Παραπολιτικά

Τα πυρά κατά Ακιντζί να μας ξυπνήσουν

Ο Σενέρ Λεβέντ το είχε επισημάνει επανειλημμένα: Οι «προεδρικές» του Απριλίου στα κατεχόμενα θα είναι εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί και του Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσημη επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης ήρθε κατευθείαν από τα παλάτια του σουλτάνου. Όπου πνέουν μένεα κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη, επειδή τόλμησε να πει κάποιες αλήθειες που δεν άρεσαν καθόλου στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», περιέγραψε ως τρομακτικό το σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος κατά του Ακιντζί από την τουρκική κυβέρνηση. Πρώτος μπήκε στον χορό ο Τσαβούσογλου, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως τον πιο αναξιόπιστο πολιτικό με τον οποίο συνεργάστηκε ποτέ. Ακολούθησε ο Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για «ασεβείς» δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην το δεχτούν αυτό.

Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, μπορεί να μην υπάρχει επίσημη προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, αλλά στην ουσία η προσάρτηση υφίσταται, αφού το ψευδοκράτος εξαρτάται απόλυτα από τις αποφάσεις της Άγκυρας.

Είναι φανερόν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει με κάθε μέσο τις προσπάθειες αποδόμησης του Ακιντζί, με στόχο να χάσει στην εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου. Αν οι έποικοι καταφέρουν τελικά να εκλέξουν «πρόεδρο» τον Τατάρ, απόλυτο αχυράνθρωπο του Ερντογάν, το Κυπριακό θα βυθιστεί σε βαθύτερο τέλμα. Αν, πάλι, επανεκλεγεί ο Ακιντζί, η Άγκυρα δεν θα αλλάξει τη θέση της, με βάση την οποία τον θεωρεί ως τον πιο αναξιόπιστο πολιτικό, οπότε θα είμαστε στον ίδιο παρονομαστή.

Και, ναι, έχουν απόλυτο δίκαιο εκείνοι που λένε ότι όταν η Τουρκία συμπεριφέρεται με τέτοιον εξοντωτικό τρόπο στον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, μπορείτε να φανταστείτε τι θα κάνει σ’ εμάς, που δεν μας αναγνωρίζει καν ως κράτος.

Τελικά, πάντως, ο Μουσταφά πέτυχε την «ισότητα» που επεδίωκε εδώ και τόσον καιρό. Η Τουρκία τον απαξιώνει εξίσου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ