Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Τουρκία με γαλλική σφραγίδα και φόντο το Brexit

Μήπως o Τσαβούσογλου έχει ανάψει το φιτίλι κι εμείς ακόμη δεν το είδαμε;

Σκληρό ύφος χρησιμοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε δύο Τούρκους πολίτες σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. «Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον μας, θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον. Τότε τι θα γίνει, θα αυξηθεί η ένταση. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί για τη μείωση της έντασης», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν αμέσως μετά τη Συμφωνία που επετεύχθη στις 4 Φεβρουαρίου 2020 στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου RELEX για προσθήκη δύο ατόμων στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Φρονούμε πως η απόφαση αυτή, μόλις εγκριθεί λίαν προσεχώς από το Συμβούλιο των κρατών-μελών, θα αποτελέσει ιστορικό σημείο καμπής που θα σηματοδοτήσει αλλαγή πλεύσης της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι των νεο-οθωμανών της Άγκυρας, οι οποίοι συμπεριφέρνται ως τρομοκράτες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνον. Εκτιμούμε ότι μόνον τυχαία δεν είναι η αιφνίδια ανακοίνωση δύο ημέρες αργότερα (6 Φεβρουαρίου) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη νέας διαδικασίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποκλειστικά για τα Δυτικά Βαλκάνια, αφήνοντας εκτός νυμφώνος την Τουρκία, η οποία παραμένει μόνον τυπικά υποψήφια προς ένταξη χώρα και που στην ουσία έχει εξαφανιστεί από τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική.

Το φαινόμενο Εμμανουέλ Μακρόν

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων άρχισαν να σφραγίζονται επιβεβαιωτικά οι προ πολλού εκτιμήσεις πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων πως είναι θέμα χρόνου η χάραξη νέας ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Σ’ αυτό συνηγορεί και η σαφέστατη τοποθέτηση Γάλλων αξιωματούχων, προεξάρχοντος του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο. «Θέλω να υπενθυμίσω εδώ την αναγκαιότητα να τύχει σεβασμού η κυριαρχία της Κύπρου και να πω πόσο ανησυχούν τη Γαλλία περιστατικά που κατ’ επανάληψιν λαμβάνουν χώραν στην κυπριακή θάλασσα. Και να σας εκφράσω, κύριε Πρόεδρε της Κύπρου, όχι μόνον την αλληλεγγύη, αλλά και την υποστήριξή μας».

Στις 14/6/2019, κατά τη διάρκεια της 6ης Συνόδου των χωρών του Νότου της ΕΕ, στη Μάλτα, ο κ. Μακρόν δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ταυτόχρονα εξέφρασε την «αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία», διαμήνυσε ο Μακρόν. Στις 22/8/2019, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε: «Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ και η Γαλλία δεν πρόκειται να δείξουν αδυναμία σε αυτόν τον τομέα. Θα ήθελα να εκφράσω την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ». Η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Isabelle Dumont, στην πρώτη συνέντευξή της (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, 26.10.2019), διαμήνυσε πως η Γαλλία έχει παίξει τον ρόλο της στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για στήριξη της Κύπρου σε σχέση με τις παρανομίες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας την παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle στη Μεσόγειο.

Έχοντας αυτά κατά νουν, πιστεύουμε πως ξεκίνησε μια νέα εποχή στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ με φόντο την έξοδο της Βρετανίας [Brexit], στις 31 Ιανουαρίου 2020. Καταληκτικά και σε συνάρτηση με την κορυφούμενη αποθράσυνση της τουρκικής προκλητικότητας, πιστεύουμε πως ξημερώνει μια νέα εποχή για την Ευρώπη, με θετικότατες επιδράσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα. Φυσικά, αυτή η πορεία θα προσλάβει σάρκα και οστά με τη συγκρότηση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ενιαίας ασφάλειας και άμυνας. Ας είμαστε πανέτοιμοι, λοιπόν, Κύπρος και Ελλάδα να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας στο διαμορφούμενο γεωπολιτικό τοπίο για προώθηση των εθνικών δικαίων του Ελληνισμού. Η κατάληξη της δήλωσης Τσαβούσογλου, «μέσα σ’ αυτήν την αυξανόμενη ένταση, πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί [με την Ε.Ε. ] για μείωση της έντασης», υποδηλοί την αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα του, η οποία ήδη έχει υστερικά ανάψει το φιτίλι, με όλα τα συνεπακόλουθα.

*Δημοσιογράφος