Αναλύσεις

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας: «Αποξηλώθηκε ακόμη μια, απομένουν 600»

Οι μη αδειοδοτημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι περισσότερες από τις μισές των 1300 που υπάρχουν συνολικά. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η καταγραφή που έγινε πριν από δύο χρόνια

Οι διαμαρτυρίες κατοίκων είναι αυτές που κατάφεραν να κατεβάσουν παράνομη και επικίνδυνη κεραία κινητής τηλεφωνίας, αφού κανένας άλλος αρμόδιος φορέας δεν δύναται, όπως φαίνεται, να ελέγξει την κατάσταση.

Οι παράνομες ή καλύτερα μη αδειοδοτημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι περισσότερες από τις μισές των 1300 που υπάρχουν συνολικά. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η καταγραφή που έγινε πριν από δύο χρόνια. Αυτές στερούνται άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας. Κάποιες από αυτές αναμένουν απλώς την έγκρισή τους, ενώ κάποιες άλλες είναι εντελώς παράνομες. Τις πληροφορίες έδωσε στη «Σ» ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι, εκτός από τη γραφειοκρατία, ενδεχόμενα συμφέροντα εμποδίζουν τον έλεγχο της κατάστασης.

«Δεν ξέρουμε ποιες είναι παράνομες, ξέρουμε ποιες είναι οι νόμιμες»

Ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την τοποθεσία των παράνομων κεραιών, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι και ο ίδιος υπέβαλε σχετική ερώτηση στους αρμόδιους φορείς, χωρίς καμίαν απάντηση. «Από πέρσι εκκρεμεί η ερώτησή μου. Ξαναζητώ στοιχεία φέτος και έστειλα επιστολές σε δήμους και επάρχους αναμένοντας να λάβω κάποια στοιχεία. Σημειώνω με απογοήτευση ότι, από τον Νοέμβριο που ζήτησα τα στοιχεία, ακόμη δεν μου έχουν απαντήσει οι περισσότεροι Δήμοι». Το πρόβλημα εντοπίζεται παγκυπρίως και η καταγραφή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Προσπαθώ να φτιάξω λίστα με τις περιοχές, αλλά δεν έχω τα στοιχεία. Να φανταστείτε υπάρχει Δήμος που απάντησε ότι ‘εγώ δεν ξέρω ποιες κεραίες είναι παράνομες. Μπορώ να σας πω ποιες είναι νόμιμες με άδειες’».

Ανοχή η λέξη κλειδί

Η επικινδυνότητα της κεραίας όταν αυτή βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια, πάρκα, σχολεία κ.λπ είναι δεδομένη. Η τοποθέτησή της σε συγκεκριμένους χώρους προϋποθέτει την εξασφάλιση σχετικής έγκρισης, η οποία παρέχεται κατόπιν αίτησης και πληρότητας συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Η ανέγερσή τους χωρίς την εξασφάλιση άδειας γίνεται εφόσον πρώτα απ’ όλα εξασφαλίσουν μια υποτυπώδη άδεια τοποθέτησης από το Υπουργείο Μεταφορών, όπως μας εξήγησε ο κ. Περδίκης, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει ήδη πρόταση νόμου που μπορεί να κάνει διαχειρίσιμη την κατάσταση. «Η πρόταση νόμου υπάρχει εδώ και έναν χρόνο στη Βουλή και αυτή δίνει πραγματικές εξουσίες και στους Δήμους και στην Πολεοδομία, ώστε να μην επιτρέπουν να ανεγείρονται παράνομα οι κεραίες. Η παράνομη ανέγερσή τους γίνεται γιατί οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποτείνονται στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών στο Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας και ζητούν άδεια τοποθέτησης. Αφού εξασφαλίσουν αυτήν την άδεια θεωρούν ότι έχουν κάποιαν άδεια και αποφεύγουν ή αμελούν να πάρουν τη δεύτερη άδεια κατασκευής, που είναι η πολεοδομική ή οικοδομική άδεια. Οι περισσότεροι έχουν πάρει αυτήν την άδεια από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται κάποια υποχρέωση ότι δεν μπορεί να παραχωρήσει σε κάποιον άδεια αν δεν έχει οικοδομική ή πολεοδομική άδεια. Ο νόμος υπάρχει και δεν το ψηφίζουν για ευνόητους λόγους».

Οι κάτοικοι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους

Η πρόσφατη διαμαρτυρία στη Λάρνακα έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αυθαίρετα τοποθετημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας έχει κατεβεί μετά τις φωνές των κατοίκων της περιοχής. «Πρόσφατα αφαιρέθηκε μια στον Αρχάγγελο, μια στον Άγιο Τύχωνα και άλλες 3-4 παράνομες. Πάντα γίνεται πόλεμος από τους κατοίκους για να μετακινηθεί μια παράνομη κεραία. Υπάρχει ακόμη μια περίπτωση στην περιοχή Μετέωρα στην Πάφο. Εκεί υπάρχει μια παράνομη κεραία και ο Δήμος Πάφου αποφάσισε να κινηθεί δικαστικώς».

Υπάρχουν στοιχεία ότι επιβαρύνουν την υγεία;

  • Η ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχει χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως «πιθανόν καρκινογόνα».
  • Η ακτινοβολία τους προκαλεί αύξηση της διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, βλάβες στα νευρικά κύτταρα και αύξηση του οξειδωτικού στρες.
  • «Στην ερώτηση αν υπάρχει αποδεδειγμένα πιθανός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι. Στην πραγματικότητα είναι μάλλον απίθανο να είχε εγκριθεί ένα νέο φάρμακο αν υπήρχε αβεβαιότητα για τη βλαπτικότητά του», Δρ Gerard Hyland, βιοφυσικός, Παν. Warwick, υποψήφιος Νόμπελ Ιατρικής.
  • Επιδημιολογική έρευνα στο Ισραήλ κατέδειξε 300% αύξηση των καρκίνων σε άτομα που ήταν κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας (απόσταση 350μ.).
  • Στη Γερμανία παρουσιάστηκαν περισσότεροι καρκίνοι σε αυτούς που διέμεναν σε απόσταση 400μ. από κεραίες.
  • Στη Βραζιλία το 80% των θανάτων από καρκίνο καταγράφηκε σε απόσταση 500 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
  • «Τα άγρια είδη είναι γνωστό ότι εγκαταλείπουν τις περιοχές όπου τοποθετούνται κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Η ασύρματη ακτινοβολία είναι, μεταξύ άλλων, δεδομένα κατασταλτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί μια μορφή ενεργειακής μόλυνσης του αέρα και έτσι πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε. Οι άνθρωποι δεν είναι το μόνο είδος που επηρεάζεται», Blake Levit, συγγραφέας του βιβλίου “Electromagnetic Fields, A Consumer’s Guide to the Issues and How to Protect Ourselves”.