Τουρισμός

Μάχη με τον χρόνο για Τουρισμό 365 ημερών

Η αγορά του Ισραήλ, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να έχει περαιτέρω ευκαιρίες για ανάπτυξή της λόγω και της επαρκούς σύνδεσης του Τελ Αβίβ με την Πάφο, της πολύ καλής προώθησης της οποίας έτυχε τα τελευταία χρόνια η Πάφος, αλλά και λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που καταγράφηκαν τα έτη 2016-2019

Σημαντικές προσπάθειες καταβάλλουν οι παράγοντες της επαρχίας Πάφου εδώ και καιρό για να μπορέσουν να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο τους μήνες του Χειμώνα. Οι φετινές κρατήσεις στα ξενοδοχεία συγκριτικά με πέρσι είναι μειωμένες, παρά το γεγονός ότι στο αεροδρόμιο Πάφου έχουν φτάσει περισσότεροι τουρίστες όπως δείχνουν οι αφίξεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνο Μιχαηλίδη, ο οποίος μίλησε στη «Σημερινή» της Κυριακής.

Το γεγονός αυτό, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, δείχνει ότι οι επισκέπτες ίσως επιλέγουν άλλα καταλύματα για τη διαμονή τους και όχι ξενοδοχεία ή άλλα τουριστικά συγκροτήματα που είναι εγγεγραμμένα και αδειούχα.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι από τους τουρίστες που έρχονται στην Πάφο να επισκέπτονται τα κατεχόμενα για τις διακοπές τους, ο κ. Μιχαηλίδης δεν το απέκλεισε ενώ, όπως είπε, σίγουρα κάποιοι που φτάνουν στη Λάρνακα καταλήγουν στις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές για τις διακοπές τους.

Αναφορικά με την προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε πως έγινε κάποια πρόοδος, όμως φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρσι. Εκείνο που πρέπει να δούμε, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι τη μεγαλύτερη εικόνα του θέματος και όχι να το απομονώνουμε.

Ας πούμε, υπογράμμισε, ότι το να μένουν κάποια ξενοδοχεία ανοικτά τον χειμώνα σημαίνει μειωμένη έως ανύπαρκτη κερδοφορία. Είναι γνωστόν ότι το λειτουργικό κόστος του ξενοδοχείου, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, δεν διαφέρει και πολύ. Αν εξαιρέσουμε κάποιες υπηρεσίες που δεν προσφέρονται τον χειμώνα, λόγω καιρού, οι υπόλοιπες που απολαμβάνει ένας τουρίστας σε μια ξενοδοχειακή μονάδα είναι οι ίδιες ολόχρονα.

Την ίδια στιγμή, λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος τον χειμώνα οι ξενοδόχοι αναγκάζονται να ρίξουν αισθητά τις τιμές για να προσελκύσουν τουρίστες, άρα έχουμε το ίδιο σχεδόν λειτουργικό κόστος με χαμηλότερα έσοδα, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλά ξενοδοχεία μένουν ανοικτά με την ελπίδα και τις προσπάθειες των ξενοδόχων απλώς να μην έχουν ζημιές, όχι να βγάλουν κέρδος. Άρα είναι ένα να θέλουμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν, που όλοι το θέλουμε, και είναι άλλο να μείνουν ανοικτά τα ξενοδοχεία για να ενισχυθεί η τουριστική βιομηχανία και να μην απολυθεί το προσωπικό. Την ίδια στιγμή, όμως, όσο αυξάνεται το λειτουργικό κόστος θα είναι δυσκολότερο να μείνουν περισσότερες μονάδες ανοικτές τον χειμώνα.

Την ώρα που η κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι εν πολλοίς στη ναφθαλίνη εν αναμονή της αλλαγής του καιρού και της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν, οι εμπλεκόμενοι στον Τουρισμό, επιχειρηματίες, φορείς, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ δίνουν τη δική τους μάχη για να πετύχουν σταδιακά την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τον τόπο μας.

Φιλοξενία Γερμανών ταξιδιωτικών πρακτόρων στην Πάφο

Στο πλαίσιο προώθησης της τουριστικής Πάφου στη γερμανική αγορά φιλοξενήθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε ξενοδοχεία της Πάφου, 14 και πλέον τουριστικοί πράκτορες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΤΑΠ, οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη και επαρχία της Πάφου, γνώρισαν σημεία αναφοράς της περιοχής, την ύπαιθρο αλλά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Όπως αναφέρεται, η ΕΤΑΠ έχει συμβάλει στη φιλοξενία με παροχή μεσημεριανού και άλλων υπηρεσιών, διένειμε διαφημιστικό υλικό και παρουσίασε τον προορισμό μέσα από οπτικοακουστικά μέσα.

Παρόμοιες ενέργειες έχουν προγραμματιστεί μέχρι και τον Απρίλιο 2020, με σκοπό η Πάφος να γίνει ευρύτερα γνωστή στο εμπορικό κοινό και να προσελκύσει ικανοποιητικό μερίδιο αγοράς ενόψει των νέων καλοκαιρινών πτήσεων προς την Πάφο, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΤΑΠ.

Προώθηση της τουριστικής Πάφου και στο Ισραήλ

Από το Τελ Αβίβ επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες αντιπροσωπία της ΕΤΑΠ Πάφου μαζί με ξενοδόχους, οι οποίοι συμμετείχαν στην Τουριστική Έκθεση ΙΜΤΜ 2020.

Η αγορά του Ισραήλ, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να έχει περαιτέρω ευκαιρίες για ανάπτυξή της λόγω και της επαρκούς σύνδεσης του Τελ Αβίβ με την Πάφο, της πολύ καλής προώθησης της οποίας έτυχε τα τελευταία χρόνια η Πάφος, αλλά και λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που καταγράφηκαν τα έτη 2016-2019.

Οι παράγοντες της Πάφου συμμετείχαν και φέτος στην έκθεση τουρισμού στον εκθεσιακό χώρο του Υφυπουργείου Τουρισμού, με σκοπό την προώθηση περαιτέρω των γαμήλιων τελετών, του ποδηλατικού τουρισμού και γενικότερα του αθλητικού τουρισμού, των συνεδρίων και ταξιδίων κινήτρων, αλλά και των μοναδικών εμπειριών που έχει να προσφέρει η επαρχία ολόχρονα, είτε αυτά είναι ταξίδια μικρής ή κανονικής διάρκειας.

Η αγορά του Ισραήλ το 2019, προστίθεται στην ανακοίνωση, κινήθηκε γι’ ακόμη μια χρονιά κατακόρυφα ανοδικά και έφθασε στις 294.000 αφίξεις, καταγράφοντας αύξηση κατά 26% σε σχέση με το 2019, κατατάσσοντάς την ως την τρίτη, κατά σειρά, αγορά της Κύπρου/Πάφου σε θέματα αφίξεων.

Παρ’ όλα αυτά οι φορείς της Πάφου θεωρούν ότι το Ισραήλ είναι από τις τουριστικές αγορές που μπορούν να συμβάλουν ακόμη περαιτέρω αλλά και καθοριστικά στη μείωση του προβλήματος εποχικότητας και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Έμφαση και στον αθλητικό τουρισμό

Με 70 αθλητές από 16 διαφορετικές χώρες άρχισε προχθές Παρασκευή ο αγώνας Γκολφ Nicos Severis Cyprus Junior Open, ο οποίος ολοκληρώνεται σήμερα.

Σύμφωνα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Γκολφ, στον αγώνα, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο Elea Estate Golf Club, έδωσαν το «παρών» τους και έξι αθλητές από την Κύπρο.

Ο φετινός αγώνας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού τα τελευταία χρόνια Κύπριοι αθλητές, αλλά και αθλητές από άλλες χώρες που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, έχουν ανεβάσει πολύ το επίπεδο του κυπριακού γκολφ.

Τόσο το γκολφ όσο και μια σειρά από άλλες αθλητικές δραστηριότητες, κυρίως τριάθλου, ποδηλασίας και τρεξίματος συγκεντρώνουν αρκετό ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους επισκέπτες που επιλέγουν την Πάφο όχι μόνο για τη συμμετοχή τους αλλά και για ολιγοήμερες μίνι διακοπές.

Με το βλέμμα και στις πωλήσεις

Όπως αναμενόταν εκτός από τις διανυκτερεύσεις και την κίνηση στον Τουρισμό, σημαντική για την τοπική Οικονομία είναι και η κίνηση στις πωλήσεις ακινήτων.

Η Πάφος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου μήνα, είναι πρώτη και τον Ιανουάριο του 2020 ως η πιο δημοφιλής περιοχή για ξένους αγοραστές και επενδυτές από την Ευρώπη και τους μη Ευρωπαίους κατά 34,8% σε σύγκριση με τη Λεμεσό που ακολουθεί με 25,2%. Η Λάρνακα είναι 3η με 24,8% και πιο πίσω βρίσκονται η Αμμόχωστος με 12,3% και η Λευκωσία με μόλις 5,9%.

Οι επίσημοι αριθμοί που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα αποκαλύπτουν ότι από τις 742 συμβάσεις πώλησης ακινήτων, 417 (56%) κατατέθηκαν από ντόπιους (Κύπριους) αγοραστές και οι υπόλοιπες 325 (44%) κατατέθηκαν από ξένους αγοραστές, εκ των οποίων 104 (14% ) ήταν πολίτες της ΕΕ και 221 (30%) ήταν πολίτες τρίτων χωρών.

Οι τοπικές πωλήσεις στην Αμμόχωστο και στη Λεμεσό μειώθηκαν κατά 69% και 41% αντίστοιχα, αλλά αυξήθηκαν στις υπόλοιπες τρεις επαρχίες. Οι πωλήσεις στην Πάφο αυξήθηκαν κατά 83%, ενώ οι πωλήσεις στη Λάρνακα και στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 41% και 40% αντίστοιχα.