Παραπολιτικά

Και η ΑΟΖ στο πολιτικό ρινγκ

Δεν έχουμε δει, μέχρι στιγμής, κάποια τεκμηρίωση, ή έστω κάποια πειστικά στοιχεία, για τις πληροφορίες που έφθασαν και κοντά στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέθεσε σε στενούς του συνεργάτες την εκπόνηση μελέτης για διχοτόμηση της ΑΟΖ μας, όπως ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε στην περίφημη τηλεμαχία του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αλλά με ποια λογική μπορεί να γίνει διχοτόμηση της ΑΟΖ; Θα πούμε στους Τουρκοκύπριους «πάρτε εσείς τη βόρεια υφαλοκρηπίδα (που κατά πάσαν πιθανότητα δεν έχει αέριο) κι αφήστε μας εμάς τη νότια, όπου έχουμε ήδη εντοπίσει μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων»; Είναι ποτέ δυνατόν να δεχτεί κάτι τέτοιο η Τουρκία, η οποία θεωρεί δικό της μεγάλο τμήμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μας και διαμηνύει ότι οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το μισό από την υπόλοιπη ΑΟΖ που «μας αφήνει»;

Όσο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν δεν θέλει να εγείρονται αμφιβολίες και υποψίες για τις προθέσεις του, οφείλει να είναι εντελώς ξεκάθαρος όταν τοποθετείται, είτε δημοσίως είτε στις ιδιαίτερες συναντήσεις του με τρίτους και ειδικότερα με τον Τσαβούσογλου. Διότι, αν δεν είναι ξεκάθαρος, αφήνει τους άλλους με την εντύπωση ότι αποδέχεται λύση δύο κρατών ή ότι φλερτάρει με τη διχοτόμηση της ΑΟΖ.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιστορία αυτή έγινε αφορμή να... διχοτομηθούμε μεταξύ μας, για μιαν ακόμη φορά, με την καχυποψία να δηλητηριάζει και πάλι το πολιτικό σκηνικό.

ΜΠΟΞΕΡ