Αναλύσεις

Μεταναστευτικό: Ο κόμπος έσπασε και τη …κτένα!

«Τρίτος Αττίλας», «έκρηξη του μεταναστευτικού», «το μεταναστευτικό βουλιάζει την Κύπρο» είναι μερικά μόνο από τα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων που καταγράφουν τους τρομακτικούς αριθμούς για να αποδώσουν τις τραγικές πραγματικότητες.

Μετά από τρεις ολόκληρες δεκαετίες ανεύθυνων πολιτικών, ασύγγνωστης αμέλειας, απαράδεκτης ολιγωρίας και καταστροφικών χειρισμών αλλά και παραλείψεων, ο κόμπος για το μεταναστευτικό όχι μόνο έφτασε στο χτένι αλλά έσπασε και την ίδια τη . . . κτένα (Βλέπε Κυπριακή Δημοκρατία).

Καθημερινά, κατά τους τελευταίους μήνες, τόσο ο ημερήσιος τύπος όσο και τα άλλα Μ.Μ.Ε. περιγράφουν με καταθλιπτικούς τίτλους την κατάσταση. «Τρίτος Αττίλας», «έκρηξη του μεταναστευτικού», «το μεταναστευτικό βουλιάζει την Κύπρο» είναι μερικά μόνο από τα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων που καταγράφουν τους τρομακτικούς αριθμούς για να αποδώσουν τις τραγικές πραγματικότητες.

Κατά την δεκαετία του 1990, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών δήλωνε στις εφημερίδες ότι «Η Κύπρος είναι αιχμάλωτη των αλλοδαπών» και ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Κόσης παραδεχόταν δημόσια ότι «οι ξένοι εργάτες και αλλοδαποί είναι σαν την Λερναία Ύδρα.

Μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα της ανασφάλειας και της πλήρους σύγχυσης και αβεβαιότητας, είναι παρήγορο πως ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, συνέλαβε το μέγεθος και την σοβαρότητα του προσφυγικού, του μεταναστευτικού και του δημογραφικού προβλήματος και όλων των συνεπαγόμενων επιπτώσεών του σε όλη την έκταση και τις τραγικές συνέπειες του για τον τόπο μας και έχει επιμεληθεί σειράς δραστικών μέτρων, τουλάχιστον για να αποφύγουμε την ολοκληρωτική καταστροφή.

Κατέγραψε τις κυριότερες αιτίες της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες δεν οφείλονται μόνο στην καλοσχεδιασμένη μακροπρόθεσμη πολιτική του βαθέως τουρκικού κράτους να αλλοιώσει τις πληθυσμιακές αναλογίες και να διαταράξει της δημογραφικές ισορροπίες στην Κύπρο.

Οφείλονται – δυστυχώς – και στις δικές μας εγκληματικές ενέργειες γιατί θέσαμε το χρήμα, το προσωπικό συμφέρον και το βρώμικο κέρδος υπεράνω του δημοσίου οφέλους και θυσιάσαμε την πατρίδα μας στο βωμό του πρόσκαιρου βολέματος.

Αδίστακτα κυκλώματα, δικά μας και ξένα, εκμεταλλευόμενα τη δυστυχία, τη δυσπραγία και την αθλιότητα των καταπονεμένων συνανθρώπων μας, έχουν στήσει ολόκληρους μηχανισμούς οι οποίοι συντηρούν και επαυξάνουν καθημερινά τις εισροές μεταναστών στην πατρίδα μας μέσω μηχανισμών εμπορίας ανθρώπων, δημιουργίας φτηνής εργατικής δύναμης , τέλεσης εικονικών γάμων, εγγραφής εικονικών φοιτητών, στημένες επιχειρήσεις με τον τίτλο των δήθεν «μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» και έχουν αλώσει τα πάντα εδώ και δεκαετίες, χωρίς κανενός να ιδρώνει το αυτί του.

Και η Πολιτεία, πότε απούσα και πότε δηλώνουσα ανίκανη να παρέμβει!!!

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι κατά την δεκαετία του 1990, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Ντίνος Μηχαηλίδης δήλωνε με αφοπλιστική αφέλεια στις εφημερίδες ότι «Η Κύπρος είναι αιχμάλωτη των αλλοδαπών» και ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Κόσης παραδεχόταν δημόσια ότι «οι ξένοι εργάτες και αλλοδαποί είναι σαν την Λερναία Ύδρα».

Την ίδια εποχή και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου 1995 ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης, παραλαμβάνοντας το βιβλίο «Κύπρος και Αλλοδαποί» με . . . διαβεβαίωνε ότι «…θα μελετήσει σοβαρά τα πορίσματά του και θα λάβει όλα τα δέοντα μέτρα».

Θα επισημάνω επίσης ότι το θέμα των εικονικών γάμων και των εικονικών φοιτητών, τα οποία σήμερα έχουν εξελιχθεί κυριολεκτικά σε κοινωνική γάγγραινα, εντοπίσαμε και αναδείξαμε στην έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Ενδοσκόπηση στη σύγχρονη Κυπριακή Κοινωνία» τον Μάιο 1997.

Επανειλημμένες επιστολές μου προς την Ένωση Δήμων Κύπρου – εικονικοί γάμοι από τα Δημαρχεία – και προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – εικονικοί φοιτητές από τα ιδιωτικά κολλέγια – έχουν μείνει αναπάντητες και πετάχτηκαν στους καλάθους των αχρήστων των εκάστοτε καρεκλοκένταυρων της εξουσίας!

Το 2011, επικεφαλής του τότε Ευρωπαϊκού Κόμματος, επιμελήθηκα της έκδοσης «Για μια σωστή και ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική», το περιεχόμενο της οποίας υιοθετήθηκε επίσημα από όλα τα Πολιτικά Κόμματα της Κύπρου πλήν όμως χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα και χωρίς αξιόλογους χειρισμούς μέχρι των ημερών μας.

Σε αντιστάθμισμα όλων αυτών των διαχρονικών λαθών και παραλείψεων της Κυπριακής Πολιτείας και της Κοινωνίας στο σύνολό τους, σήμερα, μετά από τριάντα συναπτά έτη, οφείλουν όλοι να συστρατευθούν γύρω από την κοινή προσπάθεια για επαναχάραξη της μεταναστευτικής και δημογραφικής Πολιτικής που επωμίζεται αγόγγυστα ο νέος Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα Πολιτικά Κόμματα, οι Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οργανωμένα σύνολα και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, οφείλουν να συνδράμουν στην εξυγίανση του συστήματος που εκκόλαψε και παρήγαγε την παρανομία, την ασυδοσία, την εκμετάλλευση και τον παραγοντισμό.

Ο καθένας ας σηκώσει στους ώμους του το φορτίο που του αναλογεί.

Γιατί αν το σκάφος βουλιάξει, ουδείς θα σωθεί από το ναυάγιο.

Καθώς λέει και το ποίημα «Τελευταίος Σταθμός», «. . . Όμως ο τόπος που τον πελεκούν και που τον καίνε σαν το πεύκο, και τον βλέπεις είτε στο σκοτεινό βαγόνι, χωρίς νερό, σπασμένα τζάμια, νύχτες και νύχτες, είτε στο πυρωμένο πλοίο που θα βουλιάξει, καθώς το δείχνουν οι στατιστικές . . .»

*Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Κυπριακού Κέντρου Μελετών ( ΚΥ.ΚΕ.Μ)