Τοπικά

Οι προτομές των Βασίλη Μιχαηλίδη και Κώστα Μόντη κοσμούν το Λύκειο Παραλιμνίου

«Οι δύο προτομές έχουν ετοιμαστεί στη βάση των πορτρέτων των δύο ποιητών που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρογένης, o οποίος δεν είναι πια μαζί μας».

Την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020, τελέστηκαν με κάθε επισημότητα τα αποκαλυπτήρια των προτομών δύο μεγάλων ποιητών της Κύπρου, του Βασίλη Μιχαηλίδη και του Κώστα Μόντη, στο Λύκειο Παραλιμνίου.

Την τελετή διοργάνωσαν το Λύκειο Παραλιμνίου, η Σχολική Εφορεία Παραλιμνίου και το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», το οποίο ήταν και ο δωρητής των δύο προτομών. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πρόδρομος Προδρόμου και στην τελετή παρευρέθησαν βουλευτές, οι Τοπικές Αρχές του Δήμου Παραλιμνίου και της γύρω περιοχής, οικονομικοί και άλλοι παράγοντες του τόπου και πολλοί εκτιμητές της μεγάλης προσφοράς των δύο τιμωμένων ποιητών. Στη τελετή παρευρίσκοντο επίσης και μέλη της οικογένειας του Κώστα Μόντη.

Της τελετής αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε αγιασμός που έγινε στην είσοδο του σχολείου από τον πανιερότατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο. Μετά το πέρας του αγιασμού έγιναν τα αποκαλυπτήρια των προτομών από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πρόδρομο Προδρόμου και το όλο πρόγραμμα συνεχίστηκε με χαιρετισμούς και ομιλίες.

Εκ μέρους του Λυκείου Παραλιμνίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Κυριάκος Κωστέας, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό ποιητικό έργο και τη μεγάλη προσφορά των δύο τιμωμένων ποιητών μας, τόνισε ότι τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δύο φάρων της κυπριακής ποίησης, του Βασίλη Μιχαηλίδη και του Κώστα Μόντη, είναι η δική μας συνδρομή στη φετινή Γιορτή των Γραμμάτων.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «αυτή έγινε κατορθωτή με την πολύτιμη, γενναιόδωρη και καθοριστική συνεισφορά του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος ‘Φώτος Φωτιάδης’, που θερμά ευχαριστούμε. Οι δύο προτομές, και οφείλουμε αυτό να το αναφέρουμε, έχουν ετοιμαστεί στη βάση των πορτρέτων των δύο ποιητών που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρογένης, ο οποίος δεν είναι πια μαζί μας. Η σκέψη μας πετά κοντά του τη σημερινή μέρα».

Ακολούθως πρόσθεσε ότι ο Βασίλης Μιχαηλίδης και ο Κώστας Μόντης, πέτρες ριζιμιές της διαλεκτικής και της λόγιας ποίησης στο κυπριακό πολιτιστικό τοπίο, θα είναι από τούδε και στο εξής φρουροί ακοίμητοι στην είσοδο του σχολείου, θυμίζοντάς μας το χρέος να αναδεικνύουμε το Λύκειο Παραλιμνίου, μέρα με τη μέρα και χρόνο με το χρόνο, σε φωλιά πολιτισμού και δημιουργίας, σε εργαστήρι γνώσης και κριτικής σκέψης, καθώς και σε ναό δημοκρατίας.

Εκ μέρους του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Ιλόνα Φωτιάδου Μιχαηλίδου, μέλος του Δ. Σ. του Ιδρύματος, η οποία στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι και οι δύο τιμώμενοι ποιητές, Βασίλης Μιχαηλίδης και Κώστας Μόντης, άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στον Ελληνικό Πολιτισμό, μάλιστα σε καιρούς δύσκολους για τον Ελληνισμό, τόσο για τον κυπριακό Ελληνισμό όσο και για τον Ελληνισμό γενικότερα. Μας άφησαν έργο σημαντικό και εθνικό, διαχρονικής σημασίας, ένα ποιητικό έργο που θα αποτελεί εσαεί τον τηλαυγή φάρο και θα φωτίζει το μυαλό, θα καθοδηγεί τα βήματα και θα ατσαλώνει τη θέληση των Ελλήνων της Κύπρου να συνεχίσουν τον ανένδοτο αγώνα της τιμής και της αρετής για να κρατηθούν εδώ, σ’ αυτήν την εσχατιά του Ελληνισμού, πιστοί πάντοτε στα ιδανικά και τα οράματα της φυλής.

Ακολούθως χαιρετισμό εκ μέρους της Σχολικής Εφορείας Παραλιμνίου απηύθυνε ο Πρόεδρός της κ. Σολωμός Κωνσταντίνου.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι δύο προτομές, του Βασίλη Μιχαηλίδη και του Κώστα Μόντη, που εφεξής θα αποτελούν την προμετωπίδα του ακριτικού Λυκείου Παραλιμνίου, «αποτελούν έναν ξεχωριστό τρόπο για να τιμήσουμε τη Γιορτή των Γραμμάτων και την πολιτιστική κληρονομιά μας και ταυτόχρονα να περάσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας πατώντας στέρεα στις βάσεις της μόρφωσης και της καλλιέργειας και να αναζητούμε τις πολιτιστικές αξίες και την κληρονομιά αυτού του τόπου».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «ο Βασίλης Μιχαηλίδης ανάμεσα στο πλούσιο και ποικιλόμορφο ποιητικό του έργο, τη γραφή για την ιστορία, την πατρίδα και τη μοίρα του Ελληνισμού, μέσα από τη Ρωμιοσύνη και τη γραφή της 9ης Ιουλίου, ταυτίζεται και με τα όσα έγιναν το 1821.

»Τον επόμενο χρόνο, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη μεγάλη Επανάσταση του 1821, θα είναι ακόμα μια ευκαιρία και υποχρέωση να θυμηθούμε αυτά που μνημονεύει ο Βασίλης Μιχαηλίδης ότι έγιναν τότε στην Κύπρο. Η γραφή του Βασίλη Μιχαηλίδη», συνέχισε, «που δικαιολογημένα πολλοί τον θεωρούν ως τον Εθνικό Ποιητή της Κύπρου, δικαιώνει την κυπριακή διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας γιατί μπόρεσε να αποδώσει στη διάλεκτο, που κάποτε ήταν καταφρονημένη, υψηλές αξίες και δυνατές ποιητικές εικόνες, ενώ έδωσε την υπόγεια φλέβα του αγωνιστικού φρονήματος των Κυπρίων και τη δίψα του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία».

Ο Υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στο πλούσιο και πολύ αξιόλογο έργο του ποιητή Κώστα Μόντη, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον σημαντικότερο σύγχρονο ποιητή της Κύπρου, καθώς και στην αγάπη του για την Κύπρο και τον γνήσιο πατριωτισμό του, που εκδηλώθηκε ήδη από τα μαθητικά του χρόνια.

Ο Υπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αει. Φώτο Φωτιάδη και στη μεγάλη προσφορά του τόσο στο κυπριακό επιχειρείν, όπου αποδείχθηκε πρωτοπόρος, διορατικός, δραστήριος και πολύ επιτυχημένος σε πολλούς τομείς, αλλά ταυτόχρονα και γνήσιος πατριώτης, τον οποίο απασχολούσε διαρκώς η πορεία και το μέλλον της Κύπρου. Παρακολουθούσε όσο λίγοι τις εξελίξεις και αρθρογραφούσε εκφράζοντας τις πολύ σωστές απόψεις του για το κυπριακό πρόβλημα και άλλα θέματα που ενδιέφεραν τον τόπο.

Μετά την ομιλία του Υπουργού ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον εγγονό του ποιητή, Κώστα Μόντη, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγάπη που ο ποιητής έτρεφε για την Κύπρο και την ιδιαίτερη αγάπη που είχε για τους νέους και νέες και κυρίως για τη μαθητική νεολαία. Αναφέρθηκε επίσης στον μεγάλο πόνο που ένιωσε για τις βαρβαρότητες που προκάλεσαν στον τόπο τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στην ποίησή του που αναφέρεται στη μεγάλη αυτή εθνική συμφορά.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με ένα πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που έφερε τον τίτλο «Συναπάντημα Δύο Ποιητών», στο οποίο έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες με αφηγήσεις, απαγγελίες, χορούς και τραγούδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

*Διευθυντής του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης»