέστρεψαν στην Κύπρο. Όταν πήγαν να εγγραφούν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ανεργιακό ανακάλυψαν πως δεν είχαν κατατεθεί τα όσα συνείσφεραν.

Όπως εξήγησε στη «Σημερινή Online» ο Γεώργιος Χρίστου, εκπρόσωπος της ομαδας εργαζομένων της J&P στο εξωτερικό, η εταιρεία ήταν γραμμένη ως «J&P Saudi Arabia» στην Σαουδική Αραβία. Αυτή με τη σειρά της ήταν θυγατρική της J&P Overseas που είναι γραμμένη στη νήσο Γκέρνσεϊ, ενός εκ των αγγλονορμανδικών «Νήσων της Μάγχης».

Οι υπαλλήλοι πληρώνονταν με διαφορετικά καθεστώτα και έτσι τα χρωστούμενα ποικίλλουν για τον καθένα, από 6 μέχρι 14 μήνες, αναλόγως της περίπτωσης. Συνολικά όμως, είναι από τον Νοέμβριο του 2018 που περιμένουν τα δεδουλευμένα τους. Κάποιοι που εργάστηκαν για πάνω από 20 χρόνια στην εταιρεία φαίνεται πως έχασαν και τις αποζημιώσεις τους. Επιπλέον, κάθε μήνα, όπως μας εξήγησε, αποκόπτονταν τα λεφτά από τους μισθούς των εργαζομένων νοουμένου πως θα καταβάλλονταν εκ μέρους τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Όταν επιστρέψαμε και δεν μπορούσαμε να γραφτούμε για ανεργιακό, εμείς σιγά-σιγά μάθαμε τη διαδικασία. Έστελναν τα λεφτά στην "Ten Group", εταιρεία δικών τους συμφερόντων που είναι εγγεγγραμένη στην Κύπρο με σκοπό να κατατεθούν αυτά τα λεφτά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Διατηρούσαν μάλιστα και μητρώο. Η μια εταιρεία μας παρέπεμπε στην άλλη για το που πήγαν τα λεφτά. Για κάποιους δεν μπήκαν καθόλου εισφορές από το 2017 και για άλλους από το 2018. Εμείς δεν ξέρουμε ακόμα που χάθηκαν αυτές οι εισφορές», είπε ο κ. Χρίστου.

Με άλλα λόγια, εκτός του ότι ήταν απλήρωτοι για μήνες, δεν μπορούσαν καν να διεκδικήσουν ανεργιακό. Αποτάθηκαν σε όλους τους αρμοδίους, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων που προσπάθησε να βοηθήσει, αλλά λόγω του ιδιότυπου νομικού καθεστώτος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

jp3.jpg

Ο κ. Χρίστου σημείωσε πως όταν το πρόβλημα έφτασε στην Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, και παρά το ότι δεν ήταν πρόβλημα του ίδιου του κράτους, υπέβαλε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία εγκρίθηκε, για παροχή βοηθήματος ύψους €30,000. Αυτό, υπογραμμίζει ο κ. Χρίστου, έγινε με καλή προαίρεση της κ. Αιμιλιανίδου και έτσι δόθηκαν κάποια μικροποσά σε δικαούχους που τα είχαν ανάγκη.

Ωστόσο, πολλοί εξ αυτών των εργαζομένων παραμένουν σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους.

Νομικά παραθυράκια

Με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ το θέμα ενεγράφη αυτεπάγγελτα για συζήτηση στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η πρωτοβουλία ανήκει στους Βουλευτές του ΑΚΕΛ Αντρέα Φακοντή (Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας), Ευανθία Σάββα και Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά.

Σε δηλώσεις της στη «Σημερινή Online», η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ευανθία Σάββα ανέφερε πως με βάση τα όσα συζητήθηκαν χθες Τρίτη (08/12) στη Βουλή, η εταιρεία αυτή δεν είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο αλλά στη νήσο Γκέρνσεϊ. Ως εκ τούτου, οι απλήρωτοι υπαλλήλοι της δεν έχουν δικαίωμα να προσφύγουν σε δικαστήριο στην Κύπρο για να κλιμακώσουν την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

x12.jpg

«Με αυτό τον τρόπο έχουν δεθεί τα χέρια των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να μείνουν ξεκρέμαστοι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σάββα.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων ανέφερε στους Βουλευτές πως τα χρωστούμενα υπολογίζονται σε €12-13 εκατομμύρια.

Σχετικά με την καταβολή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων, αυτό που συνέβηκε είναι ότι αυτές δεν ήταν υποχρεωτικές και καταβάλλονταν σε εθελοντική βάση από τους ίδιους τους εργαζομένους.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας θα γίνει τον Ιανουάριο του 2021, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και γίνει προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να προσκληθεί η ίδια η εταιρεία και εκπροσώποι της. Θα κληθεί επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει για το πως εξελίσσεται σχετική δικαστική διαδικασία που αφορά την J&P στο Κατάρ, ανέφερε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ταμείο Αφερεγγυότητας

Επίσης ανησυχητικό, σύμφωνα με την κ. Σάββα, είναι και το γεγονός πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσφύγουν στο Ταμείο Αφερεγγυότητας των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ακριβώς διότι η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη στο εξωτερικό.

Η κ. Σάββα μας πληροφόρησε επίσης ότι στη χθεσινή συνεδρία συζητήθηκε μια τροπολογία της κυβέρνησης για το Ταμείο Αφερεγγυότητας που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό. Αυτή τη στιγμή, ως έχει η κατάσταση, ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να προσφύγει σε αυτό αν δεν έχει τελειώσει η δικαστική διαδικασία που θα κυρήξει πτώχευση του εργοδότη του.

Με το νέο νομοσχέδιο τροποποιείται Ο Περί της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων σε Περίπτωση Αφερεγγυότητας του Εργοδότη Νόμος, ο οποίος ως ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι εργοδοτούμενος του οποίου η απασχόληση τερματίζεται γιατί ο εργοδότης του κατέστη αφερέγγυος, δικαιούται σε πληρωμή από το ταμείο.

Σκοπός του νομοσχεδίου, είναι να δικαιούνται πληρωμή από το Ταμείο αφερεγγυότητας και οι εργοδοτούμενοι που τους οφείλονται μισθοί, των οποίων η απασχόληση τερματίζεται πριν ο εργοδότης τους καταστεί αφερέγγυος. Αυτό σημαίνει πως από το Ταμείο θα καλύπτονται πλέον και τα άτομα των οποίων η απασχόληση τερματίστηκε λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η οποία όμως δεν είχε ακόμα διαπιστωθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο αλλά μόλις έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση.

Το Ταμείο Αφερεγγυότητας έχει αυτή τη στιγμή αποθεματικό €240,000,000, σύμφωνα με τη Βουλευτή.

WFTU

Την στήριξή της στους εργαζομένους της J&P στη Σαουδική Αραβία εξέφρασε και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων (World Federation of Trade Unions) που εκπροσωπεί 92 εκατομμύρια εργάτες σε 126 χώρες.

wtfu.JPG

Ανακοινωθέν της στα αγγλικά στις 29 Μαρτίου του 2018 αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι μηχανικοί που εργάζονται στην κατασκευαστική εταιρεία J&P καταδικάζουν την μη-καταβολή των μισθών εργατών τους τελευταίους μήνες καθώς και την άρνησή της να τους δώσει πίσω τις βίζες τους για να φύγουν από την Σαουδική Αραβία.

Τι έγινε με την J&P στη Σαουδική Αραβία

Σε προπερσινό δημοσίευμα του Elias Hazou της «Cyprus Mail» (04/11/2018) έγινε μια εκτεταμένη αναφορά στις θέσεις της κάθε πλευράς και ανέφερε πως «στο ζενίθ της, η J&P Overseas Ltd, αυτός ο γίγαντας των οικοδομών, είχε περίπου 15,000 ανθρώπους στο προσωπικό και μπορούσε να καυχηθεί περισσότερα από $1,5 δισεκατομμύρια ως κύκλο εργασιών».

jp96388037.jpg

Σε συνέντευξή του ο Χρίστος Ιωάννου, εγγονός του συνιδρυτή Στέλιου Ιωάννου και γιος του Δάκη Ιωάννου ανέφερε πως μια σειρά από λανθασμένες αποφάσεις οδήγησαν στο να στερέψει η εταιρεία από μετρητά. Η συνεργασία 50/50 που υπήρχε μεταξύ των συνιδρυτών, Στέλιου Ιωάννου και Γεώργιου Παρασκευαΐδη την δεκαετία του 1970 δεν ήταν εφικτή στις μέρες μας. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «το ρήγμα στις δύο φιλοσοφίες έγινε έκδηλο το 2015 όταν οι δύο οικογένειες προχώρησαν σε διαχωρισμό. Η J&P Overseas πέρασε μια "αποσυγχώνευση" - με λαϊκούς όρους, διαμοίρασαν τις επιχειρήσεις τους, με την πλευρά Παρασκευαΐδη να τρέχει τα πρότζεκτς σε Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Κουρδιστάν και την οικογένεια Ιωάννου να αναλαμβάνει τον έλεγχο του Ομάν, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας».

Ο Χρίστος Ιωάννου ανέφερε πως από το 2018, λόγω της κατάστασης των επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία, έχασαν την εμπιστοσύνη των τραπεζών και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου ένα δικαστήριο στο Γκέρνσεϊ, όπου είναι εγγεγραμμένη η εταιρεία, όρισε διαχειριστή την Alvarez & Marsal.

Περίπου 200 υπαλλήλοι έμειναν τότε καθηλωμένοι στη Σαουδική Αραβία, απλήρωτοι και χωρίς να μπορούν καν να πληρώσουν για την επιστροφή τους στη Κύπρο.

Από την πλευρά της η Λεώνη Παρασκευαΐδου-Μαυρονικόλα ανέφερε πως τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας ήταν τεράστια, ήταν λανθασμένη η επιλογή των Alvarez & Marsal, κατηγορώντας την πλευρά Ιωάννου για ιδιαίτερες σχέσεις μαζί τους για προσωπικούς οικονομικούς λόγους.

Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Ιωάννου ανταπάντησε λέγοντας πως η κ. Παρασκευαΐδου παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα, συκοφαντεί και προσπερνά το γεγονός πως ο υπεύθυνος για το πρότζεκτ της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο Ανδρέας Παπαθωμάς, εκπρόσωπος της δικής τους πλευράς.

Το αποτέλεσμα των πιο πάνω εξελίξεων το «πληρώνουν» σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας που παραμένουν απλήρωτοι σε εποχές καραντίνας και σκληρής οικονομικής ύφεσης.

Επιπλέον, η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, θυματοποίησε και πάλι μέρος των εργαζομένων που είχαν εργοδοτηθεί σε επιχειρήσεις του οικοδομικού και κατασκευαστικού τομέα, που ήταν άλλωστε και η ειδικότητά τους, και τώρα ξαναβρέθηκαν άνεργοι.