Παραπολιτικά

Η ηθική πάει περίπατο (με... τζετ)

Σε... υψηλές πτήσεις παραμένει η αντιπαράθεση του ΑΚΕΛ με το Προεδρικό για το περιβόητο τζετ του κυπριοποιημένου Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για προεδρικές υπηρεσιακές πτήσεις, αλλά και για οικογενειακή προεδρική μετάβαση στις Σεϋχέλλες για διακοπές. Το τελευταίο αυτό ταξίδι μπορεί να χαρακτηριστεί ως δώρο από τον Σαουδάραβα μεγαλοεπιχειρηματία προς τον Πρόεδρο του Κράτους, κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική ηθική, αλλά και με την ίδια τη «χάρτα δεοντολογίας» που ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης επέβαλε στους υπουργούς του, ώστε να μη δέχονται δώρα αξίας άνω των 150 ευρώ.

Η δικαιολογία που προβλήθηκε από πλευράς Προεδρικού, ότι το αεροπλάνο του Σαουδάραβα πήγαινε, ούτως ή άλλως, στις Σεϋχέλλες, αφού έκανε εκεί τις διακοπές του και ο κυπριοποιημένος φίλος του Προέδρου, είναι, επιεικώς, αστεία. Είναι σαν να πήγε η προεδρική οικογένεια στο αεροδρόμιο Λάρνακας και να έκανε... ωτοστόπ για τις Σεϋχέλλες, και τυχαία να περνούσε από εκεί το τζετ του Σαουδάραβα, το οποίο τους έδωσε... «λιφτ»!

Ο Πρόεδρος όφειλε να είναι πιο προσεκτικός σε αυτά τα θέματα, που άπτονται θεμάτων ηθικής τάξεως, ασχέτως του γεγονότος ότι με τα υπηρεσιακά αεροπορικά του ταξίδια δεν προκύπτει διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώνει και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Η ουσία δεν είναι ότι η Κυβέρνηση εξοικονομεί λεφτά με το να ταξιδεύει ο Πρόεδρος φθηνά με τζετ φίλων του, αλλά ότι ο Πρόεδρος του Κράτους δέχεται εξυπηρετήσεις και προσωπικά δώρα από τρίτους. Δεν είναι θέμα ριαλιών. Είναι, κυρίως, θέμα προστασίας του θεσμού και του κύρους του Προέδρου από κάθε σκιά και υποψία για πιθανή διαπλοκή.

Έτσι είναι, κύριε Πρόεδρε. Φίλος μεν ο Σαουδάραψ, φιλτέρα δε η ηθική διάστασις.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ