Παραπολιτικά

Πού είσαι, μωρέ Λεωνίδα;

Συμπληρώνονται φέτος 2.500 χρόνια από την περίφημη Μάχη των Θερμοπυλών, ενώ του χρόνου θα εορτασθούν και τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Άλλες εποχές, ηρωικές, σφραγισμένες με την ασίγαστη αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα των Ελλήνων να πολεμήσουν υπέρ βωμών και εστιών, με αυταπάρνηση, απέναντι σε υπέρτερους αντιπάλους.

Σήμερα; Σήμερα απλώς κάνουμε εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τις μεγάλες επετείους, ενώ τίποτα δεν θυμίζει τον ηρωισμό των ανθρώπων εκείνων που έγραψαν απίστευτες σελίδες δόξας και πατριωτισμού. Φθάνει να καταγράψουμε αυτό που συνέβη μόλις πριν από μερικές ημέρες, όταν οι Τούρκοι έστειλαν το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός και απέδωσε την εκεί παρουσία του τουρκικού σκάφους στις... καιρικές συνθήκες. «Μάλλον παρασύρθηκε, δεν είχε άλλη επιλογή απ' το να πάει όρτσα στον καιρό», δήλωσε εύχαρις ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο, οι Τούρκοι να επιχείρησαν να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής Κυβέρνησης.

Πάντως, εξ Αθηνών ακούστηκαν αναστεναγμοί ανακούφισης, καθώς το «Ορούτς Ρέις» έφυγε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατευθύνθηκε στα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ. Εκεί, όπου μπορεί ανενόχλητο να κάνει τις έρευνές του, καθώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα κανένα πυρπολικό του καπετάν Κωνσταντή Κανάρη, ούτε και καμιά τριήρης με καμιά 300σαριά Σπαρτιάτες πλήρωμα. Απλώς ευχόμαστε να το... παρασύρουν οι καιρικές συνθήκες προς τα τουρκικά παράλια.

ΜΠΟΞΕΡ