Αναλύσεις

Η Ε.Ε. κόβει το μισό κονδύλι για τη μετανάστευση

Το πρόβλημα φαίνεται ότι αναλαμβάνει να επιλύσει η Γερμανία, η οποία έχει, ήδη, στείλει το μήνυμα ότι θα προβεί στη διευθέτηση του ζητήματος επί δικής της Προεδρίας. Άλλωστε, το Βερολίνο αποτελεί τον μεγαλύτερο αιμοδότη της ΕΕ

Η έξοδος του Ην. Βασιλείου από την Ένωση και οι κακές μέθοδοι υπολογισμού των Φινλανδών έφεραν κενό 64 δις ευρώ στον προϋπολογισμό της νέας επταετίας. Με βάση τους νέους υπολογισμούς για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε, μειώνεται η οικονομική στήριξη της χώρας μας από την ΕΕ, κατά το ήμισυ.

Η Κύπρος είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ως αποτέλεσμα του φαινομένου των παράτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου, με ποσοστό που φθάνει το 5% του συνολικού πληθυσμού.

Έτσι, με τους νέους υπολογισμούς, η Κύπρος θα λαμβάνει 46 εκ. ευρώ ανά έτος για το προσφυγικό και τους παράτυπους μετανάστες, αντί περί τα 100 εκ. ευρώ που ελάμβανε μέχρι σήμερα!

Αν η κατάσταση δεν αλλάξει εντός της ΕΕ, οι Κύπριοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το πρόσθετο κόστος από την τσέπη τους.

Το εν λόγω πρόβλημα είναι κυρίως το αποτέλεσμα της τουρκικής πολιτικής που προκαλεί πλέον έναν νέο οιονεί εποικισμό, με Αφρικανούς και άλλους ξένους, που φθάνουν παράνομα στην Τουρκία και από εκεί μεταφέρονται με βίζα τριών ημερών στα κατεχόμενα και εν συνεχεία στις ελεύθερες περιοχές, όπου εμφανίζονται ως αιτητές ασύλου.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση διά του αρμόδιου Υπουργού των Οικονομικών Α. Πετρίδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη μείωση των κονδυλίων για το προσφυγικό, διότι αυτό θα συνιστούσε τιμωρία, ενώ, ταυτοχρόνως, αντιδρά και για το συνολικό πoσό που θα διατεθεί για τη Λευκωσία την επόμενη επταετία σε διάφορους τομείς, στους οποίους φαίνεται ότι έχει πέσει ψαλίδα.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.