Αναλύσεις

«Οδικός χάρτης» για την Αμμόχωστο

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιστά επέκταση της κατοχής και αναβάθμιση της παρουσίας της Τουρκίας

Την τακτική της πρόκλησης πολλαπλών κρίσεων και τετελεσμένων, προκειμένου να δημιουργήσει μιαν ανυπέρβλητα διαχειρίσιμη κατάσταση για την Κυπριακή Δημοκρατία, μετέρχεται η Τουρκία, επαναφέροντας, εσχάτως, στο προσκήνιο το ζήτημα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Αν και, όπως εκτιμάται, το θέμα επιχειρεί, πρωτίστως, να εργαλειοποιήσει πολιτικά ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ενόψει των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλη, εντούτοις, δεν μπορεί να παραθεωρείται η εμπλοκή υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων στην ανακίνηση του ζητήματος, με προεξάρχοντα, προ ολίγων μηνών, τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ξεναγήθηκε εντός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από τον κ. Οζερσάι, όπως και στη χθεσινή «συζήτηση στρογγυλής τραπέζης» για το μέλλον των Βαρωσίων, η οποία έλαβεν χώραν για πρώτη φορά από το 1974, εντός, μάλιστα, της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με τη συμμετοχή κορυφαίων θεσμικών αξιωματούχων του τουρκικού κράτους. Κίνηση η οποία επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία προχωρεί, μετωπικά, στην πλήρη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό από τετελεσμένα, προκειμένου να εξασφαλίσει το επιδιωκόμενο πολιτικό όφελος.

Άλλωστε, ανάλογες ενέργειες των Τούρκων, είτε αφορούν την Κύπρο είτε αφορούν το Αιγαίο, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχουν να κάνουν, επί της ουσίας, με προεκλογικές σκοπιμότητες -με τις οποίες συνδέονται δευτερευόντως και περιστασιακά-, αλλά με τις πάγιες στοχοθεσίες και τους βασικούς άξονες της επεκτατικής τους στρατηγικής.

Εκδιπλώνουν, ταυτόχρονα, την πολυδιάστατη πτυχή αυτής της στρατηγικής, η οποία εκτυλίσσεται, ταυτόχρονα και συμπληρωματικά, τόσο επί του εδάφους, όσο και επί της θαλάσσης.

«Άνοιγμα» και «χάρτης»

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τίτλο «Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου με τις νομικές, πολιτικές και οικονομικές του πτυχές», η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, καθορίστηκε ο «πολιτικός και νομικός οδικός χάρτης» για άνοιγμα της κατεχόμενης περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Στην έναρξη της συζήτησης μίλησαν ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι. Μετά τις ομιλίες, η συζήτηση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Παράλληλα, ομάδα ειδικών συζήτησε συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την περίκλειστη πόλη και στόχος είναι όπως (από την συνάντηση) υπάρξει αποτέλεσμα που θα επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις και θα είναι σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο.

Απέρριψαν πρόσκληση οι Τ/κ δικηγόροι, άγνοια Ακιντζί

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει το γεγονός ότι ο δικηγορικός σύλλογος των Τουρκοκυπρίων απέρριψε πρόκληση να συμμετάσχει στη συνάντηση, θεωρώντας ότι αποτελεί ενέργεια η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής διαδικασίας για τις παράνομες εκλογές του προσεχούς Απριλίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι, ο σύλλογος δεν θεωρεί ορθό να συμμετάσχει στην εν εξελίξει «εκλογική διαδικασία», διευκρινίζοντας ότι ενημερώθηκε για τη διοργάνωση πριν από δύο μήνες και προσκλήθηκε για να την συνδιοργανώσει, όμως, όπως υποστήριξε, εξέφρασε τη θέση ότι δεν είναι δυνατόν να ετοιμαστεί τέτοια εκδήλωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου, ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, δεν έλαβε πρόσκληση για να συμμετάσχει στη συζήτηση. Όπως ανέφεραν πηγές της λεγόμενης «προεδρίας», «δεν έχουν καμία ενημέρωση για τη διοργάνωση και δεν τους απευθύνθηκε καμία πρόσκληση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, επέκρινε το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν στη σύσκεψη κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ορθό και αποδεχτό από την άποψη των «δημοκρατικών πρακτικών». Επισήμανε, δε, ότι επίκεινται «προεδρικές εκλογές» και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το θέμα της Αμμοχώστου δεν αφορά το «πεδίο εξουσιών και αρμοδιοτήτων» του «προέδρου της δημοκρατίας».

Μετά τις «εκλογές» τα βήματα για την Αμμόχωστο

Ο εκ των πρωτεργατών της συζήτησης, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι αυτή θα περιοριστεί σε μιαν απλή ανταλλαγή απόψεων, μια «θύελλα ιδεών», όπως είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι τα βήματα για την Αμμόχωστο θα γίνουν μετά τις «προεδρικές εκλογές», για να μην τύχουν προεκλογικής εκμετάλλευσης. Παράλληλα, τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι επιστημονικές μελέτες και οι τεχνικές ζυμώσεις για το θέμα.

Ο κ. Οζερσάι επέκρινε, μάλιστα, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τη στάση του στο θέμα της περίκλειστης πόλης, υποστηρίζοντας ότι ο Μ. Ακιντζί, πριν από την εκλογή του, δήλωνε ότι θα έκανε βήματα για την Αμμόχωστο, όμως δεν έκανε κανένα βήμα μέσα σε πέντε χρόνια. «Αν εκλεγώ πρόεδρος, θα συνεχίσω το όραμα εκείνο που υποστήριζα πριν από πέντε χρόνια», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ο Ακιντζί θα εξηγήσει στην κοινή γνώμη κατά τις προσεχείς ημέρες σε ποιο βαθμό υλοποίησε τις δεσμεύσεις του για την Αμμόχωστο. Διαβεβαίωσε, δε, ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται για να ανοίξει η Αμμόχωστος για τους «παλιούς της κατοίκους» υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Εξάλλου, μιλώντας στην τηλεόραση Diyalog TV, ο Κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η εκδήλωση για την Αμμόχωστο είχε προγραμματιστεί πριν από καιρό, όμως πήρε παράταση και δεν πρέπει να συσχετίζεται με τις «προεδρικές εκλογές». Είπε ότι στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα τεθούν τα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη μελέτη της απογραφής και θα αξιολογηθούν από αξιωματούχους της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», ενώ σημείωσε ότι μετά τη «θύελλα ιδεών» θα διαμορφωθούν τα βήματα που θα κάνει η «κυβέρνηση». «Θα είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν σε αυτήν τη διαδικασία οι αξιωματούχοι από την Τουρκία», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, η απογραφή την οποία αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο» στην περίκλειστη Αμμόχωστο ολοκληρώθηκε σε διάφορα σημεία, όμως ακόμα δεν έχει περατωθεί η μελέτη σε σχέση με τα κτήρια και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Είπε ότι υπήρξε μια νέα εξέλιξη σε σχέση με τα κτήρια και ότι υπογράφηκε ένα «πρωτόκολλο» με το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου», που θα προσφέρει τις υπηρεσίες των πολιτικών μηχανικών και των αρχιτεκτόνων του για γρήγορη ολοκλήρωση της απαραίτητης απογραφής των κτηρίων στην περίκλειστη πόλη.

Καταδικάζει ο Δήμος Αμμοχώστου
Ο Δήμος Αμμοχώστου σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τις υπό μεθόδευση ενέργειες για την Αμμόχωστο, τονίζοντας ότι σκοπόν έχουν να δημιουργήσουν ένταση. Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι η επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα αποτελέσει το κίνητρο για λύση του Κυπριακού και κάλεσε τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να σταθούν εμπόδιο στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας.

«Με αφορμή την ανακοινωθείσα σύσκεψη για το προσεχές Σάββατο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων που θα πραγματευτεί, όπως έχει δημοσιευθεί, το μέλλον της περιφραγμένης Αμμοχώστου», ο Δήμος Αμμοχώστου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι «ενέργειες που αφορούν την Αμμόχωστο και οι οποίες δεν συνάδουν με τις πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως και με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σκοπόν έχουν, ανάμεσα σε άλλα, να δημιουργήσουν ένταση και να εκτρέψουν το Κυπριακό από την από καιρού συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο Δήμος Αμμοχώστου «καταδικάζει έντονα τέτοιες ενέργειες, δηλώνει πως θα αντισταθεί σε τέτοιο ενδεχόμενο με όσες δυνάμεις διαθέτει και καλεί όλους, ιδιαιτέρως τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που αντιτίθενται στους όποιους σχεδιασμούς για διχοτόμηση της Κύπρου, να σταθούν συμπαραστάτες σε αυτόν τον αγώνα».

Επίσης, επισημαίνει ότι «η επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα, θα αποτελέσει το κίνητρο για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού και ευχή του είναι το συντομότερο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν σε αίσιο τέλος».

Καταλήγοντας, «καλεί τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλη τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα των δημοτών της Αμμοχώστου και να σταθούν εμπόδιο στις παράνομες και πειρατικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας και των εδώ εκπροσώπων της σε σχέση με την Αμμόχωστο».