Αναλύσεις

Κατοχυρώνουν την Πατάτα για να αντιμετωπίσουν το «βάπτισμα»

Το Υπουργείο Γεωργίας προχωρεί με τη δημιουργία και την κατάθεση ενός φακέλου για κατοχύρωση της Πατάτας ως Προϊόντος Ονομαστικής Προέλευσης. Μέσα από αυτήν την κατοχύρωση θα παρεμποδίζονται τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές, οι οποίες πλήττουν και τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές

Αν και διανύουμε αισίως τον τελευταίο μήνα του φετινού χειμώνα, οι πληγές των γεωργών φαίνεται να μην κλείνουν, με τα προβλήματα να έρχονται στις πατατοφυτείες απανωτά το ένα μετά το άλλο. Μετά την περσινή πολυομβρία που οδήγησε σε μείωση της παραγωγής, το ίδιο φαινόμενο κτύπησε και φέτος την παραγωγή, συνοδευόμενο από σφοδρούς ανέμους, χαλάζι και τον πρόσφατο παγετό που ήρθε να "αποτελειώσει" τις όποιες ελπίδες των πατατοπαραγωγών.

Στα Κοκκινοχώρια, τα οποία διαθέτουν τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή πατατών, και που χάρη στο εύφορο κοκκινόχωμα η κυπριακή πατάτα είναι ιδιαίτερα γευστική και ως εκ τούτου δημοφιλής στο εξωτερικό, τα προβλήματα διαδέχτηκαν φέτος το ένα μετά το άλλο. Οι γεωργοί που καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις πατατών σε Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Άχνα, Φρέναρος, Σωτήρα, Λιοπέτρι και Παραλίμνι, έχουν φέτος δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως εξηγεί στη "Σ" ο γεωργός από το Αυγόρου, Τάκης Ματσιούκκου, οι πατατοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Ολόκληρος ο χειμώνας και το περισσότερο φθινόπωρο, όπως εξηγεί, πέρασε φέρνοντας τη μία καταστροφή μετά την άλλη στις πατατοφυτείες. Τη σφοδρή χαλαζόπτωση διαδέχτηκαν οι δυνατοί άνεμοι και στη συνέχεια η υπερομβρία, εξαιτίας της οποίας οι φυτείες μετατράπηκαν σε απέραντες λίμνες. Μέχρι να προλάβει να "χωνέψει" η γη το νερό, όπως αναφέρει, επήλθε ο παγετός, που για να τον αντιμετωπίσουν οι γεωργοί είναι αναγκασμένοι να ραντίζουν τα φυτά με νερό καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους γεωργούς στην επαρχία Αμμοχώστου, υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις γεωργών που "έχασαν" ολόκληρη τη σοδειά, είτε επειδή δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον παγετό είτε λόγω μειωμένης ποσότητας νερού. Από την άλλη, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών, Ανδρέας Κάρυος, στη "Σ", το νέο σύστημα αποζημιώσεων του Τμήματος Γεωργίας δεν έχει πείσει ακόμη τους γεωργούς καθώς μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος αποζημιώσεων από την περσινή χρονιά. Από την άλλη, το ποσόν των αποζημιώσεων δεν επαρκεί για να καλυφθεί η απολεσθείσα παραγωγή, πόσω μάλλον για τα λιπάσματα, τα έξοδα νερού και ηλεκτροδότησης και τον πατατόσπορο της νέας φυτείας.

Αποζημιώσεις και για την παγετοπροστασία

Την περασμένη εβδομάδα τις πληγείσες από τον παγετό περιοχές επισκέφθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ο οποίος διαπίστωσε με τη συνοδεία λειτουργών του Τμήματος Γεωργίας και γεωργών το μέγεθος της καταστροφής. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων τόνισαν κατά την περιοδεία την ανάγκη ώστε το κράτος να σταθεί αρωγός προς τους παραγωγούς, επιστρέφοντας, τουλάχιστον, μέρος των εξόδων από την κατανάλωση νερού εξαιτίας του παγετού στους αγρότες.

Πάντως σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων την περασμένη Παρασκευή, καλεί τους γεωργούς που αρδεύουν από τα Κυβερνητικά Υδατικά Έργα να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για τις ποσότητες νερού που χρησιμοποίησαν για παγετοπροστασία των φυτειών, για σκοπούς αξιολόγησης των ποσοτήτων αυτών το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020.

Μειωμένη η παραγωγή, κίνδυνος για τις εξαγωγές

Στο 30% υπολογίζεται ότι θα φθάσει η μείωση στον συνολικό όγκο εξαγωγής πατατών του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών. Σύμφωνα με τον Διευθυντή, Αντώνη Αναστασίου, οι προβλέψεις είναι σχετικές, καθώς δεν μπορεί να υπολογισθεί κατά πόσον το υπόλοιπο της σεζόν θα περιλαμβάνει εύφορες μέρες ή περισσότερες ζημιές λόγω καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές κυμαίνονταν γύρω στους είκοσι πέντε με τριάντα χιλιάδες τόνους. Όπως ανέφερε, η μειωμένη παραγωγή οδηγεί σε αδυναμία κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για κυπριακή πατάτα. Ως εκ τούτου, ανέφερε, οι υπεραγορές στο εξωτερικό, αμέσως θα αντικαταστήσουν τις ποσότητες με άλλες πατάτες από Αίγυπτο, Μαρόκο, Γαλλία ή άλλες περιοχές, χωρίς να ενδιαφέρονται για το κατά πόσον η Κύπρος αντιμετώπισε ακραίες καιρικές συνθήκες. Αυτό, όπως εξήγησε, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο εμπόριο στο εξωτερικό, καθώς η χώρα μας αδυνατεί, πλέον, να ικανοποιήσει τη ζήτηση στο εξωτερικό.

Φόβοι για αναπλήρωση από Τουρκία μέσω κατεχομένων

Εξάλλου, σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο αναφέρεται ότι Κύπριοι έμποροι θα καλύψουν τη ζήτηση και τις ποσότητες μέσω εισαγωγών από τα κατεχόμενα μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Αν και στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η σπορά των πατατών στα κατεχόμενα γίνεται μέσα στον Φεβρουάριο και ως εκ τούτου δεν υπέστησαν οποιαδήποτε ζημιά από τον παγετό και την υπερβολική βροχόπτωση, αυτό δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγωγές θα ξεκινήσουν την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, δύο, δηλαδή, μόλις εβδομάδες από τη σπορά τους.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, Γιώργος Τάσου, παραδέχθηκε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι πιθανόν κάποιοι επιχειρηματίες να οδηγηθούν σε εισαγωγή πατατών μέσω της Πράσινης Γραμμής, ενώ διερωτήθηκε για το κατά πόσον οι πατάτες αυτές είναι κυπριακές ή τουρκικές, καθώς καθίσταται αδύνατο να αναπληρωθεί η ζήτηση από πατάτες από τις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες αντιμετώπισαν τα ίδια ακραία καιρικά φαινόμενα με τις ελεύθερες περιοχές. Τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν πληροφορίες για πατάτες οι οποίες εισάγονται από Τουρκία και "βαπτίζονται" κυπριακές.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την εμπορία πατατών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, ανέφερε ότι μέσα από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής επιτρέπεται η διέλευση αγροτικών προϊόντων, εφόσον τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. "Εφόσον έρθουν αγροτικά προϊόντα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν ως προς την παρουσία φυτοφαρμάκων ή την ασφάλεια των προϊόντων που περνούν την Πράσινη Γραμμή. Γίνεται έλεγχος στα οδοφράγματα και βάσει ενός θεσμοθετημένου πλαισίου είναι δυνατή η διάθεση των προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές", διευκρίνισε ο κ. Καδής.

Ανθεί το «βάπτισμα» πατατών ως κυπριακών στην Ελλάδα

Για το "βάπτισμα" πατατών άλλων χωρών ως κυπριακών, με σκοπό την αισχροκέρδεια, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, Γιώργος Τάσου, ανέφερε ότι είχε στο παρελθόν εντοπιστεί συσκευαστήριο στην Ελλάδα με αιγυπτιακές πατάτες και κοκκινόχωμα, στο οποίο ρίχνονταν για να βαπτιστούν στη συνέχεια ως "κυπριακές". Μάλιστα, όπως ανέφερε, έχουν γίνει συστάσεις και σε μεγάλη αλυσίδα υπαραγορών, στην οποία εντοπίστηκαν συσκευασίες πατατών που ψευδώς παρουσιάζονταν ως κυπριακές με σκοπό την αισχροκέρδεια, αφού, όπως είπε, η τιμή τους είναι διπλάσια από τις αντίστοιχες αιγυπτιακές.

Με «Πατάτα Π.Ο.Π.»

Όσον αφορά το θέμα του παράνομου "βαπτίσματος" πατατών ως κυπριακών, ερωτηθείς ο Υπουργός Γεωργίας κατά την περιοδεία του στα Κοκκινοχώρια, ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Υπουργείο προχωρεί με τη δημιουργία και την κατάθεση ενός φακέλου για κατοχύρωση της Πατάτας ως Προϊόντος Ονομαστικής Προέλευσης. Μέσα από αυτήν την κατοχύρωση, τόνισε, θα παρεμποδίζονται τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές, οι οποίες πλήττουν και τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές.