Ακίνητο

Στα ύψη παραμένουν τα ενοίκια

Μαρίνος Κυναιγείρου: «Δεν αναμένεται μείωση ή αύξηση στις τιμές των ενοικίων στην επόμενη διετία»

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές των ενοικίων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνο Κυναιγείρου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», οι τιμές δεν αναμένεται να παρουσιάσουν οποιαδήποτε μεταβολή είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω εντός της επόμενης διετίας. Στο μεταξύ, πιο ακριβή πόλη συνεχίζει να είναι η Λεμεσός και πιο φθηνή η Πάφος.

Πού κυμαίνονται οι τιμές

Ο κ. Κυναιγείρου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επανεκλέγηκε στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών με ποσοστό 62%, ανέφερε πως οι τιμές για ενοίκιο ενός διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου στη Λευκωσία κυμαίνονται μεταξύ €550-€600, για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων κυμαίνονται μεταξύ €650-€700 και για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων μεταξύ €800-€850. Στην επαρχία Λεμεσού το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κυμαίνεται μεταξύ €600-€650, για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων το ενοίκιο μπορεί να είναι μεταξύ €750-€800, ενώ για τρία υπνοδωμάτια οι τιμές κυμαίνονται στα €900-€950. Στην επαρχία Λάρνακας οι τιμές ενοικίου ενός διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου ανέρχονται μεταξύ €400-€450, για δύο υπνοδωμάτια οι τιμές κυμαίνονται στα €500-€600, ενώ για τρία υπνοδωμάτια οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ €650-€750. Στην επαρχία Πάφου οι τιμές ενοικίου για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου είναι μεταξύ €400-€450, για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων μεταξύ €500–€550 και για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων κυμαίνονται μεταξύ €600-€650.

Ερωτηθείς κατά πόσον αναμένεται μείωση ή αύξηση στις τιμές των ενοικίων, ο κ. Κυναιγείρου εξέφρασε την άποψη ότι το 2020 οι τιμές θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Όπως είπε, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν τα επόμενα δύο χρόνια και δεν αναμένονται αυξήσεις, αλλά ούτε και μειώσεις.

Τι αλλάζει με τους νέους νόμους

Περαιτέρω, κληθείς να σχολιάσει την τελευταία εξέλιξη με τη νέα νομοθεσία για το ενοικιοστάσιο, που σμικρύνει τη διαδικασία έξωσης για ενοικιαστές που δεν πληρώνουν τα ενοίκιά τους, στους 6 μήνες, είπε πως δυστυχώς δεν επιλύει το πρόβλημα, καθώς ο νόμος αφορά μόνο ένα μέρος των ακινήτων. Η νομοθεσία καλύπτει ακίνητα 20 ετών και άνω, εξήγησε, προσθέτοντας πως είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ολότητά του. Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως ο νέος νόμος δεν αναμένεται να επηρεάσει καθόλου το ύψος των τιμών.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης, εξήγησε ότι η κύρια βελτίωση που προκύπτει από την τροποποίηση του περί ενοικιοστασίου νόμου αφορά την επιτάχυνση της έξωσης των ενοικιαστών που εμπίπτουν στο ενοικιοστάσιο και δεν πληρώνουν. «Για όσα ακίνητα δεν εμπίπτουν στο ενοικιοστάσιο δεν αλλάζει κάτι, ωστόσο ελπίζω ότι θα μεταφερθεί η ίδια πρόνοια και σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε οι ιδιοκτήτες που έχασαν ενοίκια να περιορίζουν τη ζημιά τους για να μπορούν να τα ανακτήσουν», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Μουσκίδης, η κύρια αλλαγή αφορά στη μετατόπιση του βάρος της απόδειξης της πληρωμής του ενοικίου στον ενοικιαστή και όχι στον ιδιοκτήτη. Δηλαδή, όπως εξήγησε, αν δεν αποδείξει ο ενοικιαστής ότι πλήρωσε τα ενοίκιά του, τότε το δικαστήριο θα αποφασίζει την έξωσή του μεταξύ τριών και δώδεκα μηνών. Πρόκειται, συνέχισε, για μία βελτίωση της νομοθεσίας, η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα του ενοικιοστασίου ή του ύψους των ενοικίων.

Όσον αφορά τη νομοθεσία με την οποία ρυθμίζεται η εγγραφή και λειτουργία των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, ο κ. Μουσκίδης ανέφερε πως «το γεγονός ότι περιλήφθηκαν στη νομοθεσία και όσα ακίνητα ενοικιάζονται μέσω του Airbnb, για τους σωστούς ιδιοκτήτες που τηρούσαν όλες τις προδιαγραφές προηγουμένως δεν επιφέρει κάποια σημαντική αλλαγή. Οπότε επίσης δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει τις τιμές των ενοικίων. Δεν θεωρώ ότι πολλοί ιδιοκτήτες Airbnb θα στραφούν στις μακροπρόθεσμης διάρκειας ενοικιάσεις. Θεωρώ ότι αυτό θα το πράξει ένα μικρό ποσοστό των ιδιοκτητών, οπότε θα υπάρξει και μία μικρή αύξηση στην προσφορά των ακινήτων προς μακροπρόθεσμη ενοικίαση, που δεν θα είναι όμως ικανή να επηρεάσει τις τιμές», κατέληξε.

Για κάθε 100 νέες ανεγέρσεις,

95 ακίνητα μπαίνουν στο ενοίκιο

Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, παρά το ότι οι νέες νομοθεσίες δεν θα επηρεάσουν το ύψος των ενοικίων, ένα άλλο γεγονός θα το επηρεάσει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Όπως εξήγησε, «αυτό το διάστημα κτίζονται πολλά νέα ακίνητα, τα οποία θα μπουν στην αγορά, ναι μεν προς πώληση, αλλά μην ξεχνάμε ότι οι αγοραστές τους κάπου έμεναν προηγουμένως». Όπως υπέδειξε ο κ. Μουσκίδης, για κάθε 100 καινούργια ακίνητα που κτίζονται, άλλα 95 ακίνητα μπαίνουν στο ενοίκιο. «Αυτό θα επιφέρει και μείωση στην τιμή των ενοικίων, η οποία υπολογίζεται γύρω στο 5-10%», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ήδη, όπως είπε, αρχίσαμε να βλέπουμε αυτό το φαινόμενο στη Λευκωσία, όπου η ζήτηση παραμένει η ίδια αλλά η προσφορά αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.